Anslut dig till vårt nätverk!

Georgien

Parlamentet uppmanar Georgien att benåda och släppa ex-presidenten Mikheil Saakashvili 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna säger som tidigare president Mikheil Saakashvili (avbildad) behandlas är ett lackmustest på den georgiska regeringens engagemang för europeiska värderingar, Plenarsammanträde.

I en resolution som antogs på onsdagen (15 februari) uttrycker parlamentet sin allvarliga oro över den försämrade hälsan hos Georgiens förre president Mikheil Saakashvili, som har suttit fängslad i sitt hemland sedan oktober 2021. Samtidigt som det noterar rapporter om hans dramatiska viktminskning och förslag om att han kan ha drabbats av tungmetallförgiftning under internering, uppmanar parlamentsledamöterna de georgiska myndigheterna att frige Saakashvili och låta honom få ordentlig medicinsk behandling utomlands. De uppmanar nuvarande president Salome Zourabichvili att använda sin konstitutionella rätt att benåda honom. Detta skulle också minska den politiska polariseringen i landet.

Ett lackmustest på Georgiens respekt för europeiska värderingar

Landets framsteg med europeiska reformer måste återigen placeras i centrum för politiken, betonar parlamentsledamöterna. De anser också att sättet som fångar behandlas i landet, som ex-presidenten, är ett lackmustest för den georgiska regeringens engagemang för europeiska värderingar och dess deklarerade europeiska ambitioner, inklusive EU-kandidatstatus, som hittills inte har beviljats ​​Georgien.

Ledamöterna påminner de georgiska myndigheterna om att de har ett ansvar att säkerställa Saakashvilis hälsa och välbefinnande, att ge honom adekvat medicinsk behandling och
att respektera hans grundläggande rättigheter och personliga värdighet, i linje med landets konstitution och internationella åtagande.

Dessutom understryker resolutionen den grundläggande roll som oligarken Bidzina Ivanishvili har spelat i Saakashvilis pågående internering "som en del av en personlig vendetta". Därför upprepar parlamentet sin uppmaning till rådet och demokratiska partner att överväga att införa sanktioner mot Ivanishvili för hans roll i "försämringen av den politiska processen i Georgien".

Texten antogs med 577 röster för, 33 emot med 26 nedlagda röster.

Annons

Bakgrund

Mikheil Saakashvili greps av georgisk polis när han återvände till landet 2021. Han dömdes ursprungligen i frånvaro av en nationell domstol till sex års fängelse 2018 för bland annat maktmissbruk när han var president. Hans anhängare hävdar att anklagelserna är politiskt motiverade och drivs av det georgiska drömpartiet som för närvarande leder regeringen i Georgien.

Vidare information 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend