Anslut dig till vårt nätverk!

georgien

Georgien och Nato: Nära samarbete men inget medlemskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Georgien, tillsammans med Ukraina, lovades NATO-medlemskap vid toppmötet i Bukarest 2008, men fjorton år senare väntar båda länderna fortfarande på att få ingå i alliansen. I kölvattnet av Ukrainakriget upprepar Georgien, som genom åren upplevt tre krig inklusive Ryssland, sitt intresse för att gå med i Nato - skriver Katarzyna Rybarczyk

Att driva på för medlemskapet mer intensivt kommer när röster dyker upp som säger att om Natos medlemslöfte till Ukraina hade förverkligats tidigare, kanske den pågående ryska invasionen hade kunnat undvikas.

"Jag är helt övertygad, och jag har sagt det förut, att om Ukraina hade varit en del av Nato före kriget, skulle det inte ha varit något krig. Jag tror på det här,' sade Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

I och med att Finland och Sverige fått en officiell inbjudan att gå med i alliansen efter det senaste toppmötet som ägde rum i Madrid den 28-30 juni, ligger Nato-utvidgningen i korten. Och ändå är Georgiens anslutningsutsikter fortfarande små.

Trots att de väntat betydligt längre än de nordiska staterna, istället för att bli inbjuden att vara med, Georgien fick höra att den skulle få "skräddarsytt politiskt och praktiskt" stöd. 

Georgien är en av Natos närmaste partner och har varit det aktivt involverade i ett antal Nato-ledda uppdrag som Operation Active Endeavour, en maritim övervakningsoperation utformad för att motverka terrorism och förhindra förflyttning av vapen i Medelhavet, eller Natos Resolute Support Mission i Afghanistan. Dessutom, "Georgien uppfyller nästan alla kriterier för att bli medlem i Nato", enligt vad Anders Fogh Rasmussen, en tidigare Natos generalsekreterare, sade ett tag tillbaka.

Så varför har Georgien fastnat i vad som verkar vara ett permanent limbo?

Annons

För det första, med Ryssland som ockuperar två separatistiska regioner Abchazien och Sydossetien, hindrar Georgiens territoriella integritet anslutningsförhandlingar.

"Vi anser att Georgien bör fortsätta på sin euro-atlantiska väg, och närhelst Georgien är redo att ansluta sig till Nato kommer det att göra det, även om jag inte tror att det finns en möjlighet att integrera bara en del av Georgien." sade Natos representant för Kaukasus och Centralasien, Javier Colomina.  

Precis som konflikten i Donbas förhindras Ukraina från att gå med i Nato långt innan det pågående kriget började, är lösningen av territoriella tvister en faktor som påverkar Georgiens chanser att gå mot medlemskap.

Nato är ovilliga att välkomna stater vars territoriella suveränitet äventyras eftersom det, med tanke på alliansens ömsesidiga försvarsåtaganden, skulle kunna äventyra andra medlemmars säkerhet och utlösa en storskalig militär konflikt.

Därefter är takten i Georgiens genomförande av de nödvändiga reformerna långsam och påverkas av politisk polarisering, vilket visar sig genom stigande spänningar mellan det regerande partiet Georgian Dream och den främsta oppositionsstyrkan, United National Movement-partiet.

Efter det georgiska parlamentsvalet 2020 har landet hamnat i ett politiskt dödläge och har drivit bort från demokrati. Även om både Georgian Dream och United National Movement stöder Georgiens ambitioner att uppnå Nato-kandidatstatus, har deras hårda maktkamp stått i vägen för att effektivt genomföra nödvändiga reformer.

Särskilt under det senaste och ett halvt år har framstegen på denna front avstannat, sade Javier Colomina i maj förra året och tillade att "NATO är bekymrad över nivån på genomförandet av de reformer vi har begärt."

Som indikerat av tjänstemannen måste Georgien lösa sina problem och bekräfta sitt engagemang för att uppfylla alla Natos krav, om inte Georgien vill fortsätta se andra länder som hoppar före det i kö för att gå med i alliansen.

Slutligen, att släppa in Georgien nu kan vara ett kontraproduktivt drag som riskerar att försvaga Nato istället för att göra det starkare. När Finland och Sverige blev inbjudna att gå med i alliansen, Vladimir Putin varnade dem om "allvarliga militära och politiska konsekvenser" om de skulle fortsätta med att distribuera militära kontingenter och militär infrastruktur.

Men som Putin sa har Ryssland inga "territoriella skillnader" med dessa två länder. Detta är tyvärr inte fallet med Georgien där en femtedel av territoriet är ockuperat av Ryssland och där Kreml har tiotusentals soldater.

Därför skulle en expansion till att omfatta Georgien onekligen ses av Putin som ett mer omedelbart hot mot Ryssland.

Nato erkänner att Ryssland är "det mest betydande och direkta hotet mot de allierades säkerhet och mot fred och stabilitet" och för tillfället är det osannolikt att det kommer att erbjuda Georgien medlemskap och därmed potentiellt dra in alla Natos medlemsländer i ett krig med Ryssland.

Utvidgningen österut kan få förödande konsekvenser och eftersom blodsutgjutelsen i Ukraina fortsätter är det inte dags att underblåsa Putins ilska. Det verkar därför som om Georgien har en lång väntan innan dess Nato-ambitioner uppfylls.

Katarzyna Rybarczyk är politisk korrespondent för Immigrationsrådgivningstjänst. Hon tar upp humanitära frågor och konflikter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend