Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Högerextrema leder i franska valet efter första omröstningsomgången

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det högerextrema National Rally är på väg att toppa omröstningen efter den första omgången av det franska parlamentsvalet, enligt prognoser som publicerades när omröstningen avslutades klockan 20:00. Den initiala uppskattningen satte Marine Le Pens parti på 34 %, med den vänsterorienterade New Popular Front på 28 %. President Macrons Ensemble-allians uppskattades ligga på 20 % och republikanerna på 10 %.

En del av dessa siffror varierade med en enstaka procentenhet när natten led, men man tror att National Rally ligger i täten med mellan 230 och 280 platser, vilket inte motsvarar en absolut majoritet av de 577 valkretsarna. Valresultatet kommer dock att bero på en andra omröstning söndagen den 7 juli, som hålls i alla valkretsar där ingen kandidat fick minst 50 % av rösterna i den första omgången.

National Rallys ledare, Marine Le Pen, varnade jublande supportrar att "ingenting är ännu bestämt och den andra omgången kommer att vara viktig ... möjligheten att ge Jordan Bardella en absolut majoritet". Hennes skyddsling Bardella skulle bli premiärminister under de omständigheterna men sa under valrörelsen att inget mindre skulle göra.

I sin reaktion på den projicerade röstandelen sa Jordan Bardella att valet nu var klart mellan "en allians av de värsta" - den nya folkfronten - och den "sista patriotiska vallen" av National Rally.

För New Popular Front sa Jean-Luc Mélenchon, ledare för France Unbowed, att valet verkligen står mellan hans allians och partiet Le Pen och Bardella. Han sa också att bara en absolut majoritet skulle göra det och att New Popular Front i de flesta platserna skulle vara i en duell med National Rally i den andra omgången. De av hans kandidater som hade klarat tröskeln på 12.5 % för att stanna kvar i loppet men bara kommit trea skulle bli tillsagda att avstå så att National Rallyt bara skulle möta en enda motståndare.

"Frankrike står på spel", sa han, "republiken står på spel", även om mycket av hans hån var för Emmanuel Macron. Han sa att presidenten hade försökt att "undergräva demokratin genom ett val som ingen ville ha mellan extremhögern och honom själv". Men vad han kallade den "nedåtriktade auktoriteten" hade upphävts av det högsta valdeltagandet på 40 år, uppskattat till 67.5%.

Annons

President Macrons premiärminister, Gabriel Attal, kommer säkert att ersättas men han hoppas fortfarande att hans efterträdare inte blir Jordan Bardella. "Extremhögern klättrar för närvarande upp till makten", sa han, men det finns "en moralisk plikt" att stoppa det.

Han sa att Ensemble också skulle dra tillbaka sina tredjeplacerade kandidater från den andra omgången och uppmanade medborgarna att "rösta på kandidaterna som försvarar republiken" söndagen den 7 juli.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend