Anslut dig till vårt nätverk!

Tyskland

Tyskland kräver en särskild domstol mot Ryssland för Ukrainas krig

DELA MED SIG:

publicerade

on

I måndags (16 januari) uppmanades Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock att inrätta en särskild internationell tribunal för att väcka åtal mot ryska ledare i samband med Moskvas invasion och ockupation av Ukraina.

Baerbock, som talade till Academy of International Law i Haag där Internationella brottmålsdomstolen är belägen, konstaterade att "en domstol som kan utreda det ryska ledarskapet och ställa dem inför rätta" är vad som krävs.

Det är inte möjligt att åtala Ryssland för aggression mot Ukraina inför ICC. Hon uppgav att domstolen endast kan behandla ärenden där målsägande och svarande är ledamöter i domstolen eller ett mål har remitterats av FN:s säkerhetsråd.

Ryssland är inte medlem i ICC och som sådan skulle Ryssland, en av fem permanenta säkerhetsrådsmedlemmar med vetorätt, sannolikt blockera alla hänvisningar till det.

Baerbock sa att de hade diskuterat möjligheten att arbeta med Ukraina och deras partner för att inrätta en särskild domstol för brott mot Ukraina. Han föreslog också att en sådan domstol skulle kunna härledas från ukrainsk strafflagstiftning.

Det skulle också kunna kompletteras med internationella inslag, konstaterade hon.

Europeiska unionen, Ukraina och Nederländerna alla offentligt stödda idén om en särskild nämnd. Ryssland förnekar anklagelser om krigsförbrytelser och kallar sina handlingar i Ukraina för en "särskild arméoperation". Den har också förnekat den avsiktliga inriktningen av civila i Ukraina, där tusentals har dödats.

Annons

Det har dock Karim Khan, ICC:s chefsåklagare varnade för rättslig fragmentering. Han sa att hans domstol var bäst lämpad för rättegångar som involverade brott mot aggression eftersom medlemsländerna kan fixa "luckor" som påstås existera.

Senare på dagen talade Baerbock till ukrainska barn deporterad från Ukraina och ges upp för adoption.

Ministern sade att Ryssland måste svara för var barnen befinner sig, medan Wopke Hoekstra, hennes holländska motsvarighet, sa att barnen borde återföras hem och Ryssland måste sluta utvisa dem.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend