Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

Knådjup i avloppsvatten: tyska räddningsarbetare tävlar för att avvärja nödsituationer i översvämningsområden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En man får en dos av vaccinet mot coronavirussjukdomen (COVID-19) i en buss, efter översvämningar orsakade av kraftiga regn, i Ahrweiler Bad Neuenahr-Ahrweiler, Rheinland-Pfalz, Tyskland, 20 juli 2021. REUTERS / Christian Mang

Röda korsets volontärer och räddningstjänster i Tyskland satte ut nödstationer och mobila vaccinationsbilar till översvämningsförstörda regioner på tisdag och försökte avvärja en nödsituation för folkhälsan. skriver Reuters TV, Thomas Escritt, Ann-Kathrin Weis och Andi Kranz.

Förra veckans freak-översvämningar dödade mer än 160 människor och förstörde grundläggande tjänster i de kuperade byarna i Ahrweiler-distriktet, vilket lämnade tusentals invånare knä-djupt i skräp och utan avlopp eller dricksvatten.

"Vi har inget vatten, vi har ingen elektricitet, vi har ingen gas. Toaletten kan inte spolas", säger Ursula Schuch. "Ingenting fungerar. Du kan inte duscha ... Jag är nästan 80 år gammal och jag har aldrig upplevt något liknande."

Annons

Få har i ett välmående hörn av ett av världens rikaste länder, och den känslan av vantro upprepades allmänt bland invånare och hjälparbetare som kom överens med det kaos som orsakades av översvämningarna.

Om saneringen inte går snabbt framåt kommer fler sjukdomar att komma i översvämningernas kölvatten, precis som många trodde att coronaviruspandemin nästan slogs, med råttor som kom in för att festa på frysarnas kasserade innehåll.

Få återhämtningsarbetare kan vidta den typ av infektionsförebyggande åtgärder som är möjliga under mer ordnade omständigheter, så mobila vaccinationsplaner har kommit till regionen.

Annons

"Allt har förstörts av vattnet. Men inte det jävla viruset", säger Olav Kullak, chef för vaccinkoordinering i regionen.

"Och eftersom folket nu måste arbeta sida vid sida och inte har någon chans att följa några koronaregler, måste vi åtminstone försöka ge dem det bästa skyddet via vaccination."

Klimatförändring

Copernicus: En sommar med skogsbränder såg förödelse och rekordutsläpp runt norra halvklotet

publicerade

on

Copernicus Atmosphere Monitoring Service har noga övervakat en sommar med extrema bränder över norra halvklotet, inklusive intensiva hotspots runt Medelhavsområdet och i Nordamerika och Sibirien. De intensiva bränderna ledde till nya rekord i CAMS -datauppsättningen med månaderna juli och augusti med sina högsta globala koldioxidutsläpp.

Forskare från Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) har noga övervakat en sommar med allvarliga skogsbränder som har påverkat många olika länder på norra halvklotet och orsakat rekordkoldioxidutsläpp i juli och augusti. CAMS, som genomförs av European Center for Medium-Distance Weather Forecasts på uppdrag av EU-kommissionen med finansiering från EU, rapporterar att inte bara stora delar av norra halvklotet påverkades under årets boreala brandsäsong, utan antalet bränder, deras uthållighet och intensitet var anmärkningsvärda.

När den boreala brandsäsongen närmar sig sitt slut, avslöjar CAMS -forskare att:

Annons
  • Torra förhållanden och värmeböljor i Medelhavet bidrog till en brandeld med många intensiva och snabbt utvecklande bränder i hela regionen, vilket skapade stora mängder rökföroreningar.
  • Juli var en rekordmånad globalt i GFAS -datauppsättningen med 1258.8 megatonn CO2 släppte. Mer än hälften av koldioxiden tillskrevs bränder i Nordamerika och Sibirien.
  • Enligt GFAS -data var augusti också en rekordmånad för bränder och släppte uppskattningsvis 1384.6 megatonn CO2 globalt in i atmosfären.
  • Arktiska skogsbränder släppte ut 66 megatonn CO2 mellan juni och augusti 2021.
  • Uppskattat CO2 utsläppen från skogsbränder i Ryssland som helhet från juni till augusti uppgick till 970 megatonn, där Sakha -republiken och Chukotka stod för 806 megatonn.

Forskare vid CAMS använder satellitobservationer av aktiva bränder i nästan realtid för att uppskatta utsläpp och förutsäga effekterna av resulterande luftföroreningar. Dessa observationer ger ett mått på värmeeffekten från bränder som kallas brandstrålningseffekt (FRP), som är relaterad till utsläppet. CAMS uppskattar dagliga globala brandutsläpp med sitt Global Fire Assimilation System (GFAS) med hjälp av FRP -observationer från NASA MODIS -satellitinstrumenten. De uppskattade utsläppen av olika luftföroreningar används som ytgränsvillkor i CAMS -prognossystemet, baserat på ECMWF -väderprognossystemet, som modellerar transport och kemi för luftföroreningar, för att förutsäga hur global luftkvalitet kommer att påverkas upp till fem dagar framåt.

Den boreala brandsäsongen varar vanligtvis från maj till oktober med hög aktivitet mellan juli och augusti. Under den här sommaren med skogsbränder var de mest drabbade regionerna:

medelhavs

Annons

Många nationer i östra och centrala Medelhavet drabbades av intensiva skogsbränder under juli och augusti med rökränder tydligt synliga i satellitbilder och CAMS -analyser och prognoser som passerar det östra Medelhavsområdet. Eftersom sydöstra Europa upplevde långvariga värmebölja, visade CAMS -data daglig brandintensitet för Turkiet som nått de högsta nivåerna i GFAS -datan som går tillbaka till 2003. Efter bränderna i Turkiet påverkades andra länder i regionen av förödande skogsbränder inklusive Grekland. , Italien, Albanien, Nordmakedonien, Algeriet och Tunisien.

Bränder drabbade också på den iberiska halvön i augusti och drabbade stora delar av Spanien och Portugal, särskilt ett stort område nära Navalacruz i Avila -provinsen, strax väster om Madrid. Omfattande skogsbränder registrerades också öster om Alger i norra Algeriet, CAMS GFAS -prognoser visar höga ytkoncentrationer av det förorenande fina partiklarna PM2.5.

Sibirien

Medan Sakha-republiken i nordöstra Sibirien vanligtvis upplever en viss grad av eldsvådeaktivitet varje sommar, har 2021 varit ovanligt, inte bara i storlek utan också ihållande högintensiva flammar sedan början av juni. Ett nytt utsläppsrekord sattes den 3rd Augusti för regionen och utsläppen var också mer än dubbelt så många som föregående juni till augusti. Dessutom nådde brändernas dagliga intensitet över genomsnittliga nivåer sedan juni och började bara avta i början av september. Andra områden som berörs i Sibirien har varit Chukotka Autonomous Oblast (inklusive delar av polcirkeln) och Irkutsk Oblast. Den ökade aktiviteten som observerats av CAMS -forskare motsvarar ökade temperaturer och minskad markfuktighet i regionen.

Nordamerika

Storskaliga skogsbränder har brunnit i västra regioner i Nordamerika under hela juli och augusti och påverkat flera kanadensiska provinser samt Pacific Northwest och Kalifornien. Den så kallade Dixie Fire som rasade över norra Kalifornien är nu en av de största som någonsin registrerats i statens historia. Föroreningar från den ihållande och intensiva brandaktiviteten påverkade luftkvaliteten för tusentals människor i regionen. CAMS globala prognoser visade också en blandning av rök från de långvariga skogsbränderna som brann i Sibirien och Nordamerika och färdades över Atlanten. En klar rökrök sågs röra sig över norra Atlanten och nå västra delar av de brittiska öarna i slutet av augusti innan de passerade resten av Europa. Detta hände när damm från Sahara färdades i motsatt riktning över Atlanten inklusive en del över sydliga delar av Medelhavet vilket resulterade i minskad luftkvalitet. 

Mark Parrington, seniorforskare och skogsbrandsexpert vid ECMWF Copernicus Atmosphere Monitoring Service, sa: ”Under hela sommaren har vi övervakat skogsbrandaktiviteter över norra halvklotet. Det som utmärkte sig som ovanligt var antalet bränder, storleken på de områden där de brann, deras intensitet och även deras uthållighet. Till exempel har skogsbränderna i Sakha -republiken i nordöstra Sibirien brunnit sedan juni och började bara dra sig tillbaka i slutet av augusti även om vi har observerat några fortsatta bränder i början av september. Det är en liknande historia i Nordamerika, delar av Kanada, Pacific Northwest och Kalifornien, som har upplevt stora skogsbränder sedan slutet av juni och början av juli och fortfarande pågår. ”

”Det gäller att torrare och varmare regionala förhållanden - orsakade av global uppvärmning - ökar brandfarligheten och brandrisken för vegetation. Detta har lett till mycket intensiva och snabbt utvecklande bränder. Medan de lokala väderförhållandena spelar en roll för det faktiska brandbeteendet, hjälper klimatförändringar till att ge den perfekta miljön för skogsbränder. Fler bränder runt om i världen väntas också under de kommande veckorna, då brandsäsongen i Amazonas och Sydamerika fortsätter att utvecklas, säger han.

Mer information om skogsbränder på norra halvklotet sommaren 2021.

CAMS Global Fire Monitoring -sidan kan nås här.

Läs mer om brandövervakning i CAMS Wildfire Q & As.

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation, som fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgänglig driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU -byråer och Mercator Océan, bland andra.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observation program: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU Joint Research Council (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 34 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en 24/7 operativ tjänst som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25% av sin kapacitet för sina egna ändamål.

ECMWF utökar sin plats över sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett högkvarter i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att finnas i Bonn, Tyskland från sommaren 2021.


Copernicus Atmosphere Monitoring Service -webbplats.

Copernicus Climate Change Service -webbplats. 

Mer information om Copernicus.

ECMWF: s webbplats.

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

#EUSpace

Fortsätt läsa

katastrofer

Minst 19 dödas av en brand på det nordmakedonska sjukhuset COVID-14

publicerade

on

By

Fjorton människor dödades och 12 allvarligt skadades när en brand utbröt på ett provisoriskt sjukhus för COVID-19-patienter i den nordmakedonska staden Tetovo sent på onsdagen (8 september), sade Balkans landets hälsovårdsministerium idag (9 september), skriver Fatos Bytyc, Reuters.

Åklagarmyndigheten sa att DNA -analyser skulle behövas för att identifiera några av offren, alla patienter i ett allvarligt tillstånd. Ingen medicinsk personal fanns bland offren.

Totalt 26 patienter var inrymda på sjukhuset COVID-19 vid branden, sade hälsominister Venko Filipce.

Annons

"De återstående 12 patienterna med livshotande skador vårdas på Tetovo-sjukhuset", säger Filipce på Twitter.

Premiärminister Zoran Zaev sa att branden orsakades av en explosion och att utredningen pågår. Lokala medier sa att en behållare med syre eller gas kan ha exploderat.

Ett sjukhus för patienter med coronavirus (COVID-19) ses efter att en brand utbröt i Tetovo, Nordmakedonien, 9 september 2021. REUTERS/Ognen Teofilovski

Lokala medier visade bilder av en enorm eld som bröt ut vid 9 -tiden (1900 GMT) på sjukhuset i stadens väst när brandmän sprang till platsen. Branden släcktes efter några timmar.

Annons

Olyckan inträffade den dag då Nordmakedonien markerade 30 -årsjubileet för dess självständighet från fd Jugoslavien. Alla officiella högtider och evenemang avbröts på torsdagen, sade president Stevo Pendarovskis kontor.

Coronavirus-fall har ökat i Nordmakedonien sedan mitten av augusti, vilket fick regeringen att införa strängare sociala åtgärder som hälsokort för kaféer och restauranger.

Landet med 2 miljoner rapporterade 701 nya coronavirusinfektioner och 24 dödsfall under de senaste 24 timmarna.

Staden Tetovo, huvudsakligen bebodd av etniska albaner, har ett av landets högsta antal coronavirusfall.

Fortsätt läsa

katastrofer

I Idas kölvatten står Louisiana inför en månad utan ström när värmen stiger

publicerade

on

By

Södra Louisiana förberedde sig i en månad utan el och pålitliga vattenförsörjningar i kölvattnet av orkanen Ida, en av de mest kraftfulla stormarna som någonsin drabbat den amerikanska golfkusten, när människor stod inför kvävande värme och fuktighet, skriva Devika Krishna Kumar, Nathan Layne, Devikda Krishna Kumar i New Orleans, Peter Szekely i New York, Nathan Layne i Wilton, Connecticut, Barbara Goldberg i Maplewood, New Jersey, Maria Caspani i New York och Kanishka Singh i Bengaluru, Maria Caspani och Daniel Trotta.

Stormen dödade minst fyra människor, sade tjänstemän, en vägtull som kan ha varit mycket större om inte för ett befäst dammsystem som byggdes runt New Orleans efter förstörelsen av orkanen Katrina för 16 år sedan.

(Grafik över orkanen Ida som träffar Gulf Coast)

Annons

I början av tisdagen var cirka 1.3 miljoner kunder utan ström 48 timmar efter att stormen landade, de flesta i Louisiana, sa Strömavbrott, som samlar in data från amerikanska elföretag.

Tjänstemän kunde inte slutföra en fullständig skadebedömning eftersom nedfällda träd täppte till vägar, säger Deanne Criswell, chef för US Federal Emergency Management Agency.

För att sammanställa lidandet nådde värmeindexet i stora delar av Louisiana och Mississippi 95 grader Fahrenheit (35 grader Celsius), sa National Weather Service.

Annons

"Vi vill alla ha luftkonditionering ... Även om du har en generator, misslyckas de efter så många dagar", säger Louisianas guvernör John Bel Edwards.

"Ingen är nöjd" med uppskattningen att strömmen kanske inte återställs på 30 dagar, tillade han och uttryckte hopp om att de 20,000 XNUMX linjearbetarna i staten och tusentals fler på väg kunde sluta tidigare.

President Joe Biden erbjöd federal hjälp med att återställa makten under ett samtal med energisekreterare Jennifer Granholm och cheferna för två av Gulfkustens största verktyg, Entergy (ETR.N) och Southern Co (SON), sa Vita huset.

På Ochsner St. Anne-sjukhuset sydväst om New Orleans pumpade 6,000 XNUMX gallon tankbilar lastning och bränsle i tankar för att hålla luftkonditioneringen igång. Vårdcentralen stängde för alla utom några få akutpatienter.

New Orleans restauranger, många stängda inför stormen, står också inför en osäker framtid på grund av brist på el och faciliteter, som återupplivar minnen från svårigheterna som plågade företag i veckor efter Katrina.

"Det här känns definitivt som Katrina", säger Lisa Blount, talesperson för stadens äldsta matställe, Antoine's, som är ett landmärke i det franska kvarteret. "Att höra att strömmen är avstängd i två till tre veckor, det är förödande."

Även kraftgeneratorerna var farliga. Nio personer i St. Tammany Parish nordost om New Orleans fördes till sjukhus för kolmonoxidförgiftning från en gasdriven generator, sa media.

En man går förbi en skadad elledning på en gata efter att orkanen Ida landade i Louisiana, i New Orleans, Louisiana, USA 30 augusti 2021. REUTERS/Marco Bello
En förstörd bil syns under skräp i en byggnad efter att orkanen Ida landade i Louisiana, USA, 31 augusti 2021. REUTERS/Marco Bello

Ungefär 440,000 XNUMX människor i Jefferson Parish söder om New Orleans kan vara utan elektricitet i en månad eller mer efter att verktygsstolpar störtade, sade rådsmedlem Deano Bonano och citerade kommentarer från makttjänstemän.

"Skadorna från detta är mycket värre än Katrina, ur vindsynpunkt," sa Bonano i en telefonintervju.

Bland de fyra döda var två döda i kollapsen av en sydöstra Mississippi -motorväg som kritiskt skadade ytterligare 10. En man dog när han försökte köra genom högvatten i New Orleans och en annan när ett träd föll på ett hus i Baton Rouge.

Sumpiga områden söder om New Orleans tog stormen. Högt vatten drog slutligen tillbaka från motorvägen till Port Fourchon, Louisianas sydligaste hamn, och lämnade ett spår av död fisk. Måsar svärmade motorvägen för att äta dem.

Port Fourchon fick omfattande skador, med några vägar fortfarande spärrade. Tjänstemän släppte bara ut räddningspersonal till Grand Isle, en barriärö i Mexikanska golfen. Det kan ta veckor innan vägar rensas, sa de.

En rad bilar sträckte sig minst en mil från en bensinstation fylld med bränsle i Mathews, ett samhälle i Lafourche församling.

Mer än hälften av invånarna i Jefferson Parish red ut stormen hemma, sa Bonano, och många stod utan någonting.

"Det finns inga livsmedelsbutiker öppna, inga bensinstationer öppnar. Så de har ingenting", sa han.

De försvagade resterna av stormen dumpade kraftigt regn i grannlandet Mississippi när den reste mot Alabama och Tennessee. Kraftiga nederbörd och översvämningar var möjliga på onsdagen (1 september) i mitten av Atlanten och södra New England, sa prognosmakare.

Sheriffens ställföreträdare i St. Tammany Parish, Louisiana undersökte försvinnandet av en 71-årig man efter en uppenbarlig alligatorattack i översvämningsvattnet.

Mannens fru berättade för myndigheterna att hon såg en stor alligator attackera sin man på måndagen i det lilla samhället Avery Estates, cirka 35 mil nordost om New Orleans. Hon stoppade attacken och drog sin man ur vattnet.

Hans skador var svåra, så hon tog en liten båt för att få hjälp, bara för att hitta sin man borta när hon kom tillbaka, sade sheriffens kontor i ett uttalande.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend