Anslut dig till vårt nätverk!

Tyskland

Google vidtar rättsliga åtgärder mot Tysklands utökade lag mot hatprat

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Googles logotyp ses på en byggnad vid La Defense affärs- och finansdistrikt i Courbevoie nära Paris, Frankrike, 1 september 2020. REUTERS/Charles Platiau/File Photo
Google -appen syns på en smartphone i denna illustration tagen, 13 juli 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Google sa på tisdagen (27 juli) att det vidtar rättsliga åtgärder mot en utvidgad version av Tysklands hat-lag som nyligen trädde i kraft och sade att dess bestämmelser kränkte rätten till integritet för sina användare, skriver Douglas Busvine, Reuters.

alfabetet (GOOGL.O) enhet, som driver videodelningssajt YouTube, väckte talan vid förvaltningsdomstolen i Köln för att bestrida en bestämmelse som gör det möjligt att överföra användardata till brottsbekämpning innan det är klart att något brott har begåtts.

Begäran om en rättslig prövning kommer när Tyskland förbereder sig för ett allmänna val i september, bland farhågor om att fientlig diskurs och påverkan som bedrivs via sociala medier kan destabilisera landets normalt stabila kampanjpolitik.

Annons

"Detta massiva ingripande i våra användares rättigheter står enligt vår uppfattning inte bara i strid med dataskydd, utan också med den tyska konstitutionen och europeisk lag", skriver Sabine Frank, YouTubes regionala chef för offentlig politik, i en blogginlägg.

Tyskland antog lagen om hat mot yttrande, kallad på tyska NetzDG, i början av 2018, vilket gjorde sociala nätverk online till YouTube, Facebook (FB.O) och Twitter (TWTR.N) ansvarar för att polisera och ta bort giftigt innehåll.

Lagen, som också krävde att sociala nätverk publicerade regelbundna rapporter om deras efterlevnad, kritiserades allmänt som ineffektiv och parlamentet antog i maj lagstiftning för att skärpa och bredda dess tillämpning.

Annons

Google har tagit ett särskilt problem med ett krav i den utökade NetzDG som kräver att leverantörer vidarebefordrar personuppgifter till brottsbekämpande om dem som delar innehåll som misstänks vara hatiska.

Först när den personliga informationen finns i lagstiftningens förfogande föreslås ett beslut om att inleda ett brottmål, vilket innebär att uppgifter om oskyldiga kan hamna i en brottsdatabas utan deras vetskap, hävdar den.

"Nätverksleverantörer som YouTube är nu skyldiga att automatiskt överföra användardata i massor och i stor utsträckning till brottsbekämpande myndigheter utan någon rättslig ordning, utan kunskap om användaren, bara baserat på misstanken om ett brott," sade en talesman för Google.

"Detta undergräver de grundläggande rättigheterna. Vi har därför beslutat att de relevanta bestämmelserna i NetzDG ska prövas av den behöriga förvaltningsdomstolen i Köln."

Klimatförändring

Tyskt val: Hungerstrejkare vill ha större åtgärder mot klimatförändringarna

publicerade

on

En grupp ungdomar är inne i den tredje veckan av en hungerstrejk i Berlin och hävdar att Tysklands politiska partier inte hanterar klimatförändringarna på ett adekvat sätt inför denna månads allmänna val., skriver Jenny Hill, Klimatförändring.

Demonstranterna - mellan 18 och 27 år - har lovat att fortsätta sin hungerstrejk tills de tre ledande kandidaterna som tävlar om att ersätta Angela Merkel kommer överens om att träffa dem.

Det finns en dämpad atmosfär bland de små tälten och handmålade banderoller nära tyska kansliet i Berlin.

Annons

De sex unga som har varit i hungerstrejk i mer än två veckor säger att de känner sig svaga.

Som 27 -åring är Jacob Heinze den äldsta av demonstranterna här (arrangörerna säger att fyra andra personer har anslutit sig till hungerstrejken utanför lägret). Han talar långsamt, uppenbarligen kämpar för att koncentrera sig, men sa till BBC att medan han är rädd för konsekvenserna av hans "obestämda hungerstrejk", är hans rädsla för klimatförändringar större.

"Jag har redan sagt till mina föräldrar och mina vänner att det finns en chans att jag inte kommer att se dem igen", sa han.

Annons

"Jag gör det här för att våra regeringar misslyckas med att rädda den unga generationen från en framtid som är bortom fantasi. Vilket är fruktansvärt. Vi kommer att möta krig om resurser som vatten, mat och mark och detta är redan en verklighet för många människor i världen. "

Med mindre än två veckor till Tysklands allmänna val kräver Jacob och hans demonstranter att de tre ledande kandidaterna ska ersätta Angela Merkel som tysk förbundskansler kommer och pratar med dem.

Hungerstrejkare efter klimatpolitiken i Berlin, 2021

Klimatförändringar är utan tvekan den största valfrågan här. Tyska politiker har påverkats av massgataprotesterna från unga klimataktivister de senaste åren, men sommarens dödliga översvämningar i västra landet har också fokuserat allmänhetens oro.

Trots det, säger hungerstrejkarna, föreslår inget av de viktigaste politiska partierna - inklusive Miljöpartiet - lämpliga åtgärder för att lösa problemet.

"Inget av deras program tar hänsyn till de faktiska vetenskapliga fakta hittills, särskilt inte faran med att tippa (stora irreversibla klimatförändringar) och det faktum att vi är väldigt nära att nå dem", säger taleskvinnan Hannah Luebbert.

Hon säger att demonstranterna vill att Tyskland inrättar en så kallad medborgarmöte - en grupp människor som valts för att återspegla alla delar av samhället - för att hitta lösningar.

"Klimatkrisen är också en politisk kris och kanske en kris i vår demokrati, eftersom uppläggningen med val vart fjärde år och det stora inflytandet från lobbyister och ekonomiska intressen inom våra parlament leder ofta till att ekonomiska intressen är viktigare än vår civilisation, vår överlevnad, säger Luebbert.

"Sådana medborgarstämmor påverkas inte av lobbyister och det är inte politiker där som är rädda för att inte bli omvalda, det är bara människor som använder sin rationalitet."

En vy över ett klimataktivisters läger nära Reichstag -byggnaden den 12 september 2021 i Berlin, Tyskland.
Hungerstrejkarna säger att ingen av kandidaterna gör tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof

Hungerstrejkarna säger att endast en av förbundskanslerkandidaterna - Annalena Baerbock från Miljöpartiet - har svarat, men att hon pratade med dem via telefon snarare än att möta deras krav på ett offentligt samtal. Hon har vädjat till dem att avsluta hungerstrejken.

Men gruppen - som lockar till sig ökande publicitet - har lovat att fortsätta, även om de erkänner nöd av sina familjer och vänner.

Trots det, säger Jacob, stöder hans mamma honom.

"Hon är rädd. Hon är riktigt, riktigt rädd men hon förstår varför jag tar de här stegen. Hon gråter varje dag och ringer varje dag och frågar mig, är det inte bättre att sluta? Och vi kommer alltid till den punkt där vi säger nej, det är nödvändigt att fortsätta, sa han.

"Det är verkligen nödvändigt att väcka människor över hela världen."

Fortsätt läsa

Brexit

Storbritannien är inte längre i topp 10 för handel med Tyskland när Brexit biter

publicerade

on

By

Europeiska unionen, brittiska och tyska flaggor flagrar framför ett kansli inför ett besök av den brittiska premiärministern Theresa May i Berlin, Tyskland, 9 april 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke/Files

Storbritannien är på väg att förlora sin status som en av Tysklands tio bästa handelspartners i år för första gången sedan 10, eftersom Brexit-relaterade handelshinder driver företag i Europas största ekonomi att leta efter affärer någon annanstans, skriva Michael Nienaber och Rene Wagner.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av 2020, efter mer än fyra års bråk om villkoren för skilsmässa under vilken företagstyskland redan hade börjat minska förbindelserna med Storbritannien.

Under de första sex månaderna i år sjönk den tyska importen av brittiska varor nästan 11% från föregående år till 16.1 miljarder euro (19.0 miljarder dollar), visar uppgifter från Federal Statistics Office som Reuters granskade.

Annons

Medan tysk varuexport till Storbritannien steg 2.6% till 32.1 miljarder euro, kunde det inte förhindra en nedgång i den bilaterala handeln, med 2.3% till 48.2 miljarder euro - vilket pressade Storbritannien ner till elfte plats från nionde och från femte innan det röstade för att lämna EU 11.

En undersökning från december 2020 av Tysklands BGA -branschorganisation visade att ett av fem företag omorganiserade leveranskedjor för att byta ut brittiska leverantörer mot andra i EU.

Den trenden blev mer markant, även om brittiska företag var ännu sämre, säger Michael Schmidt, president för brittiska handelskammaren i Tyskland, vilket gör någon vändning före slutet av detta år osannolik.

Annons

-Fler och fler små och medelstora företag slutar handla (i Storbritannien) på grund av dessa (Brexit-relaterade) hinder, säger Schmidt till Reuters.

Den kraftiga nedgången under första halvåret drevs också av drag-fram-effekter innan de nya hindren, till exempel tullkontroller, började i januari.

"Många företag förutsåg problemen ... så de bestämde sig för att dra fram importen genom att öka lagren", sa han.

Medan denna effekt ökade den bilaterala handeln under det fjärde kvartalet, minskade det efterfrågan tidigt i år, medan problem med de nya tullkontrollerna också komplicerade handeln från januari och framåt.

Storbritanniens dåliga prestanda var inte bara en dålig januari som drog ner genomsnittet under de första sex månaderna av 2021.

I både maj och juni förblev den bilaterala varuhandeln mellan Tyskland och Storbritannien under nivåerna i slutet av 2019-till skillnad från alla andra stora tyska handelspartners.

"Storbritanniens förlust av betydelse i utrikeshandeln är den logiska konsekvensen av Brexit. Det här är förmodligen bestående effekter", säger Gabriel Felbermayr, president för det Kiel-baserade institutet för världsekonomi (IfW), till Reuters.

En datafördelning visade att tysk import av brittiska jordbruksprodukter sjönk med mer än 80% under de första sex månaderna medan importen av läkemedelsprodukter nästan halverades.

"Många små företag har helt enkelt inte råd med den extra bördan att hålla sig uppdaterad och följa alla tullregler som inleds, till exempel hälsointyg för ost och andra färska produkter," sa Schmidt.

Men de nya handelsverkligheterna hade skadat brittiska företag ännu mer än tyska, som var mer vana vid att hantera olika tullregimer runt om i världen eftersom många hade exporterat till olika icke-europeiska länder i årtionden.

"I Storbritannien är bilden en annan", sa Schmidt och tillade att många små företag där främst hade exporterat till EU, så de måste börja om från början när de konfronterades med nya tullkontroller.

"För många små brittiska företag innebar Brexit att förlora tillgången till sin viktigaste exportmarknad ... Det är som att skjuta dig själv i foten. Och detta förklarar varför tysk import från Storbritannien är i fritt fall nu."

Han uttryckte hopp om att en del av nedgången kan vara tillfällig. "Företag är normalt alltid i en bra position att anpassa sig snabbt - men det här kräver tid."

($ 1 = € 0.8455)

Fortsätt läsa

Europaval

Merkels konservativa sjunker till rekordlåga innan tysk omröstning

publicerade

on

By

Stöd till förbundskansler Angela Merkels (avbildad) Det konservativa blocket har sjunkit till 19%genom tiderna, en Forsa-undersökning visade på tisdagen (7 september), mindre än tre veckor före ett tyskt val, medan Socialdemokraterna (SPD) utökade sin ledning till 6 poäng, skriver Madeline Chambers, Reuters.

Forsa-undersökningen för RTL/n-tv satte det konservativa blocket under ledning av Armin Laschet, vars förhoppningar om att efterträda Merkel som förbundskansler för Europas största ekonomi minskar, med 2 poäng från föregående vecka.

N-tv sa att det var den lägsta nivån som någonsin drabbats av det konservativa blocket, bestående av Merkels CDU och dess bayerska CSU-systerparti.

Annons

Undersökningen satte SPD på 25%, de gröna på 17%och fria demokraterna (FDP) på 13%. Längst till vänster Linke, som teoretiskt sett kunde gå ihop i en vänsterallians med SPD och de gröna, var på 6% och den högerextrema AfD på 11%

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend