Anslut dig till vårt nätverk!

Datateknik

Europa måste samarbeta för att ligga i framkanten av högteknologi - Merkel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska länder måste samarbeta om nästa generations chiptillverkning, sa Angela Merkel, med utgångspunkt från sin 16 års erfarenhet på det högsta kontoret för att varna för att inget europeiskt land skulle kunna ligga i framkanten av högteknologi på egen hand, skriva Andreas Rinke och Thomas Escritt.

Den avgående tyske förbundskanslern sa i en intervju till Reuters att kostnaderna för att gå till nästa nivå inom områden från chiputveckling till moln- och kvantberäkningar och batteriproduktion innebar att den privata sektorn skulle behöva statligt stöd.

Merkel bedrev själv grundläggande forskning inom kvantkemi i Östtyskland innan hon gick in i politiken efter den tyska återföreningen 1990. Hon pekade på Korea, Taiwan och USA:s president Joe Bidens stimulanspaket som exempel på vad som var möjligt.

"Staten kommer att behöva spela en betydande roll. Sydkorea och Taiwan visar att konkurrenskraftig chipproduktion i intervallet 3 eller 2 nanometer, till exempel, är i princip omöjlig utan statliga subventioner", sade hon.

Den globala ekonomins nuvarande kamp för att återställa försörjningskedjor som bröts av resursbrist och coronavirus-pandemin understryker ytterligare behovet av att se till att Europa har sina egna produktionsanläggningar i nyckelområden, sa hon.

Men hon beklagade också tyska företags misslyckande att dra nytta av en enastående forskningsbas.

Framför allt sa hon att hon var "chockad" över tyska företags bristande intresse för kvantdatorer, även om Tyskland var världsledande inom forskning inom ett område som kunde göra datorer snabbare och kraftfullare än någonsin tidigare.

Annons

INGEN ALEXA FÖR ANGELA

Hon sa att hennes regering hade tagit steg för att förbättra Tysklands innovations- och nystartskulturer, och pekade på ett tyskledd projekt för att skapa en säker och effektiv molndatainfrastruktur för Europa, vid namn Gaia-X.

"Men på lång sikt kan det inte vara staten som driver ny utveckling", sa EU:s ledare som har suttit längst.

Tysklands vidsträckta, decentraliserade regeringsstruktur kan också vara ett hinder för innovation.

Merkel sa att närvaron av ett etiskt råd och dataskyddsansvarig i var och en av de 16 federala staterna lägger en tung börda på företag inom till exempel biovetenskap, där Tyskland hade hamnat på efterkälken.

Det var dock i framkant av forskning inom områden som kvantfysik, klimatforskning, fysik, kemi och robotik, sa hon.

Inte för att samma sak skulle kunna sägas om Merkels egen användning av hemteknik.

"Jag är glad nog när jag kan ställa in en fördröjd start på min tvättmaskin, men utöver det, för att vara ärlig, har jag varken tid eller lust att få hela mitt hem fjärrstyrt", sa hon.

"Kanske kommer jag att utveckla ett intresse när jag har mer tid inom en snar framtid."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend