Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Fransk demokrati i fara när Les Républicains (EPP) allierar sig med Le Pens extremhögerparti

DELA MED SIG:

publicerade

on


Europeiska miljöpartiet är upprörda över avtalet med Marine Le Pens Rassemblement National (RN, ID på europeisk nivå) som Eric Ciotti, ordförande för Les Républicains (LR, European People's Party på europeisk nivå), tillkännagav i fransk tv. 

Mélanie Vogel, medordförande för Europeiska gröna partiet, och fransk senator, sa: "Under det senaste decenniet har vi sett liberaler och konservativa i Frankrike göra samma misstag som kontinenten betalade ett fruktansvärt pris för på tjugotalet och trettiotalet. Genom att misslyckas med att försvara demokratiska värderingar, genom att ”normalisera” extremhögerns idéer och genom att institutionalisera sin närvaro i parlamentet, har de banat väg för det värsta.” 

”Ansvaret för Frankrikes president Emmanuel Macron (Renaissance; Förnya Europa på europeisk nivå) är enormt. Med sitt oansvariga beslut att upplösa det franska parlamentet har Macron äventyrat hela den franska demokratin och stabiliteten i hela Europeiska unionen”, sa Mélanie Vogel.   

På den progressiva sidan spelar det franska gröna partiet Les Ecologistes en nyckelroll för att säkerställa att det kommer att finnas en stor rörelse som kan slå fascisterna vid nästa val. 

Mélanie Vogel tillade att "1936 i Frankrike, medan Tyskland var uppslukat av nazism, lyckades "Front Populaire" besegra extremhögern och bygga demokratiska och sociala segrar. Detta är vad vi behöver göra igen 2024. Detta är vårt historiska ansvar. Jag uppmanar alla progressiva, demokrater, feminister, HBTI-personer, fackföreningar, civilsamhällesorganisationer att gå med i denna kamp för demokrati och rättvisa. Vi kan inte vara säkra på det bästa resultatet. Men vi kan inte heller vara säkra på det värsta. Vi kan vinna. Så låt oss kämpa mot detta tillsammans. Jag uppmanar också alla LR-ledamöter att förtydliga sin ståndpunkt och ange om de fortfarande är på den demokratiska sidan eller inte. ”

Under den europeiska valkampanjen har de gröna i Europa konsekvent uppmanat högerpartier att inte samarbeta med extremhögern. De gröna noterar att senatens grupp Les Républicains och andra LR-medlemmar vägrar att följa uppmaningen från LR-partiledaren Ciotti. 

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend