Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

Greklands premiärminister Mitsotakis säger att Turkiets ställning över grekiska öars suveränitet är "absurd"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitchells sa tisdagen (14 juni) att Turkiets ifrågasättande av Greklands suveränitet över de Egeiska öarna var "absurt" och gjorde det svårt för alla samtal dem emellan.

"Turkiets invändningar, i de senaste FN-breven, är helt absurda eftersom de väcker frågor om Greklands suveränitet över sin ö", sa Mitsotakis i en förhandsintervju som kommer att sändas av statlig TV ERT senare på tisdag. "Vi kan inte föra någon diskussion om det absurda."

NATO-allierade Turkiet och Grekland har varit oense i åratal i frågor som sträcker sig från sjögränser och anspråk över deras kontinentalsockel i Europa till luftrum, migranter och det etniskt uppdelade Cypern.

Spänningarna blossade upp igen nyligen med Erdogan som sade att Grekland borde sluta beväpna de Egeiska öarna som har en demilitariserad stat och följa internationella överenskommelser. Ankara hävdar att de Egeiska öarna beviljades Grekland under Lausannefördragen från 1923 och Parisfördragen från 1947, förutsatt att de inte beväpnas.

Aten uppgav att Turkiets kommentarer om att beväpna öarna var ogrundade. Båda länderna skickade brev till FN där de beskrev deras olika positioner på öar och luftrum.

Förra månaden sa den turkiske presidenten Tayyip Erdan att Mitsotakis "inte mer existerar" för honom. Han anklagade också den grekiske ledaren för att försöka blockförsälja F-16 stridsplan till Turkiet när han besökte USA.

Mitsotakis uppgav att ledarna utan tvekan skulle träffas någon gång och att de borde fortsätta att prata med varandra.

Annons

Mitsotakis sade, "Vi måste träffas tillsammans och vi måste diskutera... vi måste kunna komma överens om att vi inte håller med, men vi måste komma överens om ramarna för att lösa våra meningsskiljaktigheter."

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanade Turkiet och Grekland att avstå från all retorik eller handlingar som kan eskalera krisen.

I en intervju med den semi-statliga nyhetsbyrån Aten uttalade han att "I ett ögonblick då (Rysslands president Vladimir Putins) krig i Ukraina har krossat Europas fred, är det ännu viktigare för allierade att stå enade."

Efter fem års uppehåll inledde Grekland och Turkiet bilaterala samtal 2021 för att förbättra sina band. De har dock inte gjort så mycket framsteg. Erdogan förklarade förra veckan att Turkiet skulle stoppa alla bilaterala samtal.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend