Anslut dig till vårt nätverk!

Grekland

Ledamöterna oroade över hot mot EU:s värderingar i Grekland 

DELA MED SIG:

publicerade

on

En delegation från kommittén för medborgerliga fri- och rättigheter var i Aten den 6-8 mars 2023 för att utvärdera frågor och anklagelser som rör tillståndet för EU:s värderingar i Grekland.

Besöket omfattade ett brett spektrum av ämnen, inklusive mediefrihet och journalisters säkerhet, migrationspolitik, mänskliga rättigheter och likabehandling, användning av spionprogram, rättsstatsprincipen och kampen mot korruption. I slutet av besöket, delegationens ordförande Sophie IN 'T VELD (RE, NL) avgav följande uttalande på delegationens vägnar.

"Delegationens medlemmar uttrycker sina djupa kondoleanser till familjerna och nära och kära till offren för tragedin i Tempi. Vi vill också visa respekt för det grekiska folket. Orden "Pare me otan phtaseis" har blivit uttrycket för den enorma smärtan och sorgen, för misstroendet hos så många unga förlorade liv. Denna tragedi påverkar nationen som helhet. Som européer står vi med grekerna.

"Delegationen är tacksam för det rika och uppriktiga utbytet med alla samtalspartner. Den beklagar att premiärministern, ministrar, polisföreträdare, högsta domstolens åklagare och andra tjänstemän var otillgängliga eller vägrade att träffas.

"Även om Grekland har en solid institutionell och rättslig ram, ett levande civilt samhälle och oberoende medier, konstaterar delegationen att det finns mycket allvarliga hot mot rättsstatsprincipen och grundläggande rättigheter. Kontroller och balanser, som är avgörande för en robust demokrati, är under tunga Granskning av engagerade organ och av fri press urholkas, rättvisan är extremt långsam och ineffektiv, vilket leder till en kultur av straffrihet. Korruption urholkar offentliga tjänster och varor. Det civila samhällets organisationer är under enormt tryck.

"Nästan två år efter mordet på Giorgos Karaivaz finns det inga synliga framsteg i polisutredningen. Inte bara görs ingen rättvisa mot hans familj, utan det sänder ett budskap om att säkerheten för journalister inte är prioriterad för regeringen. Fallet måste utredas utan ytterligare dröjsmål, och delegationen uppmanar myndigheterna att begära hjälp från Europol.

"Dessutom möter många journalister fysiska hot, verbala attacker, inklusive från högt uppsatta politiker och ministrar, kränkning av deras integritet med spionprogram eller SLAPPs. Medieägande av ett litet antal oligarker påverkar mediepluralismen negativt, vilket resulterar i dramatisk under- rapportering om vissa ämnen. I efterdyningarna av tågolyckan framhöll ett gemensamt uttalande från grekiska journalistföreningar också detta problem.

Annons

Rättvisa, checks and balances

"Vi uttrycker vår oro över underfinansiering, underbemanning, inskränkning av befogenheterna, ogenomskinliga utnämningsförfaranden och trakasserier och hot mot tjänstemän från oberoende offentliga organ som ombudsmannen, dataskyddsmyndigheten och myndigheten för kommunikationssäkerhet och integritet. Vi notera också att den nationella öppenhetsbyrån, som bör spela en viktig roll i att granska offentliga myndigheter, inte verkar vara effektiv och det har framförts oro för dess oberoende.De pågående trakasserierna av antikorruptionsåklagaren Eleni Touloupaki är också anledning till stor oro. .

"Längden av rättsliga förfaranden, förvärrad med tvivel om integriteten hos delar av polisstyrkan, och intressekonflikter på högsta nivå, leder till en kultur av straffrihet där korruption kan frodas. Dessa frågor måste åtgärdas som en prioritetsfråga Domar från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna måste genomföras.

Jämlikhet, rättsstatsprincipen och respekt för mänskliga rättigheter

"Behandlingen av migranter vid de yttre gränserna och inrikes, inklusive rapporter om systematiska pushbacks, våld, godtyckligt frihetsberövande och stöld av deras tillhörigheter, är mycket oroande. Restriktionerna som ålagts icke-statliga organisationer och journalister som rapporterar om migration bör hävas omedelbart. Alla initiativ som bidrar till mer öppenhet, såsom mekanismen för pushback-rapportering av människorättskommissionen, måste omfamnas och förstärkas.

"När det gäller likabehandling har Grekland en solid rättslig ram och positiva steg har tagits som skapandet av den nya människorättskommissionen. Praxis är dock väldigt annorlunda för hbti-personer, romer och andra etniska minoriteter och kvinnor. A majoriteten av delegationen uppmanar alla politiska krafter att visa ledarskap och främja samhällsförändringar.Särskilda frågor som ska behandlas är våld i hemmet, polisvåld och jämställdhet i äktenskap.

"Äntligen måste lagstiftningsprocessen förbättras genom att införa verklig och meningsfull samråd och genom att avskaffa den kontroversiella praxisen med omnibuslagstiftning."

Du kan se presskonferensen som ägde rum i slutet av delegationens besök här..

Bakgrund

Europaparlamentets ledamöter i Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor som reste till Aten var:

Delegationens slutliga program inkluderade möten med oberoende grekiska myndigheter (nationell öppenhetsmyndighet, dataskyddsmyndighet, kommunikationssäkerhet och integritet, ombudsmannen, nationella kommissionen för mänskliga rättigheter, asyltjänsten), samt representanter för det civila samhället, journalister, Frontex, familjen av mordjournalisten Giorgos Karaivaz och den tidigare korruptionsåklagaren Eleni Touloupaki.

Faktaundersökningsuppdraget organiserades under uppdraget av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) och i linje med DRFMG (arbetsgruppen för demokrati, rättsstatsprincipen och grundläggande rättigheter) mandat. Syftet med uppdraget är att göra en inventering av den nya utvecklingen i landet och att fortsätta DRFMG-arbete ägnat åt situationen i Grekland, med särskilt fokus på rättsstatens situation, kampen mot korruption och mediefrihet.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend