Anslut dig till vårt nätverk!

Grekland

Grekerna marscherar för att fira 14-årsdagen av att en student dödades av polisen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tusentals marscherade genom Atens gator i tisdags (6 december) för att fira 14-årsdagen av att polisen sköt ihjäl en tonåringspojke. Denna incident utlöste de värsta upploppen i Grekland på årtionden.

Parlamentet var sista anhalten på den årliga marschen till minne av Alexandros Grigoropoulos, 15-åriga död, som slutade i Exarchia-området där den obeväpnade pojken dödades av en polis. Denna sammankomst är en regelbunden dragning för anti-etablissemangets demonstranter, men det var mestadels fredligt.

Huvklädda demonstranter avfyrade bensinbomber mot poliser efter marschen. De använde sedan tårgas och blixtbomber för att attackera folkmassorna. Efter de årliga protesterna bröt våld ut i Thessaloniki.

Många hundratals studenter från Grekland marscherade fredligt genom centrala Aten tidigare under dagen.

Demonstranter ropade "Dina händer från vår kår!" Demonstranter protesterade också mot polisens skjutning av en 16-årig romsk pojke i måndags. Han vårdas för närvarande på ett sjukhus i Thessaloniki för huvudskador.

Enligt polisen fyllde pojken sin lastbil med bränsle och körde iväg från en bensinmack. En tjänsteman greps efter att ha förföljts av polis.

Denna händelse har utlöst protester från romska grupper i båda städerna samt sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter.

Annons

Mer än 4,000 XNUMX officerare var utplacerade i centrala Aten på tisdagen. I full upploppsutrustning bildade några avspärrningar framför parlamentet och företag i centrala Aten. Staden övervakades av en polishelikopter.

Den 6 december 2008, bara timmar efter att Grigoropoulos hade blivit skjuten, marscherade tusentals genom Aten och brände bilar, plundrade fönster och krossade fönsterbutiker. Polismannen dömdes två år senare till livstids fängelse, men frigavs senare av en hovrätt.

Upploppen 2008 underblåste också ilska över arbetslöshet och ekonomiska svårigheter som ett förspel till Greklands decennielånga, skuldtyngda skuldkris. De varade i veckor.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend