Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Varför försöker Frankrike spela Ryssland i händerna?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Frankrike börjar leverera vapen till Armenien. Inledningsvis handlar det om leverans av 50 pansarfordon, men i framtiden är även leveranser av franska Mistral-missilsystem möjliga, skriver James Wilson.

Denna information har publicerats av flera israelisk och europeiska medier och bekräftades senare av uttalandet från en Rachya Arzumanyan, en före detta högt uppsatt tjänsteman från separatistadministrationen i den armeniska enklaven Karabach, belägen på det ockuperade azerbajdzjanska territoriet. Arzumanyan, talar till Armenisk kanal 1inTV, uppgav att "betydande förändringar skulle inträffa på den militära sfären i Armenien under de kommande två månaderna". Han tillade också, "Jag kan inte öppet prata om det ännu... Vi måste glömma samarbetet med Ryssland på det militära området... Vi har inte tid att prata och vänta."

Tidigare rapporterade flera ukrainska kanaler och den statliga tv-kanalen i Moldavien om den kommande leveransen av franska vapen till Armenien, och betonade att "västerländsk militär utrustning som levereras till Jerevan skulle kunna användas av ryssar för att motverka den ukrainska försvarsmaktens motoffensiv. Detta är uppenbart, med tanke på det nära militära samarbetet mellan Jerevan och Moskva."

I en kommentar till rapporterna från Moldaviens statliga TV om de franska vapenleveranserna till Armenien, uttalade den ukrainske militärexperten Roman Svitan "Om Frankrike utför sådana leveranser spelar det Ryssland i händerna."

Kiev har hela tiden fruktat att västerländsk militär hårdvara, levererad till Armenien, kan komma att användas av ryssarna. Det är därför ukrainska underrättelsetjänster aktivt har övervakat utvecklingen inom den armenisk-azerbajdzjanska konfliktzonen sedan mitten av 2022. Deras oro härrör främst från insikten om att sådan utrustning kan vara omvänd konstruerad för att förbättra rysk kapacitet för att motverka samma vapen som tillhandahålls av väst för att stödja Ukrainas motoffensiv mot Rysslands invasion.

Sannolikheten för detta resultat är mycket hög, med tanke på det nära militära samarbetet mellan Jerevan och Moskva. Armenien tillät trots allt till och med att två ryska militärbaser etablerades inom armeniskt territorium.

Uppenbarligen följer ryssarna ivrigt utvecklingen av det direkta militära samarbetet mellan Frankrike och Armenien. Själva partnerskapet tillkännagavs under ett besök av den armeniske försvarsministern Suren Papikyan i Paris i september 2022. Olika källor, inklusive USA:s analytiska avdelning för internationell säkerhet, Global Security Review, skrev om vapenförsörjningen: ”Den pro-armeniska retoriken av [Franske] presidenten [Emmanuel] Macron kan leda till en överenskommelse om luftförsvar.” I maj, rysk outlet REX rapporterade att den militära hjälp som Frankrike planerar att förse Armenien "i det inledande skedet inkluderar dödliga vapen."

Annons

I kölvattnet av diskussionerna om fransk militär hjälp till Armenien ledande västerländska medier som The New York Times publicerade olika artiklar om den roll som Armenien spelar för att hjälpa Ryssland att kringgå sanktioner, inklusive hemlig export av chips och mikrokretsar för dess militär, samt dessutom tjäna som en omlastningsnav för iranska vapen som skickats till Moskva.

De iranska vapnen, särskilt drönare, används redan mycket av Ryssland i Ukraina, men samma drönare användes även under sammandrabbningar i april och maj mellan Azerbajdzjans och Armeniens väpnade styrkor. 

Det finns också en betydande sannolikhet att franska vapen potentiellt kan hitta sin väg till iranska styrkor. Med tanke på Irans historia av att använda reverse engineering-tekniker, erbjuder denna strategi en möjlighet för iranska vapentillverkare att uppgradera och förbättra sin egen arsenal. Sådana framsteg kan sedan kanaliseras till de vapen som exporteras till olika terroristorganisationer, som aktivt försöker störa stabiliteten i Mellanöstern.

Tidpunkten för Frankrikes vapenleveranser till Jerevan, som sammanfaller med det kommande presidentvalet i Turkiet, är ganska viktigt. Under de senaste tre åren har Erdogan konsekvent framställt sig själv som en motvikt till Macron, särskilt när det gäller utvecklingen i östra Medelhavet och södra Kaukasus. Denna rivalitet mellan de två ledarna förstärktes särskilt under efterdyningarna av Azerbajdzjans seger, med stöd av Turkiet och Israel, i andra Karabachkriget 2020.

Dessutom satte vapenleveranser från Frankrike till Armenien Frankrike på kollisionskurs med Israel, för vilket Azerbajdzjan är en nära strategisk partner. Israel är också en av huvudleverantörerna av vapen till Bakus försvarsstyrkor.

Den framstående israeliska experten Ron Ben Ishay har utfärdat en varning om det ökade hot som moderniseringen och förbättringen av iransk ammunition utgör. Han hävdar att användningen av ryska vapen i Ukraina oundvikligen kommer att bidra till att stärka Irans kapacitet, och därigenom förstärka faran för alla makter som för närvarande motsätter sig Irans aggressiva militära aktiviteter. Denna utveckling inkluderar framför allt Israel.

Skulle Erdogan möta valnederlag i Turkiet, kan Israel potentiellt framstå som den enda strategiska allierade för Baku, som konsekvent möter hot från Teheran. Denna förändring i det politiska landskapet skulle kunna få betydande konsekvenser och omforma dynamiken i regionala allianser i det pågående geopolitiska landskapet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend