Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Frankrikes Sarkozy, som försvarar sin "heder", väntar på domen om korruptionsöverklagandet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På onsdagen (17 maj) förväntades hovrätten i Paris avgöra Nicolas Sarkozys (avbildad) försök att välta en dom mutor, påverkanshandel och korruption. Detta är en av många juridiska strider som den tidigare franske presidenten har utkämpat under det senaste decenniet.

2021 fann en lägre domstol Sarkozy skyldig för att ha försökt muta en före detta domare och sälja inflytande i utbyte mot konfidentiell information om en utredning av Sarkozys kampanjfinansiering 2007.

I ett chockerande fall från nåden dömdes han till tre års fängelse med två av dem villkorliga.

Sarkozy har alltid förnekat alla brott. Han var Frankrikes president under en period, från 2007 till 2012.

I ett separat fall, de finansiella åklagarna krävde att Sarkozy skulle ställas inför rätta anklagad för att ha korrumperat och finansierat en valkampanj olagligt i samband med den påstådda libyska finansieringen av hans presidentkampanj 2007.

Fallet som var föremål för onsdagens dom av kammarrätten -

Indirekt kopplat till misstankar om illegal libysk finansiering är "avlyssningsskandalen" i Frankrike.

Utredare som undersökte den libyska anslutningen 2013 beslutade att avlyssna Sarkozys två telefonlinjer. De upptäckte att den tidigare presidenten och hans advokat använde en hemlig linje. Detta ledde till korruptionsutredningen.

Annons

Sarkozy sade under överklagandeförhandlingen: "Jag är här för att försvara min heder, som kränktes." Hans röst darrade när han sa: "Jag är här för att övertyga domstolen om att jag inte gjorde någonting".

"Är jag kriminell för att jag ringer...min vän och advokat?" Han syftade på samtal han hade med sin advokat som står inför rätta med Sarkozy, samt en domare, enligt åklagarna, för att ha varit delaktig i en konspiration.

Riksåklagaren yrkade på ett straff på tre års villkorligt fängelse, vilket är ett lindrigare straff än den ursprungliga domen.

Sarkozys konservativa föregångare Jacques Chirac var den ende presidenten som har dömts för korruption av en fransk domstol under Frankrikes 64-åriga femte republik.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend