Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Demonstranter förbereder ett sista försök att stoppa den franska pensionsöversynen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Franska fackförbund anordnade på tisdagen (6 juni) en 14:e dag av protester mot regeringens planer på att höja pensionsåldern till 64, i vad som kan bli ett sista försök att pressa lagstiftare att skrota en lag som redan finns i lagböckerna.

President Emmanuel Macrons beslut att tvinga igenom reformen med särskilda konstitutionella befogenheter ledde till ilskna protester i våras, men frågan har sakta flyttat ner på mediaagendan, vilket gör det svårare för fackföreningar att mobilisera.

"Protester har pågått i sex månader, det är aldrig tidigare skådat", sa Sophie Binet, den nya ledaren för det hårdföra CGT-facket på BFM TV. "Det finns mycket ilska men också trötthet", sa hon och tillade att strejkarna kände att det var svårt för lönecheckarna.

Macron njuter nu av en blyg återhämtning i opinionsmätningarna, efter att ha lanserat en PR-blitz efter att reformen gick igenom som fick honom att kors och tvärs över landet för att konfrontera allmänhetens ilska men också att meddela stora investeringar i ny teknik.

Mellan 400,000 600,000 och XNUMX XNUMX människor förväntas delta vid protester över hela Frankrike, sade myndigheterna, vilket skulle minska från mer än en miljon som deltog i marscher på höjden av pensionsprotesterna tidigare i år.

Intercitytåg kommer sannolikt bara att vara "något störda", sa SNCF-järnvägsbolaget, medan tunnelbanenätet i Paris kommer att köra en normal trafik. En tredjedel av flygen från Paris-Orly-flygplatserna har dock ställts in.

"Jag är inte säker på att det kommer att bli andra protester efteråt", sa Jean-Claude Mailly, tidigare ledare för FO-facket. "Så det är ett sätt att markera tillfället."

Annons

Fackföreningarna, som har hållit en sällsynt enad front under hela pensionsavsnittet, håller i den landsomfattande strejken bara två dagar innan ett oppositionssponsrat lagförslag som syftar till att avbryta höjningen av lägsta pensionsåldern granskas av parlamentet.

Bestämmelsen förväntas avvisas av underhusets talman, en medlem av Macrons parti, eftersom lagstiftare enligt den franska konstitutionen inte kan anta lagstiftning som tynger de offentliga finanserna utan åtgärder för att kompensera dessa kostnader.

Men fackföreningarna hoppas att ett stort protestdeltagande kan pressa lagstiftare att se över lagförslaget ändå och hålla en omröstning. Oppositionens lagstiftare säger samtidigt att det lagförslag som förkastas skulle återuppliva allmänhetens ilska, och stämpla varje sådant drag som "antidemokratiskt".

Macron, som säger att reformen är nödvändig för att täppa till ett massivt underskott, kommer att hoppas att det annalkande sommarlovet och förbättrade inflationssiffror kommer att hjälpa allmänheten att gå vidare.

Presidentens popularitet har vunnit fyra poäng i en månatlig Elabe-undersökning i juni och åtta poäng i en YouGov-undersökning, även om den fortfarande försvinner runt 30%.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend