Anslut dig till vårt nätverk!

Tyskland

Trafikljusen säger gå!

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den gröna, liberala och socialdemokratiskt ledda regeringskoalitionen - den så kallade "trafikljuskoalitionen" för Tyskland - har äntligen prickat ut Is och korsat Ts på sina koalitionsavtal, som kommer in på knappt 180 sidor har partiernas ledare skisserat ett detaljerat program för en regering som "vågar på mer framsteg - en allians för frihet, rättvisa och hållbarhet"

Avtalet kommer att behöva skrivas under av varje parti, men detta förväntas bli mer av en formalitet, stora personer i partiet kommer att ha informerats under koalitionsdiskussionerna och från början var det oundvikligt att alla sidor skulle behöva göra försonande gester. 

Olaf Scholz (S&D) blir nästa kansler (bilden), Annalena Baerbock (Grön) blir utrikesminister, Christian Lindner (Renew) blir finansminister. De gröna har också fått ansvaret för ett nytt ekonomi-/klimatministerium. 

Spitzenkandidat

När det gäller mer generella strukturfrågor inom EU stöder koalitionen konferensen om Europas framtid och till och med möjligheten till fördragsändringar. De uppmanar EU att respektera subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna och stadgan om de grundläggande rättigheterna. De vill stärka Europaparlamentet, helst stanna inom fördragens gränser med delvis transnationella listor och ett bindande Spitzenkandidat-system för att bestämma EU-kommissionens ordförande. Men skulle det misslyckas har de kommit överens om att de gröna kan göra sitt val till nästa tyska kommissionsledamot. 

En annan användbar utveckling är att de avser att göra rådets arbete mer transparent, se till att kommissionens förslag diskuteras offentligt i rådet inom en fastställd tidsfrist, de kräver också en utvidgning av omröstning med kvalificerad majoritet till nya områden - detta skulle sannolikt möta starkt motstånd från andra stater i frågor som skatt, som vissa stater har föredragit att hålla bakom stängda dörrar. Viktigt är att koalitionen också kommer att förbättra informationen och deltagandet av Bundestage i beslutsfattandet på EU-nivå. 

En annan förändring koalitionen föreslår är att förlänga domartiden i EU-domstolen till 12 år. 

Annons
Trafikljuskoalition: SPD, De gröna och FDP

Schwarze Null

Tyskland har ibland kritiserats för sin "svarta noll"-politik, särskilt under finanskrisen, där länder som hade räddat banker slutade med att överskrida skattereglerna. Mest ökänt efterföljd av förre finansminister Wolfgang Schäuble, tros den strikta efterlevnaden av finanspolitiska regler ha bromsat tillväxten och Europas återhämtning. Scholz, medan han var i koalition med Kristdemokraterna, verkade inta en liknande linje och var ofta fåmælt i dessa frågor. Men EU ser nu över sina finanspolitiska regler och det finns små glimtar av ljus i avtalet. Efter det första av covid-19-pandemin har reglerna använts på ett mer flexibelt sätt med utlösningen av den allmänna flyktklausulen - fram till slutet av 2022. 

Avtalet säger att koalitionen vill "stärka och fördjupa den ekonomiska och monetära unionen." När det gäller debatten om finanspolitiska regler efterlyser de hållbara skulder men stöder också hållbara och klimatvänliga investeringar. Medan vissa har hyst förhoppningar om att Next Generation EU (NGEU) skulle kunna bli ett mer permanent instrument, håller avtalet fast vid uppfattningen att det är ett instrument som är begränsat i tid och mängd.

Rättsregel

Koalitionen uppmanar Europeiska kommissionen att vara mer kraftfulla väktare av fördragen och att vidta fler åtgärder för att upprätthålla befintliga rättsstatsinstrument mer konsekvent och snabbt. De kräver att användningen av alla instrument (dialog om rättsstatsprincipen, kontroll av rättsstatsprincipen, villkorsmekanism, överträdelseförfaranden, rekommendationer och slutsatser enligt artikel 7-förfarandet) ska genomdrivas och utvecklas mer konsekvent. De gör det klart att de bara kommer att acceptera användningen av faciliteten för återhämtning och motståndskraft om villkor som ett oberoende rättsväsende säkerställs - den så kallade "rättsstatsvillkoren". 

Mer allmänt efterlyser partnerna ett större stöd för den liberala demokratin och kampen mot: desinformation, falska nyhetskampanjer, propaganda från hemlandet och utomlands.  

Bankunionen

Tyskland har varit en av de främsta släparna i den europeiska bankunionen, närmare bestämt har de alltid motstått framsteg med ett europeiskt insättningsförsäkringssystem (EDIS), som av många ses som en kritisk pelare i en bankunion. Samtidigt som koalitionen vill ha ett stegvis system som exkluderar mindre och medelstora "lokalt förankrade institut" är den redo att erbjuda ett europeiskt återförsäkringssystem för nationella insättningsförsäkringssystem som är differentierat efter risk, "är inte målet att göra insättningsgarantisystemen fullständigt i Europa".

Pengatvätt

Koalitionen erkänner att de endast kan bekämpa penningtvätt på ett effektivt sätt genom samarbete på EU-nivå. Syftet är att göra kampen mot penningtvätt i hela Europa mer effektiv och att täppa till eventuella kvarvarande luckor. De är för en effektiv och oberoende penningtvättsmyndighet i EU som föreslagits av EU-kommissionen och vill att den ska ha sin bas i Frankfurt am Main. 

Koalitionen vill att EU:s tillsynsmyndighet ska gå bortom finanssektorn och inkludera missbruk av kryptotillgångar. De vill också se en förstärkning av finansiella underrättelseenheter (FIU). 

Brexit, Storbritannien och Nordirland

Partnerna beskriver Storbritannien som en av Tysklands närmaste partners utanför EU. De ser gärna ett utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete och vill eftersträva ett nära bilateralt samarbete inom ramen för Utträdesavtal och Handels- och samarbetsavtal. Koalitionen insisterar dock på full efterlevnad, "särskilt när det gäller Nordirlands protokoll och långfredagsavtalet". De anger att motåtgärder som medges i avtalet kommer att användas om detta inte görs.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend