Anslut dig till vårt nätverk!

Tyskland

George Soros: "Vi måste frysa Arktis igen för att rädda civilisationen"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inför säkerhetskonferensen i München 2023 hävdade Soros att begränsning och anpassning är "nödvändiga men inte tillräckliga" svar på klimatnödsituationen.

  • Öppna” och ”stängda samhällen” kämpar för global dominans samtidigt som vår civilisation riskerar att kollapsa på grund av klimatförändringarna.
  • Även om president Xi kan sitta kvar vid makten på kort sikt, kommer han inte att sitta kvar på livstid – och Kina kommer inte att bli den dominerande kraft som Xi planerar.
  • Putin kan planera en statskupp mot Moldavien som kan avrättas före ettårsdagen av invasionen.
  • Modis försvagade strypgrepp på regeringen kan med tiden leda till en demokratisk väckelse.

"Vi måste reparera det skadade klimatsystemet i polcirkeln med hjälp av geotekniker", enligt filantropen och finansmannen George Soros.

Soros hävdade i ett tal på tröskeln till Münchens säkerhetsforum 2023 att smältningen av Grönlands inlandsis "utgör ett hot mot vår civilisations överlevnad" och att begränsnings- och anpassningsprojekt är viktiga men inte tillräckliga. Innan klimatförändringarna når en vändpunkt, hävdar han, måste vi finansiera "mänsklig uppfinningsrikedom" som reparerar "ett tidigare stabilt system".

Han konstaterar att det globala klimatsystemet i hög grad beror på vad som händer inom polcirkeln, som värms upp fyra gånger snabbare än resten av världen. Det brukade vara isolerat och täckt av orörd is och snö som reflekterade, snarare än absorberade, solsken, ett fenomen som kallas "albedoeffekten". Nu smälter stigande temperaturer Grönlands inlandsis, och den är täckt av sot från fjolårets skogsbränder på Amerikas västkust, och bryts upp av isbrytare som öppnar farleder för arktisk sjöfart under sommarmånaderna. Denna skada leder till att mer av solens strålar absorberas, snarare än reflekteras, vilket i sin tur skapar mer uppvärmning.

Herr Soros stöder teorin som utvecklats av Sir David King och som klimatforskare har delat, att skadorna på Grönlands inlandsis måste repareras genom att återskapa "albedoeffekten", som genererar vita moln högt över jorden, vilket skulle returnera en stor andelen av solens strålar tillbaka till atmosfären. Detta radikala steg, som skulle kräva enorma investeringar och samråd med ursprungsbefolkningen, skulle kunna bidra till att "återstabilisera det arktiska klimatsystemet, som styr hela det globala klimatsystemet". Tekniken förklaras mer i detalj i denna film.

Sådana åtgärder är nödvändiga, hävdar Soros, eftersom den globala uppvärmningen på den nuvarande banan kommer att vara "mer än 2.5 grader till 2070", vilket skulle smälta den arktiska permafrosten och "höja havens nivå med sju meter", vilket skulle orsaka otaliga skador . När detta väl händer är det "inte välförstått" att "mängden pengar som behövs för att återstabilisera eller reparera klimatsystemet växer exponentiellt".

Den accelererande takten i klimatförändringarna kommer, enligt Soros: "orsaka storskalig migration som världen är dåligt förberedd på". Om vi ​​inte "ändrar hur vi hanterar klimatförändringar", inklusive "omorienterar våra internationella finansiella institutioner, särskilt Världsbanken" för att fokusera på det, säger han, "kommer vår civilisation att störas grundligt av stigande temperaturer som kommer att göra stora delar av världen praktiskt taget olevlig”.

Annons

Samtidigt som civilisationen riskerar att kollapsa på grund av klimatförändringarna, ser Mr. Soros två styrningssystem som kämpar för global dominans: "öppna" och "stängda" samhällen. I öppna samhällen är ”statens roll att skydda individens frihet”. I slutna samhällen: "individens roll är att tjäna statens intressen".   

Herr Soros tror att det är oklart om öppna eller slutna samhällen kommer att segra i kampen om "global dominans", med tanke på att repressiva stater kan "tvinga sina undersåtar att tjäna dem". Han tycker dock att ett öppet samhälle är överlägset slutna samhällen som en form av styrning och han "sörjer de människor som måste leva under en repressiv regim, som Assads Syrien, Vitryssland, Iran och Myanmar".

När det gäller Ukraina konstaterar Soros att USA, Storbritannien och EU är överens om att det enda sättet att avsluta det ukrainska kriget är att vinna det. Eftersom "motstånd från det republikanskt ledda representanthuset gör ännu ett stort bi-partisan finansieringspaket från USA osannolikt", finns det bara ett "snävt fönster senare i vår" för den ukrainska armén att genomföra "en motattack, som skulle kunna bestämma ödet för den ryska invasionen av Ukraina”.

Herr Soros noterar också att Moldaviens president Maia Sandu har varnat Putin planerar en statskupp mot Moldavien. Detta hot varnar herr Soros för "kan avrättas före årsdagen" och anser att Putins "desperata chansning" troligen skulle lyckas med att vända sig till legosoldater från Jevghenij Prigozhins Wagnergrupp. Prigozhin har "beordrats av Putin att producera en seger före årsdagen av den ryska invasionen" och försöker för närvarande omringa staden Bakhmut. "Det är möjligt att han kommer att lyckas", avslutar Soros, "men jag anser det osannolikt ” för att ”den ukrainska armén gör starkt motstånd och när Ukraina väl kan använda vapnen har man lovat att det kommer att vändas”.

Om den ryska armén kollapsar tror Soros att det kommer att få långtgående konsekvenser. Länderna i det forna Sovjetunionen "kan knappt vänta" på att se den ryska armén besegras i Ukraina, hävdar han, "eftersom de vill hävda sin självständighet". Det skulle resultera i "upplösningen av det ryska imperiet", medföra "enorm lättnad för öppna samhällen och enorma problem för slutna" eftersom det ryska imperiet "inte längre skulle utgöra ett hot mot Europa och världen". 

Mr. Soros upptäcker också tecken på hopp i Indien, där han hävdar att "uppvigling till våld mot muslimer var en viktig faktor" i Narendra Modis "meteoriska uppgång". Även om det "kan vara naivt" medger han, förväntar han sig "en demokratisk väckelse i Indien". Aktiemarknadens fall för Narendra Modis nära affärspartner, Gautam Adani, som anklagas för aktiemanipulation, kommer "avsevärt att försvaga Modis strypgrepp på Indiens federala regering" och leda till denna demokratiska återupplivning genom att öppna dörren "för att driva på för välbehövliga institutionella reformer ”. Även om Modi är tyst i ämnet, "kommer han att behöva svara på frågor från utländska investerare och i parlamentet".

När det gäller Turkiet hävdar Soros att president Erdogan har misskött den turkiska ekonomin och "förvandlats mer autokratisk hemma", försökt fängsla sin mäktigaste motståndare, Istanbuls borgmästare, och förbjudit det kurdiska partiet att delta i de val han står inför i Maj. Han kommer dock inte att kunna bryta med traditionen att låta politiska partier övervaka rösträkningen, vilket gör det "svårt att förfalska resultaten". Efter denna månads förödande jordbävning är medborgarna arga "på grund av regeringens långsamma reaktion och önskan att kontrollera alla biståndsinsatser". Förödelsen "var inte ödet" enligt Soros: "Turkiets slappa byggmetoder och Erdogans konstruktionsdrivna tillväxtmodell gjorde allt värre".

När han byter fokus till Brasilien, hävdar Soros att president Lulas vinst är en stor seger för demokratin. Men han kommer att kräva starkt internationellt stöd eftersom han samtidigt måste skydda regnskogarna, (utan vilka "det inte finns någon väg till nettonoll"), främja social rättvisa och återuppliva ekonomisk tillväxt. Lula hanterade januaris kuppförsök, "mästerligt", anser han, "att etablera sin auktoritet som president" i ett land som är "i frontlinjen av konflikten mellan öppna och slutna samhällen".

I Kina har president Xi Jinping skapat självförvållade problem, från att missköta ekonomin i början av hans styre, till hans största misstag, Zero Covid-politiken, som ålade befolkningen "enorma svårigheter" och förde landet "till gränsen till öppet uppror”. Dessutom resulterade det kaotiska sättet på vilket Xi lämnade Zero Covid-policyn "utan att sätta något annat i dess ställe" i "Harmageddon" och "skakade" det kinesiska folkets förtroende för Xis ledarskap.

Men trots att den nuvarande situationen uppfyller "alla förutsättningar för regimbyte eller revolution", menar Soros att "vi bara är i början av en process, vars återverkningar kommer att märkas under en längre tid" och vars betydelse inte är allmänt uppskattad. Men herr Soros är "övertygad" om att Xi inte kommer att sitta kvar på ämbetet livet ut, och att Kina inte kommer att blomstra medan han är på ämbetet. Det kommer inte att "bli den dominerande militära och politiska kraft som Xi siktar på".  

För tillfället har Xis felbedömningar skapat en "svag position hemma", vilket fick honom att reagera positivt på president Bidens erbjudande på Bali att sänka temperaturen mellan USA och Kina. Men upptäckten av den kinesiska övervakningsballongen har "surrat relationerna och den är på väg att förgifta dem alla tillsammans".

Slutligen vänder sig herr Soros till USA, som han anser inte går bra efter att Trumps presidentskap avsevärt skadat dess demokrati. Herr Soros förhoppning för 2024 är att Trump, en "förtroendetrickster vars narcissism växte till en sjukdom", kommer att släppa den republikanska nomineringen med senatorn Ron DeSantis från Florida. Han förutspår att Trump kommer att förlora och kandidera som en tredje parts presidentkandidat. Detta skulle resultera i ett demokratiskt jordskred och "tvinga det republikanska partiet att reformera sig självt".

Men Mr. Soros drar slutsatsen att han "kan vara lite partisk" i denna fråga eftersom vi alla är både deltagare och observatörer, vilket ger oss en ofullständig förståelse av världen. "Som deltagare vill vi förändra världen till vår fördel" medan "som observatörer vill vi förstå verkligheten som den är", konstaterar Soros: "dessa två mål stör varandra".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend