Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Högerextrema sänder chockvågor i Frankrike efter valgenombrott

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Frankrikes extremhöger gjorde en historisk seger i söndagens (19 juni) parlamentsval. Detta ökade antalet lagstiftare nästan tiodubblades och stärkte partiets uppgång till mainstream-oppositionsstatus.

Marine Le Pen, som tog rodret i partiet 2011, har arbetat för att befria National Front (nu kallad National Rally) från den antisemitiska image som den hade förvärvat under hennes far Jean-Marie Le Pens nästan 40-åriga -gammalt ledarskap.

Le Pen säkrade 42 % i presidentvalet i april. Han hade redan blivit besviken mot president Emmanuel Macron och identifierat ilska över hela landet över de stigande kostnaderna och nedgången för många landsbygdssamhällen.

Hon gick ett steg längre i söndags. Le Pens parti förväntas vinna mellan 85-90 mandat. Denna ökning från de två valen 2012 och åtta 2017 kan göra det till det näst största partiet i parlamentet. Enligt stora opinionsundersökningar uppskattades endast 25-50 platser i förra veckan.

Efter att ha blivit omvald i norra Frankrike, förklarade Le Pen för reportrar att han hade uppnått sina tre mål: att göra Emmanuel Macron till en minoritetspresident, utan maktkontroll, och att driva den politiska omstruktureringen som krävs för en demokratisk förnyelse.

"Och att bilda en avgörande grupp mot dekonstruktörerna (uppifrån, makroisterna och underifrån Nupes", sa hon. Hon syftade på vänsterkoalitionen, som borde vara det största oppositionsblocket inom parlamentet men vars främsta yttersta vänsterkant partiet La France Insoumise förväntas vinna färre röster än RN.

Söndagens resultat dödade den så kallade "republikanska fronten" av väljare från alla ränder som hade stöttat en mainstreamkandidat för att stoppa högerextrema att gå framåt.

Annons

Det validerade också Le Pens strategi att omarbeta partiets image samtidigt som den vägrade att gå samman efter presidentvalet med Eric Zemmour, en förståsigpåare som blev nationalistisk politiker.

Även om Le Pens parti sannolikt inte kommer att vinna lika många mandat som vänstergrupperingen, kommer detta att tillåta RN att få större vikt i parlamentet.

Den kommer till exempel att kunna lägga fram misstroendeomröstningar mot regeringen, skicka lagstiftning till Frankrikes högsta konstitutionsdomstolar och leda parlamentariska utskott.

France 2 television rapporterade att Bruno Le Maire, finansminister, sa: "Vi står inför en oväntad demokratisk chock på grund av ett mycket starkt genombrott av Rassemblement National."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend