Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Tyskland signalerar avslappning i karantän efter att ha träffat Storbritanniens premiärminister Johnson

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltar i en gemensam presskonferens med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Checkers, premiärministerns officiella hemvist, i Buckinghamshire, Storbritannien 2 juli 2021. Jonathan Buckmaster / Pool via REUTERS

Tysklands förbundskansler Angela Merkel signalerade en lindring av karantänreglerna för fullvaccinerade britter på fredagen (2 juli) efter ett möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson i syfte att avskaffa förbindelserna efter brexit, skriva William James och Thomas Escritt.

COVID-19-restriktioner stod högt på agendan för vad som skulle bli Merkels sista resa till Storbritannien som kansler som fall av den mycket överförbara Delta-variantflödet i landet.

"Jag antar att de som har vaccinerats två gånger kommer att kunna resa igen inom överskådlig framtid utan att gå i karantän", berättade Merkel vid en gemensam presskonferens vid Johnsons Checkers landsbostad.

Annons

Johnson säger att Storbritanniens avancerade vaccinprogram bör göra det möjligt för medborgarna att resa utomlands i år - något som en hårt drabbat resebransch säger är nyckeln till dess överlevnad efter mer än ett års pandemibegränsningar.

Medan Storbritannien hoppas kunna underlätta sina karantänbehov för fullvaccinerade när de återvänder från utlandet, genomför vissa europeiska stater inklusive Tyskland en karantänperiod för brittiska ankomster, oavsett vaccinationsstatus.

De underliggande spänningarna över resor var tydliga när Merkel och Johnson talade motsatta om beslutet att tillåta stora folkmassor in i Wembley fotbollsstadion för de sista etapperna i Euro 2020-turneringen. Läs mer.

Annons

"Den avgörande punkten är att ... här i Storbritannien har vi byggt upp en mycket stor mur av immunitet mot sjukdomen genom vårt vaccinationsprogram," sade Johnson, efter att Merkel sa att hon var "orolig och skeptisk" om stora folkmassor vid matcher. .

Merkels besök ses i London som en chans att stärka de diplomatiska förbindelserna med sin näst största suveräna handelspartner efter år av stridighet om Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen.

Merkel blev den första utländska ledaren som talade till det brittiska regeringen sedan USA: s president Bill Clinton gjorde det 1997 på inbjudan av dåvarande premiärminister Tony Blair.

På Brexit betonade Johnson att det fortfarande fanns problem att lösa för att genomföra EU: s exitavtal som undertecknades 2020 - särskilt avsnitten om Nordirland - men båda sidor uttryckte optimism att dessa kunde övervinnas.

"Jag tror personligen att inom ramen för detta Nordirlandsprotokoll ... kan vi hitta pragmatiska lösningar," sa Merkel. Johnson sa att det kunde ordnas med "goodwill och tålamod".

De två ledarna enades också om ett antal initiativ, allt från ett årligt gemensamt möte mellan de brittiska och tyska skåpen, till kultur- och ungdomsutbytesprogram. De tillkännagav ett nytt akademiskt pris uppkallat efter den banbrytande tyskfödda brittiska astrofysikern Caroline Herschel.

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend