Anslut dig till vårt nätverk!

georgien

Ryska planer för instabilitet i Kaukasus: Georgien och Karabach

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Sedan Sovjetunionens upplösning 1991, och delvis på grund av ett minskat intresse för västvärlden, har Ryssland lyckats bli en regional supermakt som utövar sitt inflytande över de andra postsovjetiska länderna, skriver James Wilson.

Ryska försök att hålla fast vid "förgången glans" har inneburit att få andra republiker att böja sig för dess vilja och intressen. Vissa försökte motsätta sig det. Bra exempel är Georgien, som Ryssland invaderade 2008, och Ukraina, delar av vilka Ryssland ockuperade 2014 innan de invaderade igen 2022. Med Georgiens massprotester i Tbilisi som gör dagens rubriker över hela världen, över ett kontroversiellt lagförslag som den georgiska regeringen är Ryssland har återgått till sin strategi att destabilisera och utfärda officiella hot.

Det föreslagna lagförslaget, kallat "Öppenhet av utländsk finansiering", skulle kräva att icke-statliga organisationer i Georgien registrerar sig som "agenter för utländskt inflytande" om de medel de får från utlandet uppgår till mer än 20 % av deras totala intäkter. Protesterna mot detta föreslagna lagförslag har oroat många i Kreml och dess propagandaställen, vilket lett till öppna hot mot Georgien från tjänstemän som t.ex. Dmitry Peskov - Biträdande stabschef för presidentens verkställande kontor och presidentens pressekreterare. Dessutom släppte det ryska utrikesministeriet flera uttalanden som hotade Georgien om protesterna skulle fortsätta genom att påminna alla om vad Ryssland gjorde i Ukraina 2014. Ännu en märklig källa till hot mot Georgien, med uttryckliga uppmaningar till kärnvapenangrepp, kom från chefredaktören för RT news, Kremls största propagandistiska media - Margarita simonyan.

En annan konflikt där Ryssland blandar sig i Kaukasus kan få enorma konsekvenser, men den bevakas inte tillräckligt av media. Denna konflikt äger rum i Karabach-regionen i Azerbajdzjan och är lika flyktig som någonsin.

Den ryska invasionen av Georgien 2008 föranleddes av en mycket välbekant "casus belli" - "skyddet av ryskt anslutna människor på ett främmande lands territorium". Denna ursäkt har också använts av ryska officiella uttalanden i flera andra territorier, skapade utbrytarrepubliker av vilka några omedelbart erkändes av Ryssland och dess allierade, och erbjöd dem militärt skydd genom att ingripa i alla väpnade konflikter som dessa "autonoma republiker" skulle vara inblandade i Oavsett om det är att skapa Abchazien och Sydossetien i Georgien, eller Transnistrien i delar av Moldavien, eller det mest ökända exemplet - Donbass-republikerna på ukrainskt territorium.

Den så kallade "Nagorno-Karabach"-regionen, känd på det azeriska språket som Karabach, är ett FN-erkänt azerbajdzjanskt territorium. Det finns en liten separatistisk enklav befolkad av etniska armenier i området. Det erkändes inte ens av Armenien, som stöder det. Sedan kriget 2020, där Azerbajdzjan befriade mycket av detta territorium i regionen efter 30 år av armenisk ockupation, har ryska "fredsbevarare" utplacerats i regionen för att stabilisera situationen och förhindra ytterligare blodsutgjutelse. Men eftersom Ryssland stödde armeniska styrkor under kriget, tillsammans med dess allierade Iran, finns det giltiga farhågor angående de ryska fredsbevararnas verkliga mål och engagemang för att upprätthålla Azerbajdzjans territoriella integritet i Karabach. En situation som kan dra paralleller med några av de ryskstödda separatistiska "autonoma republikerna".

Den 5 mars lyckades ett armeniskt fordon, med armeniska registreringsskyltar och polispersonal från separatistenklaven i Karabach, "slinka förbi" ryska fredsbevarande kontrollpunkter längs Lachin-vägen, med vapen ombord. Den stoppades av azerbajdzjanska trupper medan den rörde sig längs en okänd försörjningsväg in i separatistenklaven. En skjutning bröt ut och två azerbajdzjanska soldater tillsammans med tre personer ombord på konvojen dödades.

Annons

Den ryska militären var tänkt att inte låta några vapen passera in i enklaven. Men efter skottlossningen dök det upp bilder av det armeniska fordonet med synliga vapen av militär klass gömda under sätena i ett försök att smuggla dem. En upprustning av separatister i Karabach kan leda till en allvarlig upptrappning av konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien, varifrån vapenförsändelserna härrörde.


Dessutom var de ryska styrkornas svar på händelsen ännu snabbare än de azerbajdzjanska ambulanspersonalen, som skickades för att behandla de sårade från förlovningen. Ryska rapporter om händelsen fanns ingenstans att hitta, och ingen eldstrid registrerades för att ha inträffat under ryssarnas övervakning.

Det är inte förvånande - som det visar sig, upptäcktes en annan konvoj med vapen och till och med militärfordon fredagen den 10 mars på vägen till enklaven av den azerbajdzjanska militären. Men den här gången åtföljdes det av Ryska "fredsbevarare"

Mainstream media ägnar idag mycket tid åt att täcka de georgiska protesterna och det hotande ryska svaret på grund av det georgiska folkets kamp för demokrati och mot Moskvas inflytande i landet. Georgien är avgörande för väst också av andra skäl. I första hand förbinder Georgien Azerbajdzjan med Turkiet och Svarta havet, vilket innebär att all export från Azerbajdzjan, såsom energiresurser, kan nå Europa. Med sanktionerna mot Ryssland i kraft letar många europeiska länder efter alternativ till rysk olja och gas. Lyckligtvis kan Azerbajdzjan, med sina enorma resurser i Kaspiska havet och tillgång till centralasiatisk försörjning, vara det alternativet. Men för att det ska hända måste Georgien förbli en länk i försörjningsvägen till Europa.

Upptrappning i Karabach på grund av ryska destabiliseringsinsatser kan leda till ytterligare en stridsomgång, vilket skadar Azerbajdzjans handel med Europa genom Georgien, varför det är avgörande att förstå situationen i Karabach som den är i verkligheten. Stöd måste säkerställas för både de georgiska protesterna och den azerbajdzjanska kampen mot separatisterna på dess territorium. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend