Anslut dig till vårt nätverk!

georgien

Georgian Dream vänder sig till mardröm

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Georgian Dreams parti har fattat det ensidiga beslutet att ogiltigförklara avtalet den 19 april som det nådde för att genomföra reformer som skyller oppositionspartierna. Den 27 juli var det 100 dagar sedan avtalet undertecknades. Georgian Dream påstår sig ha "samvetsgrant uppfyllt varje klausul i dokumentet". 

I en meddelandet, Georgia Dreams påståenden: "Landet har återvänt till den konstitutionella ramen och politiska processer kommer att fortsätta i enlighet med den konstitutionella ordning som är i kraft i Georgien."

Tillkännagivandet kommer inför kommunalvalet. Partiet hävdar att alla anklagelser mot det "var falska". 

Annons

Europeiska rådets ordförande Charles Michel utfärdade en meddelandet: ”Jag har tagit del av beslutet från den georgiska drömmen när det gäller avtalet från 19 april. Detta avtal fortsätter att erbjuda ett europeiskt sätt att bygga en starkare demokrati och rättsstatsprincipen i Georgien i det georgiska folkets intresse. Jag har också noterat att [oppositionspartiet] United National Movement inte har undertecknat avtalet.

”Jag ser inget alternativ till fortsatta ingående val- och rättsreformer och fria och rättvisa lokalval. Jag uppmanar alla parter att sätta medborgarnas intressen i första rummet och att engagera sig för att främja Georgiens politiska diskurs inom ramen för landets demokratiska institutioner. Konsultationer med ett antal politiska aktörer i Georgien börjar. Igår träffade jag president Zourabichvili för att diskutera situationen och förbindelserna mellan EU och Georgien.

USA: s ambassad i Georgien var ännu mer kraftfull i sitt fördömande, beskriver Georgian Dreams beslut att dra sig ur avtalet som djupt störande och säger att de "upprördes" av det ensidiga beslutet och att: "Washington växer sig alltmer oroade över upprepade motgångar mot Georgiens demokratiska framtid."

På samma sätt var det georgiska civilsamhället snabbt med att uttrycka larm: ”Vi, undertecknade civilsamhällesorganisationer, skulle vilja reagera på uttalandet från ordföranden för det styrande partiet Georgian Dream, Irakli Kobakhidze, om utträde ur EU förmedlade s.k. Charles Michel -avtal, undertecknat av Georgian Dream.

”Vi anser att detta beslut från myndigheterna utgör ett direkt avslag på Georgiens euro-atlantiska kurs och den fredliga utvecklingen av landet genom demokratiska reformer. Georgian Dreams beslut är ett sätt att fördjupa den politiska krisen och polarisationen före valet och tjänar bara en önskan att behålla makten, för vilken Georgian Dream är redo att offra landets välstånd, västerländsk orientering, demokratisk utveckling och vänskapliga förbindelser med strategiska partner. ”

armenien

Södra Kaukasus: Kommissionär Várhelyi besöker Georgien, Azerbajdzjan och Armenien

publicerade

on

Grannskap och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi (avbildad) reser till södra Kaukasus från idag (6 juli) till 9 juli och besöker Georgien, Azerbajdzjan och Armenien. Detta kommer att vara kommissionärens första uppdrag till länder i regionen. Det följer antagandet av den ekonomiska och investeringsplanen, som ligger till grund för en förnyad dagordning för återhämtning, motståndskraft och reform för de östliga partnerskapsländerna. Under sina möten med politiska myndigheter, näringslivs- och civilsamhällesaktörer kommer kommissionär Várhelyi att presentera den ekonomiska och investeringsplanen för regionen och dess flaggskeppsinitiativ per land. Han kommer också att diskutera viktiga frågor om de bilaterala förbindelserna med vart och ett av de tre länderna. Kommissionären kommer att bekräfta EU: s solidaritet med partnerländerna i kampen mot COVID-19-pandemin.

I Georgien kommer kommissionär Várhelyi att träffa premiärminister Irakli Garibashvili, utrikesminister David Zakaliani, parlamentets ordförande Kakhaber Kuchava och företrädare för politiska partier samt med patriarken Ilia II. I Azerbajdzjan kommer han att ha möten med utrikesminister Jeyhun Bayramov, chef för presidentadministrationen Samir Nuriyev, bland annat ekonomiminister Mikayil Jabbarov och energiminister Parviz Shahbazov. I Armenien kommer kommissionär Várhelyi att träffa president Armen Sarkissian, tillförordnad premiärminister Nikol Pashinyan, tillförordnad vice premiärminister Grigoryan och patriark Karekin II. Audiovisuell täckning av besöket kommer att finnas tillgänglig den EbS.

Annons

Fortsätt läsa

georgien

Att förvandla Georgien till ett världssportsmål i världsklass är resultatet av en decennielång vision

publicerade

on

När jag för mer än 20 år sedan började mitt engagemang i Georgiens nyblivna snösportsturism var det bara en avlägsen dröm att vi skulle kunna vara värd för ett VM i skidor. I februari blev den drömmen mer verklighet när skidåkare och snowboardåkare i världsklass anlände till Ski and Snowboard Cross World Cup-evenemang i Bakuriani. År 2023 kommer den drömmen som generationerna av georgierna höll att förverkligas när världens bästa skidåkare samlas till FIS Freestyle World Ski Championships, skriver George Ramishvili.

Dominerad av South Caucus Mountains med fantastisk naturskönhet, bra snöskydd och regelbundet solsken, kunde Georgia snart upptäckas av miljontals snösportsfans som ett perfekt vintersportmål. Georgiska berg dvärgar topparna för sina västeuropeiska motsvarigheter, med många som når över 5000 meter, vilket ger några av de bästa Heliskiing och freeride skidåkning som finns.

Under min tid som president för Georgia Ski Federation prioriterade jag att etablera tävlingsskidåkning i Georgia. Genom att införa det nationella georgiska skidmästerskapet möjliggjorde vi begåvade unga skidåkare på platser över hela landet att få större erfarenhet av tävlingsskidåkning. Detta hjälpte också till att lägga grunden för att ge större och bättre internationella tävlingar till Georgien.

Annons

Bakuriani var en av landets första skidorter 1932 och fungerade som ett träningscentrum för toppidrottare redan under Sovjetunionens dagar. Det kommer att vara värd för 2023: s FIS Freestyle Ski, Snowboard och Freeski World Championships och kan nu bli det livliga centrumet för den fortsatta visionen om att göra Georgien till ett stort vintersportnav. De framsteg som gjorts har inte hänt över natten och krävde det georgiska skidförbundets engagemang och det starka stödet från den georgiska regeringen, som gör ett utmärkt jobb med att bygga infrastruktur, driven av ett fantastiskt team av entusiastiska supportrar. Det är också med tack till FIS-rådets medlemmar och deras president, Gianfranco Kasper, för att erkänna Georgiens potential som en elitkonkurrensplats och lita på oss som värdar.

Detta är ett välkänt erkännande för oss som har stöttat och utvecklat branschen under årtionden. Skidåkare i världsklass kan bara tävla i backar i världsklass, vilket Georgien tålmodigt spenderar tid, pengar och ansträngning på att utveckla. Silknet och Silk Road Group mellan dem har varit stolta sponsorer av Georgian Ski Federation och Georgian National Ski Team i nästan 20 år och har gett logistiskt och ekonomiskt stöd för att stödja vår tro på vintersportindustrins potential.

Trots detta, även i Val d'Isère i december 2015 när min rådgivare och långvariga vän Patrick Lang och jag först såg och diskuterade idén att Georgien skulle ansöka om framtida FIS Freestyle Skiing och Snowboard-världsmästerskap kändes verkligheten fortfarande långt borta. Genom att börja med mindre skala, såsom grundläggande FIS-klassturneringar, snart följt av Europa Cup-nivå freestyle- och snowboardhändelser, byggde vi snabbt upp den infrastruktur och erfarenhet som krävs för att snart vara värd för världsklassevenemang.

Annons

Med Georgien som går starkt framåt som en elitdestination för vintersport är det viktigt som ett nästa steg att etablera skidskolor på bergsplatser som Gudauri, Bakuriani, Mestia och Ajara. Detta gör det möjligt för barn att leva, studera och träna där innan de fortsätter att lyckas i europeiska turneringar. Detta är ett avgörande steg för att göra Georgien till vinterdestinationer i världsklass.

Nu, med högt profilerade VM-tävlingar som framgångsrikt genomfördes förra vintern, ligger våra skidorter ordentligt på kartan och placerar Caucuses alltmer bredvid stora vintersportdestinationer som Alperna och Rockies. Resortutveckling för tävlingsskidåkning har utlöst turismens utveckling, som i sin tur kommer att utgöra en större del av Georgiens bredare ekonomiska framsteg. Det kommer också att bidra till att främja en hälsosammare livsstil som ytterligare bidrar till de sociala och ekonomiska fördelarna, särskilt mot bakgrund av pandemin.

Så fantastiskt som det är att se världens ledande vintersporttävlingar på väg till Georgien, att få amatörskidåkare från hela världen till våra backar bör vara nästa mål. Turismen har en nyckelroll att spela i Georgiens ekonomiska återhämtning från Covid. År 2019 besökte rekordhöga över 9 miljoner utlänningar, med prognoser som tyder på att denna tillväxt bara kommer att öka ytterligare, men de flesta av dessa var inte vintersportturister, vilket innebär att det finns mycket potential kvar att förverkliga.

Skidåkning har alltid varit en sport som ligger mitt hjärta. När jag växte upp var jag regelbunden på Bakurianis snabba VM-backar. Under 1990-talet, efter Sovjetunionens kollaps, var det hjärtskärande att se stadsutvecklingsfelen på orten. Med omfattande, modern vintersportinfrastruktur som nya stolhissar och konstgjorda snösjöar som är nödvändiga för att hålla stora evenemang i världsklass kommer Bakuriani att återgå till sin tidigare ära. Förhoppningen är att ett mer metodiskt, smartare tillvägagångssätt för att utveckla relativt orörda backar Kazbegi, Mestia, Tusheti, Racha, Bakhmaro och Goderzi kommer att antas. Detta kommer också att främja framtidsutsikterna för de unga skidåkare som deltar i tävlingsskidåkning och ansträngningar för att förbättra georgiernas hälsa som helhet.

Jag är övertygad om att Georgien kommer att återhämta sin turismkraft när vaccinerna ökar och internationella resor sakta återuppstår - som redan har börjat med direktflyg från Europa, Dubai och Israel. Under tiden, trots de pågående svåra tiderna, kan vi vara tacksamma för att ha världsklass tävlingar i Kaukasus, en positiv signal som borde uppmuntra oss alla.

Fortsätt läsa

georgien

Georgiens premiärminister avgår, oppositionen kräver tidigt val

publicerade

on

By

Georgiens premiärminister Giorgi Gakharia tillkännagav sin avgång på torsdag, vilket ledde till firandet av oppositionen, som krävde ett tidigt val, skriver Dmitry Antonov och Gabrielle Tétrault-Farber.

Gakharia, som hade haft tjänsten sedan 2019, sa att han avgick på grund av en oenighet med sitt eget team om kvarhållandet av Nika Melia, en framstående oppositionspolitiker.

"Jag tror att konfrontation och rivalitet inom landet äventyrar Georgiens framtida demokratiska och ekonomiska utveckling", skrev Gakharia på Twitter.

Annons

"Därför har jag meddelat att jag avgår i hopp om att minska polarisationen och avtrappa situationen."

Gakharia hade sagt att Melias kvarhållande var oacceptabelt om det hotade att driva upp politiska splittringar i Sydkaukasus med 3.7 miljoner människor.

Melia, ordförande för United National Movement (UNM) oppositionsparti, anklagades för att ha uppmuntrat till våld vid gatuprotester i juni 2019, en avgift som han har avfärdat som politiskt motiverad.

Annons

En domstol i huvudstaden Tbilisi på onsdagen beordrade att Melia skulle tas i förvar för påstådd underlåtenhet att ställa in borgen.

Efter Gakharias avgång meddelade inrikesministeriet att det skjutit upp genomförandet av ordern att ta Melia i förvar.

En publik samlades utanför hans partis kontor och viftade georgiska flaggor för att fira, enligt Sputnik Georgia.

Inuti UNM: s högkvarter krävde Melia ett tidigt val.

"På uppdrag av alla oppositionspartier förklarar jag: låt oss sitta vid förhandlingsbordet med företrädare för denna regering och inleda förhandlingar om nya tidiga val", sa Melia.

Georgian Dream vann parlamentsvalet i oktober förra året, men oppositionen sade att omröstningen var riggad och förvrängd med kränkningar.

Melia sa vid den tiden att hans parti inte kände igen resultatet och uppmanade till omval.

Irakli Kobakhidze, ordförande för Georgian Dream, sa att det föreslog försvarsminister Irakli Garibashvili som en kandidat för att ersätta Gakharia, nyhetsbyrån TASS

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend