Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Interkulturell dialog - En prioritet på EU -nivå

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU Reporter har talat om interkulturell dialog och dess utmaningar med Élisabeth Guigou (avbildad), före detta fransk minister för europeiska frågor (1990-1993) i Mitterrand-tiden före EU, justitieminister (1997-2000) och socialminister (2000-2002) båda under Chirac-eran. Guigou var medlem i nationalförsamlingen för Seine-Saint-Denis 9: e valkrets 2002-2017, och hon har varit president för Anna Lindhs Euro-Medelhavsstiftelse för dialog mellan kulturer sedan 2014, skriver Federico Grandesso med bidrag från Fajaryanto Suhardi.

Hur tror du att den interkulturella dialogen inom en snar framtid sannolikt kommer att äga rum efter pandemin med tanke på den hittills positiva graden av global vaccination i närheten?

EG
Vår stiftelse, Anna Lindh -stiftelsen (ALF) som nu representerar 42 landsmedlemmar, har fortsatt sitt anmärkningsvärda arbete. Trots pandemin - redan innan det hände - har vi haft erfarenheter av att genomföra webbseminarier. Så när pandemin drabbade på en global skala följt av att de flesta länder stängde gränser lyckades vi behålla våra debatter, behålla våra program och upprätthålla våra utbyten som fungerade på en virtuell grund som naturligtvis är idealisk i pandemisituationen . Inne i stiftelsen-vi är 4,500 XNUMX icke-statliga organisationer, ungefär och kanske fler-vi lyckades behålla vårt arbete, men naturligtvis kan webinarier och visuella konferenser inte ersätta ansikte mot ansikte utbyten, naturligtvis.

Annons

Vilken typ av förslag skulle du vilja ge de europeiska myndigheterna för att få en bättre förståelse mellan olika kulturer, till exempel de ekonomipolitiska frågorna som är typiska mellan Europa och Medelhavsländerna?

EG
Vi arbetar faktiskt mycket nära med EU -institutioner, Europaparlamentet, EU -kommissionen och Tjänsten för yttre åtgärder som är våra främsta partner tillsammans med UNESCO, FN (FN) och Världsbanken. Och till alla våra partners säger vi att vi måste koncentrera oss på ungdomar, eftersom det är de som har tillgång till den nya tekniken. De är också de första offren för alla problem i vårt samhälle, till exempel problemen med arbetslöshet och precaritet på grund av att länder stänger gränser. Och det är de som måste möta klimatförändringarna i framtiden. Och de måste möta de utmaningar som den nya tekniken öppnar. Därför rekommenderar vi att fokusera på ungdomar-vilket också är vårt val inom ALF-och att mobilisera så mycket vi kan genom icke-statliga organisationer de unga som vägrar att vara sjuka och nedtrampade i sitt samhälle. Uppenbarligen kommer vi inte att kunna ta emot dem alla men då blir det en fråga om att ge dem tillgång till utbildning. Det är därför vi föreslår att kommunikationen med alla universitet som samarbetar ska utvidgas. Först måste jag säga att mitt personliga förslag var att skapa en Erasmus av icke-statliga organisationer, för jag tror att förutom att ge erkännande till möjligheten att utbyta studenter eller styrelseledamöter i gymnasieskolor finns det ett utrymme att erkänna det stora arbete som utförts av icke -statliga organisationer. Inne i dessa icke -statliga organisationer som i stor utsträckning drivs av dessa ungdomar har de varit så särskilt proaktiva och fantasifulla och verkligen sett sig själva som någon slags aktivister som har ansvaret och kontrollen. För detta djärva mål lyckades ALF behålla sitt program i Libyen - även på några av de värsta ställena med kaoset i detta land - men låt oss hoppas att de skulle kunna komma ur den fruktansvärda situationen efter år av hemska politiska oroligheter och instabilitet. Men hur som helst, under de senaste två åren lyckades vi göra det och jag måste säga att några av dessa unga arrangörer kommer från Libyen och att de var bland de bästa av dem. Så det är därför jag tror att (tanken på att etablera) Erasmus för (någon form av) förening för icke -statliga organisationer verkligen är något som kan göra det möjligt för oss att förbättra våra handlingar.

Det är verkligen ett bra initiativ och vi kan inte låta bli att fråga trots de ofattbara svårigheterna i landet, hur lyckades du starta projektet i Libyen?

Annons

EG
Naturligtvis har vi ett bra team som organiserade det och tack och lov har vi alla kontakter, och naturligtvis försökte vi hjälpa de unga människorna att få tillgång till programmet. När det var möjligt minns jag, strax före pandemin, lyckades vi göra listan över urvalet av de unga libyska kandidaterna för att åka till New York för samtalet i FN: s högkvarter, en av våra långvariga partner. De frågade FN: s generalsekreterare hur ungdomar kan vara en aktör för att främja fred. Därför har vi bevisat att vi har ett så exceptionellt antal ljusa och duktiga unga libyaner - i det här fallet var det två som presenterade på evenemanget med en särskilt framstående ung dam. Det vi gör är att organisera möten med högt rankade personligheter för att förbättra deras upplevelse, och vi tar hand om visumarrangemangen. Denna process sker efter valet av vårt nationella nätverk, och naturligtvis gjorde de den sista nedskärningen eftersom de uppfyllde standarden baserat på våra specifika kriterier.

Hade du några intressanta erfarenheter av att hantera ditt program i andra problematiska områden eller kanske de farliga zonerna i bokstavlig mening?

EG
Vi har våra initiativ på platser som Libanon och Jordanien som är bekanta med extrema politiska problem som de normalt skulle möta, särskilt just nu med migrationsproblem för människor som kommer från Syrien och Irak. Det vi försöker göra är att ha våra program som fortsätter att ge hopp till dessa unga människor. Vi arbetar också med frågan om mediekunskap eftersom vi tror att de behöver veta hur de ska hantera och använda informationen, särskilt för att de ska kunna skilja mellan falska nyheter och fakta, och också för att uppmuntra dem att lära sig att uttrycka sig i media som det är mycket kritiskt viktigt för när vi talar om att bekämpa hatprat eller radikalisering. Det är alltid mer effektivt att ge ungdomar plattformen där unga människor talar till andra unga än att få officiella budskap att passera genom sociala nätverk eller till och med någon klassisk media.

Så i den meningen bekräftade du tanken att ungdomen är förändringsagenter för en bättre och positiv framtid?

EG
Vi är naturligtvis mycket respektfulla för mångfalden, men ALF anser att hela mänsklighetens balans verkligen investeras i intresset av att respektera mänsklighetens värderingar - på många sätt delar vi denna ömsesidiga förståelse som har visat sig vara ett användbart kommunikationsverktyg . Så det vi försöker göra är att ge unga män och unga kvinnor - för att vi måste börja samtalen om att öka medvetenheten om jämställdhet - att uppmuntra dem att uttrycka sig, att känna till problemen i sin omgivning som en del av lokala och världsmedborgare. Så de är inte längre tysta eller rädda för att säga vad som är viktigt för dem. I efterhand är detta naturligtvis en slags form av respekt för mänsklighetens värderingar.

På tal om kvinnlig egenmakt och frigörelse, vilka roller och vilka områden tror du att dessa unga kvinnor kan fylla i - som vi vet på platser som Syrien och Jordanien där situationerna generellt sett är ogynnsamma för kvinnor?

EG
Till exempel, för två år sedan i Amman, Jordanien, organiserade vi ett möte med icke -statliga organisationer från södra Europa och södra och östra Medelhavsområdena som har bevisat sina utmärkta resultat när det gäller att vara kreativa och aktiva när det gäller att stärka kvinnor i deras Det var mycket intressant eftersom de stötte på från, låt oss säga, olika och olika upplevelser och jag tror, ​​utan att ALF påtvingar något, de erfarenheter de hade inte bara gav dem mat för tankar utan också mat för handlingar. De unga deltagarna i de icke -statliga organisationer som finns där har valts ut genom en rad försiktiga sätt. Vi var värd för Jordan Media Institute grundat av prinsessan Rym Ali som för övrigt kommer att efterträda mig som chef för ALF - och detta är bara ett exempel på det arbete som vi försökte utföra utan att påtvinga någon form av förutfattade idéer. Tvärtom har vi kämpat om många frågor förutom könsstereotyper och fördomar. I alla länder där vi är aktivt engagerade vill vi att alla kvinnor, särskilt unga kvinnor, ska vara aktiva i sin omgivning för att aldrig ge upp sitt kritiska tänkande och uthålliga anda för att hålla dem medvetna och hålla sig uppmärksamma som en viktig del av samhället och vi underlättar dem förstås för att kunna göra det.

År efter att ha arbetat med detta projekt, ser du verkligen någon verklig förändring i dessa Medelhavsländer där de till stor del är kända för att de inte praktiserar och ger kvinnorna frihet, än mindre att stärka dem?

EG
Tja, jag vill faktiskt inte prata om regeringarnas politik eftersom det inte är i min egenskap men vad jag observerar är att de unga män och kvinnor som deltog i våra program, de exceptionella individerna har ändrat sin mentala inställning och detta är helt uppenbart att se eftersom de valde att prata mellan dem om upplevelser de aldrig hade känt förut. Till exempel, i frågan om jämställdhet, pratade en ung kvinna från södra delen av Västbanken (Palestina) med en ung man från norra Europa och hon sa att det största problemet i hennes land är att om en kvinna vill separera eller skiljas från sin make/make, kommer hon inte att bli avskräckt och) berövas hennes rättigheter att få del av vårdnaden om barnen, medan den unga europeiska mannen sa att i sitt land är situationen tvärtom. Hon lär sig praktiskt taget något av den typen av utbyte. Det visar hur vi tänker om liknande frågor på olika sätt. Naturligtvis finns det alltid bra och dåliga i vårt samhälle. För dessa unga kvinnor och män är det uppenbarligen viktigt att vara mer krävande, särskilt i detta samtal om jämställdhet. Det är allt jag kan säga. Men i förhållande till din fråga har jag tittat och studerat noga på utvecklingen av det politiska systemet i dessa länder och vad jag tror är att vi verkligen tänker hur vi kan hjälpa dessa unga män och kvinnor att befria att några av dessa är universella mänskliga rättigheter som måste erkännas, så det är omöjligt att ignoreras eller förnekas. Som ett resultat visar det verkligen kvaliteten och intressena från de utbyten som gjorde det möjligt för de unga männen och kvinnorna att se att de kan fråga sina myndigheter, och de kan vara aktivist för vissa frågor som kämpar för många olika slags rättigheter . Resultatet av denna ungdomsrörelse är uppenbart inom jämställdhet, klimatförändringar och mediekunskap. Vi försökte bara utbilda dem som en del av medborgarna i respektive land för att vara aktiva och mer krävande för respekten för gemensamma värderingar som bör erkännas överallt oavsett hur annorlunda deras politiska system är. Vi blandar oss respektfullt inte i lagstiftningen eller något i dessa suveräna länder eftersom det inte är vårt jobb.

Slutfråga: Vilken är din främsta prioritet som ordförande för Anna Lindh Foundation (ALF) eller kanske något mål du inte har lyckats men som du verkligen vill uppnå just nu?

EG
Vår första prioritet borde vara att utveckla programmet för unga medelhavsröster. Jag tror att det här är ett verktyg som är av högt värde och effektivt, och det är den typen av program som vi har stor erfarenhet av och det fungerar mycket bra. Förhoppningsvis skulle vi ha möjlighet att väl utveckla detta program med dessa exceptionella unga individer som är involverade i vårt nationella nätverk av 42 länder. Jag hoppas att vi kan främja fred, till exempel återhämtningsarbetet i Syrien.

Men inte bara bundna inom detta område, kanske vi kan hjälpa de konfliktfyllda eller politiskt instabila områdena i ett visst område att dra en formell upplevelse och ha makten att prata med myndigheterna eftersom ingenting ersätter den här typen av utbyten, vare sig virtuella eller verkliga , mellan unga människor i strävan efter att skydda mänsklighetens gemensamma värderingar och viljan att hitta innovativa sätt att bekämpa utmaningar. De kommer att möta frågor som klimatförändringar eller digitala ekonomifrågor och dess konsekvenser i samband med sociala och ekonomiska lösningar. Vi hoppas också kunna hitta sätt att minska de ekonomiska och sociala konsekvenserna (dvs. kollapsar) på grund av pandemin. I det avseendet syftar vi till att skapa mer användbara verk genom att involvera så många unga människor som möjligt som en del av en global medborgare - vi är inte den enda utan vi är den största.

Frankrike

EU stöder Frankrike i ubåtstrid och frågar: Är Amerika tillbaka?

publicerade

on

By

Europeiska unionens utrikesministrar uttryckte stöd och solidaritet med Frankrike på måndagen (20 september) under ett möte i New York för att diskutera Australiens skrotning av en 40 miljarder dollar ubåtsorder med Paris till förmån för ett USA och brittiskt avtal, skriva Michelle Nichols, John Irish, Steve Holland, Sabine Siebold, Philip Blenkinsop och Marine Strauss.

EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell talade efter det stängda mötet vid sidan av den årliga FN-sammankomsten av världsledare för att uppnå en stabil och fredlig Indo-Stillahavsområde där Kina är stor stigande makt.

Australien sa förra veckan att det skulle avbryta en order på konventionella ubåtar från Frankrike och istället bygga minst åtta kärnkraftsbåtar med amerikansk och brittisk teknik efter att ha träffat ett säkerhetspartnerskap med dessa länder under namnet AUKUS. Läs mer.

Annons

"Visst blev vi överraskade av detta tillkännagivande," sa Borrell.

Beslutet gjorde Frankrike rasande och tidigare på måndagen i New York anklagade den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian USA: s president Joe Bidens administration för att fortsätta sin föregångare Donald Trumps trender av "unilateralism, oförutsägbarhet, brutalitet och att inte respektera din partner."

USA har försökt att dämpa ilskan i Frankrike, en Nato -allierad. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA: s president Joe Biden kommer att tala i telefon de närmaste dagarna.

Annons

"Vi är allierade, vi pratar och döljer inte utarbetade olika strategier. Det är därför det finns en förtroendekris", säger Le Drian. "Så allt som behöver förtydliganden och förklaringar. Det kan ta tid."

Vita husets talesman Jen Psaki sade på måndagen att hon förväntade sig att Biden "bekräftar vårt engagemang för att arbeta med en av våra äldsta och närmaste partners om en rad utmaningar som det globala samhället står inför" när han talar med Macron.

Det är inte klart om tvisten kommer att få konsekvenser för nästa omgång av handelsförhandlingar mellan EU och Australien, planerad till den 12 oktober. Borrell träffade Australiens utrikesminister Marise Payne i New York på måndagen.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sa att han hade svårt att förstå dragningen från Australien, Storbritannien och USA.

"Varför? För med den nya Joe Biden -administrationen är Amerika tillbaka. Detta var det historiska budskapet som skickades av denna nya administration och nu har vi frågor. Vad betyder det - Amerika är tillbaka? Är Amerika tillbaka i Amerika eller någon annanstans? Vi vet inte, sa han till journalister i New York.

Om Kina var ett huvudfokus för Washington så var det "väldigt konstigt" för USA att samarbeta med Australien och Storbritannien, sade han och kallade det ett beslut som försvagade den transatlantiska alliansen.

Högsta tjänstemän från USA och Europeiska unionen kommer att träffas i Pittsburgh, Pennsylvania, senare denna månad för det inledande mötet i det nyetablerade handels- och teknikrådet mellan USA och EU, men Michel sa att några EU-medlemmar pressade på att detta skulle skjutas upp .

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa

Översvämningar

En person saknas fortfarande efter översvämningar i södra Frankrike

publicerade

on

By

Vind, hagel och regn blåser i Rodilhan, Gard, Frankrike 14 september 2021, i denna skärmgrepp från en video i sociala medier. @YLONA91/via REUTERS

En person rapporterades fortfarande försvunnen på tisdagen (14 september) efter att ett kraftigt regn drabbade Gard -regionen i södra Frankrike, säger inrikesminister Gerald Darmanin, som besökte området. skriver Dominique Vidalon och Benoit Van Overstraeten, Reuters.

Andra personer som rapporterats försvunna har hittats, säger lokala myndigheter.

"Cirka 60 byar har delvis drabbats", sa Darmanin på BFM TV.

Annons

"Väderläget har förbättrats sedan mitt på eftermiddagen, men det kommer att förvärras igen över natten", sade regionens prefekt i ett uttalande och tillade att skolor i området skulle stängas på onsdagen (15 september).

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend