Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

Antalet dödsfall stiger till 170 i översvämningar i Tyskland och Belgien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Antalet dödsfall i den förödande översvämningen i västra Tyskland och Belgien steg till minst 170 på lördag (17 juli) efter att floder och snabba översvämningar i veckan kollapsade hus och krossade vägar och kraftledningar, skriva Petra Wischgoll,
David Sahl, Matthias Inverardi i Düsseldorf, Philip Blenkinsop i Bryssel, Christoph Steitz i Frankfurt och Bart Meijer i Amsterdam.

Cirka 143 personer dog under översvämningen i Tysklands värsta naturkatastrof på mer än ett halvt sekel. Det omfattade cirka 98 i Ahrweiler-distriktet söder om Köln, enligt polisen.

Hundratals människor saknades eller kunde inte nås eftersom flera områden var oåtkomliga på grund av höga vattennivåer medan kommunikationen på vissa ställen fortfarande var nere.

Annons

Invånare och företagare kämpade för att plocka upp bitarna i misshandlade städer.

"Allt är helt förstört. Du känner inte igen landskapet", säger Michael Lang, ägare till en vinbutik i staden Bad Neuenahr-Ahrweiler i Ahrweiler, och slogs mot tårar.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besökte Erftstadt i delstaten Nordrhein-Westfalen, där katastrofen dödade minst 45 personer.

Annons

"Vi sörjer med dem som har tappat vänner, bekanta, familjemedlemmar", sa han. "Deras öde sliter sönder våra hjärtan."

Cirka 700 invånare evakuerades sent på fredagen efter att en damm bröt i staden Wassenberg nära Köln, säger myndigheterna.

Men Wassenbergs borgmästare Marcel Maurer sa att vattennivåerna hade stabiliserats sedan natten. "Det är för tidigt att ge det klara, men vi är försiktigt optimistiska", sa han.

Steinbachtaldammen i västra Tyskland förblev emellertid i riskzonen för brott, sade myndigheterna efter att cirka 4,500 personer evakuerades från hem nedströms.

Steinmeier sa att det skulle ta veckor innan den fullständiga skadan, som förväntas kräva flera miljarder euro i återuppbyggnadsfonder, skulle kunna bedömas.

Armin Laschet, statspremier i Nordrhein-Westfalen och CDU-partiets kandidat vid septembervalet, sa att han skulle tala med finansminister Olaf Scholz de närmaste dagarna om ekonomiskt stöd.

Kansler Angela Merkel förväntades resa på söndag till Rheinland-Pfalz, den stat som är hem för den förödade byn Schuld.

Medlemmar av Bundeswehr-styrkorna, omgivna av delvis nedsänkta bilar, vasserar genom översvämningsvattnet efter kraftiga regn i Erftstadt-Blessem, Tyskland, 17 juli 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen
Österrikiska räddningspersonal använder sina båtar när de går genom ett område som drabbats av översvämningar efter kraftiga regn, i Pepinster, Belgien, 16 juli 2021. REUTERS / Yves Herman

I Belgien ökade antalet dödsfall till 27, enligt det nationella kriscentret, som samordnar hjälpoperationen där.

Den tillade att 103 personer var "saknade eller oåtkomliga". Vissa var sannolikt oåtkomliga eftersom de inte kunde ladda mobiltelefoner eller var på sjukhus utan identitetshandlingar, sade centret.

Under de senaste dagarna har översvämningarna, som oftast drabbat de tyska delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen och östra Belgien, avskärdat hela samhällen från makt och kommunikation.

RWE (RWEG.DE), Tysklands största kraftproducent, sa på lördag att min gruvdrift i Inden och Weisweilers koleldade kraftverk påverkades massivt och tillade att anläggningen drev med lägre kapacitet efter att situationen stabiliserats.

I de södra belgiska provinserna Luxemburg och Namur rusade myndigheterna för att leverera dricksvatten till hushållen.

Översvämningsvattennivåerna sjönk långsamt i de värst drabbade delarna av Belgien, så att invånarna kunde sortera igenom skadade ägodelar. Premiärminister Alexander De Croo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte vissa områden på lördag eftermiddag.

Den belgiska järnvägsnätsoperatören Infrabel publicerade planer för reparation av linjer, varav några skulle vara i drift först i slutet av augusti.

Räddningstjänsterna i Nederländerna var också i hög beredskap eftersom floderna flödade hotade städer och byar i hela södra provinsen Limburg.

Tiotusentals invånare i regionen har evakuerats under de senaste två dagarna soldater, brandkårer och volontärer arbetade frenetiskt hela fredagskvällen (16 juli) för att genomdriva vallar och förhindra översvämningar.

Holländarna har hittills undkommit katastrof i omfattningen av sina grannar, och från och med lördag morgon hade inga dödsfall rapporterats.

Forskare har länge sagt att klimatförändringarna kommer att leda till kraftigare regnskurar. Men det tar minst flera veckor att undersöka hur det kommer att bestämma dess roll i dessa obevekliga regn, sa forskare på fredag.

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

Klimatförändringar gjorde dödliga översvämningar i Västeuropa minst 20% mer sannolika - studie

publicerade

on

By

Ett hus som drabbats av ett jordskred ses efter kraftigt regn som orsakade översvämningar i städer som omger Comosjön i norra Italien, i Laglio, Italien. REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Klimatförändring har gjort extrema nederbördshändelser av det slag som skickade dödliga strömmar av vatten som strömmade genom delar av Tyskland och Belgien förra månaden till minst 20% mer sannolikt att hända i regionen, sa forskare på tisdagen, skriver Isla Binnie, Reuters.

Regnet har troligen också blivit kraftigare av klimatförändringarna. En dag med nederbörd kan nu vara upp till 19% mer intensiv i regionen än den skulle ha varit om de globala atmosfärstemperaturerna inte hade stigit med 1.2 grader Celsius (2.16 grader Fahrenheit) över förindustriella temperaturer, enligt forskning som publicerats av World Weather Attribution ( WWA) vetenskapligt konsortium.

Annons

"Vi kommer definitivt att få mer av detta i ett värmande klimat", säger gruppens medledare Friederike Otto, klimatforskare vid University of Oxford.

"Extremt väder är dödligt", säger Otto och påminner om att hon snabbt kontaktade familjemedlemmar som bor i de drabbade områdena för att se till att de var säkra när översvämningarna slog till. "För mig var det väldigt nära hemmet."

Med extrema väderhändelser som dominerar nyhetsrubriker de senaste åren har forskare varit alltmer pressade att bestämma exakt hur mycket klimatförändringarna är skyldiga.

Annons

Bara under det senaste året fann forskare att USA: s torka, en dödlig kanadensisk värmebölja och skogsbränder över Sibirien har förvärrats av en värmande atmosfär.

12-15 juli nederbörd över Europa utlöste översvämningar som svepte bort hus och kraftledningar och lämnade mer än 200 människor döda, mestadels i Tyskland. Dussintals dog i Belgien och tusentals tvingades också fly sina hem i Nederländerna. Läs mer.

"Det faktum att människor förlorar sina liv i ett av de rikaste länderna i världen - det är verkligen chockerande", säger klimatforskaren Ralf Toumi vid Grantham Institute, Imperial College London, som inte var inblandad i studien. "Ingenstans är säkert."

Även om översvämningen var utan motstycke fann de 39 WWA -forskarna att lokala nederbördsmönster är mycket varierande.

Så de gjorde sin analys över ett större område som spänner över delar av Frankrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz. De använde lokala väderrekord och datasimuleringar för att jämföra översvämningshändelsen i juli med vad som kan ha förväntats i en värld som inte påverkas av klimatförändringar.

Eftersom varmare luft håller mer fukt, är sommarregn i denna region nu 3-19% tyngre än de skulle vara utan global uppvärmning, fann forskarna.

Och själva händelsen var allt från 1.2 till 9 gånger - eller 20% till 800% - mer sannolikt att ha inträffat.

Den stora osäkerheten förklarades delvis av brist på historiska register, förklarade WWA och förvärrades av översvämningarna som förstörde utrustning som övervakade flodförhållandena. Läs mer.

"Studien bekräftar ändå att global uppvärmning har spelat en stor roll i översvämningskatastrofen", säger Stefan Rahmstorf, forskare och oceanograf vid Potsdam Institute for Climate Impact Research, som inte var inblandad i studien.

"Detta är i linje med konstaterandet i den senaste IPCC -rapporten, som visade att extrema nederbördshändelser har ökat över hela världen", tillade han och hänvisade till FN: s klimatpanels resultat. Läs mer.

Fortsätt läsa

Belgien

Sju invånare på belgiskt äldreboende dör efter utbrottet av B.1.621 härkomst av COVID-19

publicerade

on

By

Sju invånare på ett äldreboende i Belgien har dött efter att ha smittats med en släktlinje av coronaviruset som först upptäcktes i Colombia trots att de var helt vaccinerade, sa virologiteamet som genomförde test på fredagen (6 augusti), skriver Sabine Siebold, Reuters.

Virologiteamet sa att invånarna hade smittats med B.1.621-släktlinjen av COVID-19 som har sitt ursprung i Colombia och som har upptäckts under de senaste veckorna i USA, men fall i Europa har varit sällsynta.

European Center for Disease Prevention and Control har listat släktlinjen B1.621 som en del av Kappa -varianten av coronaviruset, men inte som en variant i sig.

Annons

De sju personer som dog på äldreboendet i den belgiska staden Zaventem, nära Bryssel, var alla i 80- eller 90 -talen, och några av dem var redan i dåligt fysiskt skick, säger Marc Van Ranst, virolog vid University of Leuven som genomförde tester på viruset som hittades på äldreboendet.

"Det är oroande", sa Van Ranst och kommenterade det faktum att invånarna dog trots att de var helt vaccinerade mot COVID-19.

Hittills vet forskare inte om B.1.621 -släkten är mer överförbar än andra släktlinjer eller varianter av coronaviruset, sa han.

Annons

I Belgien står B.1.621 för närvarande för mindre än 1% av kända fall av COVID-19, sade han, jämfört med 2% av fallen i USA och mer än i Florida.

På äldreboendet i Zaventem smittades 21 boende av varianten tillsammans med flera anställda, säger Van Ranst till Reuters. Den infekterade personalen upplevde endast lindriga symptom.

Van Ranst sa att den dominerande coronavirusvarianten i Belgien med cirka 95% av infektionerna är deltaet, som först upptäcktes i Indien, följt av Alpha som tidigare var dominerande i Storbritannien.

Ytterligare tester kommer att köras på fredag ​​för att utesluta alla möjligheter att vårdboendets invånare dog av en annan variant av viruset eller en annan andningssjukdom, sade Van Ranst.

"Det är osannolikt men inte omöjligt", sa han.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend