Anslut dig till vårt nätverk!

Georgien

Georgiens EU-anslutning avbröts, bekräftar ambassadören

DELA MED SIG:

publicerade

on

När EU:s ambassadör i Georgien, Pawel Herczynski, talade vid ett evenemang om EU:s utvidgning i Tbilisi tisdagen den 9 juli, sa att "tråkigt nog har Georgiens EU-anslutningsprocess stoppats för tillfället". Han tillade att "det här har beslutats av EU:s ledare under det senaste Europeiska rådet".

Ambassadören tog i själva verket bort alla slingrande utrymmen som lämnades av rådets slutsatser förra månaden, som hänvisade till den georgiska regeringens handlingssätt "som äventyrar Georgiens EU-väg, de facto leder till hälften i anslutningsprocessen”.

Brytpunkten var antagandet av Georgiens lag om utländska agenter, som bygger på rysk lagstiftning som kväver oliktänkande. Det har lett till veckor av protester i den georgiska huvudstaden Tbilisi.

"Lagen "Om insyn i utländskt inflytande" tar tydligt avstånd från landet från att uppfylla de nio stegen, och antivästlig, antieuropeisk retorik är också helt oförenlig med det uttalade målet att gå med i Europeiska unionen", sa ambassadör Gerchinsky.

Han meddelade också att EU har fryst medel för Georgien från den europeiska fredsfaciliteten, värda 30 miljoner euro i år. Han tillade att fler åtgärder "övervägs om situationen förvärras ytterligare" och han reflekterade att "det är tråkigt att se relationerna mellan EU och Georgien på en så låg nivå, när de kunde ha varit på en rekordnivå".

The EU granted Georgia candidate status last December but now its leaders “don’t understand the intentions of the current Georgian authorities”, according to the Ambassador. Despite the suspension, the European Council has reaffirmed its support for Georgia’s territorial integrity and solidarity with the Georgian people. They have committed to continue supporting their European aspirations.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend