Anslut dig till vårt nätverk!

Tyskland

Trafikljusen säger gå!

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den gröna, liberala och socialdemokratiskt ledda regeringskoalitionen - den så kallade "trafikljuskoalitionen" för Tyskland - har äntligen prickat in på Is och korsat Ts på sina koalitionsavtal, som kommer in på knappt 180 sidor har partiernas ledare skisserat ett detaljerat program för en regering som "vågar på mer framsteg - en allians för frihet, rättvisa och hållbarhet"

Avtalet kommer att behöva skrivas under av varje parti, men detta förväntas vara mer av en formalitet, stora personer i partiet kommer att ha informerats under koalitionsdiskussionerna och från början var det oundvikligt att alla sidor skulle behöva göra försonande gester. 

Olaf Scholz (S&D) blir nästa kansler (bilden), Annalena Baerbock (Grön) blir utrikesminister, Christian Lindner (Renew) blir finansminister. De gröna har också fått ansvaret för ett nytt ekonomi-/klimatministerium. 

Spitzenkandidat

Annons

När det gäller mer allmänna strukturfrågor inom EU stöder koalitionen konferensen om Europas framtid och till och med möjligheten till fördragsändringar. De uppmanar EU att respektera subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna och stadgan om de grundläggande rättigheterna. De vill stärka Europaparlamentet, helst hålla sig inom fördragens gränser med delvis transnationella listor och ett bindande Spitzenkandidat-system för att bestämma EU-kommissionens ordförande. Men skulle det misslyckas har de kommit överens om att de gröna kan göra sitt val till nästa tyska kommissionsledamot. 

En annan användbar utveckling är att de avser att göra rådets arbete mer transparent, se till att kommissionens förslag diskuteras offentligt i rådet inom en fastställd tidsfrist, de kräver också en utvidgning av omröstning med kvalificerad majoritet till nya områden - detta skulle sannolikt möta starkt motstånd från andra stater i frågor som skatt, som vissa stater har föredragit att hålla bakom stängda dörrar. Viktigt är att koalitionen också kommer att förbättra informationen och deltagandet av Bundestage i beslutsfattandet på EU-nivå. 

En annan förändring koalitionen föreslår är att förlänga domartiden i EU-domstolen till 12 år. 

Annons
Trafikljuskoalition: SPD, De gröna och FDP

Schwarze Null

Tyskland har ibland kritiserats för sin "svarta noll"-politik, särskilt under finanskrisen, där länder som hade räddat banker slutade med att överskrida skattereglerna. Mest ökänt efterföljd av förre finansminister Wolfgang Schäuble, tros den strikta efterlevnaden av finanspolitiska regler ha bromsat tillväxten och Europas återhämtning. Scholz, medan han var i koalition med Kristdemokraterna, verkade inta en liknande linje och var ofta fåmælt i dessa frågor. EU ser dock nu över sina finanspolitiska regler och det finns små ljusglimt i avtalet. Efter det första av covid-19-pandemin har reglerna använts på ett mer flexibelt sätt med utlösningen av den allmänna flyktklausulen - fram till slutet av 2022. 

Avtalet säger att koalitionen vill "stärka och fördjupa den ekonomiska och monetära unionen." I debatten om finanspolitiska regler efterlyser de en hållbar skuldsättning men stödjer också hållbara och klimatvänliga investeringar. Medan vissa har hyst förhoppningar om att Next Generation EU (NGEU) skulle kunna bli ett mer permanent instrument, håller avtalet fast vid uppfattningen att det är ett instrument som är begränsat i tid och mängd.

Rättsregel

Koalitionen uppmanar Europeiska kommissionen att vara mer kraftfulla väktare av fördragen och att vidta fler åtgärder för att upprätthålla befintliga rättsstatsinstrument mer konsekvent och snabbt. De kräver att användningen av alla instrument (dialog om rättsstatsprincipen, kontroll av rättsstatsprincipen, villkorsmekanism, överträdelseförfaranden, rekommendationer och slutsatser enligt artikel 7-förfarandet) ska tillämpas och utvecklas mer konsekvent. De gör det klart att de bara kommer att acceptera användningen av faciliteten för återhämtning och motståndskraft om villkor som ett oberoende rättsväsende säkerställs - den så kallade "rättsstatsvillkoren". 

Mer allmänt efterlyser partnerna ett större stöd för den liberala demokratin och kampen mot: desinformation, falska nyhetskampanjer, propaganda från hemlandet och utomlands.  

Bankunionen

Tyskland har varit en av de främsta släparna i den europeiska bankunionen, närmare bestämt har de alltid motstått framsteg med ett europeiskt insättningsförsäkringssystem (EDIS), som av många ses som en kritisk pelare i en bankunion. Samtidigt som koalitionen vill ha ett stegvis system som exkluderar mindre och medelstora "lokalt förankrade institut" är den redo att erbjuda ett europeiskt återförsäkringssystem för nationella insättningsförsäkringssystem som är differentierat efter risk, "full gemenskapsrättslig gemenskap av insättningsgarantisystemen i Europa är inte målet”.

Pengatvätt

Koalitionen erkänner att de endast kan bekämpa penningtvätt på ett effektivt sätt genom samarbete på EU-nivå. Syftet är att göra kampen mot penningtvätt i Europa mer effektiv och att täppa till eventuella kvarvarande luckor. De är för en effektiv och oberoende penningtvättsmyndighet i EU som föreslagits av EU-kommissionen och vill att den ska ha sin bas i Frankfurt am Main. 

Koalitionen vill att EU:s tillsynsmyndighet ska gå bortom finanssektorn och inkludera missbruk av kryptotillgångar. De vill också se en förstärkning av finansiella underrättelseenheter (FIU). 

Brexit, Storbritannien och Nordirland

Partnerna beskriver Storbritannien som en av Tysklands närmaste partners utanför EU. De ser gärna ett utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete och vill eftersträva ett nära bilateralt samarbete inom ramen för Utträdesavtal och Handels- och samarbetsavtal. Koalitionen insisterar dock på fullständig efterlevnad, "särskilt när det gäller Nordirlands protokoll och långfredagsavtalet". De anger att motåtgärder som medges i avtalet kommer att användas om detta inte görs.

Dela den här artikeln:

coronavirus

Tyskland överväger fler trottoarkanter av covid-19 eftersom USA avråder från att resa dit

publicerade

on

By

Medlemmar av byrån för allmän ordning går på en julmarknad, där de kontrollerar "2G"-regeln som tillåter endast de som vaccinerats eller tillfrisknat från coronaviruset (COVID-19) att besöka, i Köln, Tyskland, den 22 november 2021. REUTERS /Thilo Schmuelgen
En kvinna går in i ett vaccinationsbås vid ett drive-in-vaccinationscenter för coronavirussjukdom (COVID-19) på Lanxess Arena i Köln, Tyskland, 23 november 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay

Tysklands hälsominister krävde på tisdagen (23 november) ytterligare restriktioner för att innehålla en "dramatisk" ökning av coronavirusfall då landets infektionsfrekvens slog rekord och USA avrådde från att resa dit, skriver Andreas Rinke, Riham Alkhousaa och Sarah Marsh, Reuters.

Incidensen på sju dagar - antalet personer per 100,000 399.8 som smittats under den senaste veckan - nådde 386.5 på tisdagen, upp från XNUMX på måndagen, visade data från Robert Koch Institute (RKI) för infektionssjukdomar.

Hälsominister Jens Spahn krävde att fler offentliga utrymmen skulle begränsas till dem som vaccinerats eller nyligen återhämtat sig från covid-19 och som också hade ett negativt test, i ett försök att begränsa Tysklands fjärde våg.

Spahn uteslöt inte låsningar, även om han sa att detta skulle avgöras region för region. Vissa regioner som det hårt drabbade Sachsen och Bayern vidtar redan åtgärder som att ställa in julmarknader.

Annons

– Situationen är inte bara allvarlig, i vissa regioner i Tyskland är den nu dramatisk, säger Spahn till tyska radion. "Vi måste flytta runt patienter eftersom intensivvårdsavdelningarna är fulla och det påverkar inte bara patienter med covid-19."

Med Tyskland brottas med oro över leveransen av Biontech/Pfizer (PFE.N) Vaccinet tidigarelade företaget leveransen av en miljon doser som ursprungligen var planerade till december, berättade Spahn för hälsoministeriets tjänstemän på måndagen, enligt två regeringskällor.

Det skulle göra det möjligt för den att leverera 3 miljoner istället för 2 miljoner doser nästa vecka när människor skyndar sig att få booster-shots och möten på vaccincenter är fullbokade.

Annons

Huruvida det skulle påverka det totala antalet vacciner som tilldelats Tyskland för resten av året återstod att avgöra, sa källorna.

Ökningen av fall i Tyskland och i grannlandet Danmark fick amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC) på måndagen att avråda från resor till de två länderna, och höjde sin reserekommendation till "Level Four: Very High".

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

coronavirus

Tyskland diskuterar obligatorisk vaccination när den fjärde covid-vågen rasar

publicerade

on

By

Människor står i kö utanför ett vaccinationscenter i ett köpcentrum, mitt i covid-19-pandemin, i Berlin, Tyskland, 20 november 2021. REUTERS/Christian Mang

Tyska politiker diskuterar att göra covid-19-vaccinationer obligatoriska för medborgare i ljuset av skyhöga infektioner och låga inokuleringsfrekvenser, skriver Michael Nienaber, Reuters.

Flera medlemmar av förbundskansler Angela Merkels konservativa block sa på söndagen att federala och delstatsregeringar borde införa obligatoriska vaccinationer snart eftersom andra ansträngningar för att driva upp Tysklands låga inokuleringsfrekvens på bara 68 % har misslyckats.

"Vi har nått en punkt där vi tydligt måste säga att vi behöver de facto obligatorisk vaccination och en låsning för de ovaccinerade", skrev Tilman Kuban, chef för ungdomsflygeln för Merkels kristdemokratiska union (CDU), i tidningen Die Welt .

Annons

Tysklands sju dagar långa incidens av coronavirus steg till den högsta nivån sedan pandemin började för 14:e dagen i rad på söndagen och nådde 372.7 i hela landet.

I vissa regioner har det passerat 1,000 197.6 och vissa sjukhus rapporterar redan fulla intensivvårdsenheter. Rekordet i den tredje vågen av pandemin i december förra året var XNUMX.

Totalt har det rapporterats om 5.35 miljoner coronavirusinfektioner i Tyskland sedan pandemin började i februari 2020. Den totala dödssiffran ligger på 99,062 XNUMX.

Annons

Bayerns delstatspremiär Markus Soeder efterlyste ett snabbt beslut att göra covid-19-vaccinationer obligatoriska medan Schleswig-Holsteins delstatspremiär Daniel Guenther sa att myndigheterna åtminstone borde diskutera ett sådant steg för att öka trycket på ovaccinerade medborgare.

Danyal Bayaz, en inflytelserik medlem av de gröna och finansminister i den sydvästra delstaten Baden-Wuerttemberg där infektionsfrekvensen är mycket hög, sa att det skulle vara ett misstag vid denna tidpunkt av pandemin att utesluta obligatorisk vaccination.

De gröna för för närvarande samtal med mitten-vänster-socialdemokraterna (SPD) och de libertarianska fria demokraterna (FDP) för att bilda en trevägskoalitionsregering på federal nivå.

De tre partierna är i slutskedet av att försegla ett koalitionsavtal som skulle bana väg för avgående finansminister Olaf Scholz från SPD att efterträda Merkel som kansler under första halvan av december.

Scholz har sagt att han vill ha en debatt om huruvida vaccination ska vara obligatoriskt för vårdpersonal och geriatriska sjuksköterskor. FDP-medlemmar har framfört sina invändningar mot ett sådant steg då partiet lägger större vikt vid individuell frihet.

Grannlandet Österrike tillkännagav denna vecka en plan för att göra vacciner obligatoriska nästa år.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

coronavirus

Tyskland för att begränsa det offentliga livet för ovaccinerade

publicerade

on

By

Människor köar för vaccination vid ett tillfälligt vaccinationscenter inne i campusbyggnaden vid Technische Universitaet-universitetet i Dresden, Tyskland, den 8 november 2021. REUTERS/Matthias Rietschel
Människor väntar på att bli vaccinerade på vaccinationscentret i Nürnberg, Tyskland, 18 november 2021. REUTERS/Lukas Barth

Tyskland kommer att begränsa stora delar av det offentliga livet i områden där sjukhusen håller på att bli farligt fulla av covid-19-patienter till de som antingen har vaccinerats eller återhämtat sig från sjukdomen, sa kansler Angela Merkel torsdagen (18 november). skriva Andreas Rinke, Sarah Marsh, Emma Thomasson och Alexander Ratz i Berlin.

Flytten är nödvändig för att ta itu med en "mycket oroande" fjärde våg av pandemin som överbelastar sjukhusen, sa hon.

"Många av de åtgärder som nu behövs skulle inte ha behövts om fler hade vaccinerats. Och det är inte för sent att vaccinera sig nu", sa Merkel.

På platser där antalet sjukhusvistelser överstiger en viss tröskel kommer tillgången till offentliga, kulturella och sportevenemang och till restauranger att begränsas till dem som har vaccinerats eller som har tillfrisknat.

Annons

Merkel sa att den federala regeringen också skulle överväga en begäran från regionala regeringar om lagstiftning som tillåter dem att kräva att vård- och sjukhusarbetare ska vaccineras.

Sachsen, den region som drabbats hårdast av den fjärde vågen, överväger att stänga teatrar, konserthus och fotbollsmatcher, rapporterade tidningen Bild. Öststaten har Tysklands lägsta vaccinationsfrekvens.

'DRASTISKA ÅTGÄRDER'

Annons

Nya dagliga infektioner har ökat 14 gånger den senaste månaden i Sachsen, ett högborg för det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AfD), som hyser många vaccinskeptiker och anti-lockdown-demonstranter.

Denna vecka införde Österrike en lockdown för de ovaccineraded, och andra europeiska länder har också infört restriktioner.

Europas senaste coronavirusvåg kommer vid en besvärlig tidpunkt i Tyskland, där Merkel agerar som tillfällig ledare medan tre partier – inte inklusive hennes konservativa – förhandlar om att bilda en ny regering efter ett ofullständigt val i september.

Dessa tre partier skötte en lag som godkände åtgärder för att ta itu med pandemin genom parlamentet tidigare på torsdagen.

I en show av enighet deltog finansministern och väntande kanslern Olaf Scholz på Merkels presskonferens.

"För att ta oss igenom vintern kommer vi att se drastiska åtgärder som inte har vidtagits tidigare", sa han.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend