Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Analys: Emmanuel Macron lär sig konsten att kompromissa på den hårda vägen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Frankrikes president Emmanuel Macron hejar anhängare innan han röstar under den sista omgången av landets parlamentsval, i Le Touquet, Frankrike 19 juni 2022 Michel Spingler/Pool via REUTERS

Jupiter har tappat åskan. Emmanuel Macron, vars första presidentmandat präglades av en top-down regeringsstil som han jämförde med den allsmäktige romerske gudens, kommer att behöva lära sig konsten att skapa konsensus i det andra.

Den franske presidenten berövades absolut majoritet av väljarna på söndagen och kan inte längre räkna med att parlamentet bara är ett stämpelhus. Istället kommer han att tvingas förhandla med krävande allierade och nya partners med en vendetta.

Prognoser visade att Macrons "Ensemble!" koalitionsblocket hade missat en absolut majoritet med mellan 40 och 60 lagstiftare, ett mycket större underskott än väntat och ett förkrossande resultat för presidenten.

Det betyder att han förmodligen kommer att behöva söka stöd från det konservativa partiet Les Republicains (LR), som kommer att njuta av sin roll som kungmakare och kommer att vilja kräva ett högt pris av Macron för lagstiftningsstöd – inklusive kanske ett premiärministerbyte.

"Denna kompromisskultur är en som vi måste anamma, men vi måste göra det kring tydliga värderingar, idéer och politiska projekt för Frankrike", sade finansminister Bruno Le Maire, själv tidigare konservativ, i ett uppenbart försök att nå ut till hans tidigare politisk familj.

Men i ett land som efterkrigstidens ledare Charles de Gaulle berömdt sa var ohanterligt med tanke på dess 246 sorters ost, kommer det att vara svårt för Macron men också för potentiella partners att lära sig den nordeuropeiska konsten att skapa konsensus och koalitionsarbete.

Annons

Högt uppsatta tjänstemän i Les Republicains verkade avvisa ett brett koalitionsavtal på söndagskvällen och skulle förbli i opposition, men kommer att vara "konstruktiva" - och antyda möjliga avtal på lagförslag.

"Jag fruktar att vi kommer att befinna oss mer i en politisk situation i italiensk stil där det kommer att vara svårt att styra än i en tysk situation med dess konsensusbyggande," sa Christopher Dembik, analytiker på SaxoBank, till Reuters.

"Det är inte nödvändigtvis en tragedi, enligt min åsikt. Det kan vara en möjlighet att återuppliva den franska demokratin och återgå till parlamentets verkliga mening", sade han.

Macron kritiserades ofta under sitt första mandat för att ha gått igenom parlamentsvänliga affärsreformer som utarbetades av hans medhjälpare i Elysee-palatset utan att rådfråga lagstiftare eller externa intressenter.

Rivaler anklagade regelbundet presidenten för att vara okänslig och arrogant. En regeringskälla sa att det förmodligen var vad väljarna hade försökt sanktionera.

"Det är ett budskap om bristen på gräsrötter och den arrogans vi ibland har visat", sa källan.

Under kampanjen försökte Macron att motverka denna anklagelse genom att utlova en "ny metod" för regering, och erbjöd sig att skapa ett nytt organ utanför parlamentet som skulle fyllas med figurer från civilsamhället och som han skulle rådgöra med om framtida reformer.

Till slut var de franska väljarna inte övertygade.

Macron kommer sannolikt att möta filibustering från båda sidor av kammaren. Vänstern Nupes-alliansen, som har förvandlat en redan stridbar kontingent av lagstiftare till parlamentets största oppositionsstyrka, kommer att vara obeveklig i sitt hinder.

Parlamentets regler föreskriver att en oppositionsledare måste leda den mäktiga finanskommittén, som kan kräva tillgång till konfidentiell skatteinformation från regeringen och tillfälligt kan blockera budgetpropositioner.

Det skulle vara ett särskilt smärtsamt sätt att hålla Macrons fötter mot elden.

På andra sidan gången kommer Marine Le Pens högerextrema Rassemblement National sannolikt också att göra det bästa av sin nyförvärvade rättighet som en parlamentarisk grupp av lagstiftare att inleda parlamentariska utredningar och utmana lagförslag inför författningsdomstolen, höga RN-tjänstemän. har sagt.

Dessa utredningar kan tvinga regeringsministrar eller till och med presidentassistenter att vittna offentligt i parlamentet.

Dessa partier kommer också att fylla på sina kassor med skattebetalarpengar som delas ut till politiska partier på basis av deras valresultat – vilket väcker spöket av starka utmaningar från dem i nästa presidentval 2027.

Att kompromissa behöver naturligtvis inte betyda förlamning.

Macrons nya center-högerpartner kommer att ha svårt att inte stödja hans mest konservativt inriktade reformplaner, som att skjuta tillbaka pensionsåldern till 65 eller att göra välfärdsförmåner beroende av utbildning eller samhällsarbete.

Viss lagstiftning kan antas mödosamt.

Men hur länge Macron accepterar att dela makten återstår att se. Presidenten har makten att utlysa ett snabbt parlamentsval när som helst, och politiska källor förväntar sig ett nytt åska från Jupiter någon gång.

"Jag förväntar mig en upplösning av parlamentet om något år", sa en center-höger-lagstiftare vars parti kan försöka få till stånd en överenskommelse med Macrons parti.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend