Anslut dig till vårt nätverk!

Grekland

Valreformen har gett den grekiska mittenhögern modet att legalisera homosexuella äktenskap.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Grekland är på väg att legalisera homosexuella äktenskap. Kyriakos Mitsotakis, premiärminister och ledare för det regerande mittenhögerpartiet New Democracy (ND), är mästare ett nytt utkast till lagförslag för att legalisera samkönade äktenskap - skriver Alex Petropoulos .

Med hjälp från det största oppositionspartiet Syriza borde Mitsotakis ha siffrorna för att klara reformen – men inte utan konsekvenser. Denna flytt har redan föranlett stark opposition från sitt parti. Att driva framåt kommer att kräva enormt mod från den grekiska ledaren. Hans plan att ge den grekiska diasporan rösträtt kan ha gjort det mod möjligt.

Att förstå sammanhanget för detta lagförslag är avgörande. Många parlamentsledamöter i Mistotakis parti är starkt emot att legalisera homosexuella äktenskap. Redan Antonis Samaras (tidigare Greklands premiärminister) och flera nuvarande ministrar ha utesluten rösta för. Den inflytelserika grekisk-ortodoxa kyrkan, den överlägset starkaste motståndaren, har inramade lagförslaget som "det första steget i nedmonteringen av det grekiska samhället".

För ett politiskt parti som alltid har sålt sig själv som en upprätthållare av traditionella, socialt konservativa värderingar är ND:s löfte att legalisera homosexuella äktenskap en politisk utmaning. Under de flesta omständigheter skulle det förmodligen skada ND:s väljarbas mer än det skulle hjälpa den. Med valet till Europaparlamentet i juni kan det leda till en pinsam förlust. Men dessa reformer kan förvandlas från en ve till en seger.

Vid sidan av lagförslaget om jämställdhet i äktenskap planerar regeringen också en uppsättning valreformer som syftar till att göra det lättare för den grekiska diasporan (greker som bor utomlands) att rösta i val. Diasporan fick rösta för första gången i de nationella valen i maj och juni 2023 och kommer att rösta för sina första europeiska val i juni. Men 2023-processen var det klumpig och byråkratisk, med strikta begränsningar för behörighet. Endast 25,000 XNUMX människor röstade från utlandet, av en diaspora på fem miljoner.

Reformerna 2024 planerar att tillåta brevröstning för första gången i EU-valet. Detta skulle avsevärt minska barriären för utländska greker att rösta (liksom för dem som kämpar för att ta sig till vallokaler, som personer med rörelsehinder).

Varför är detta viktigt för Ny demokrati? Det hjälper att titta på demografin i den ofta ekonomiskt konservativa grekiska diasporan för att svara på det. Kort sagt, utlandsgreker är både rikare och mer socialt liberala än genomsnittsgreken. Se bara på omröstningen utomlands från Amerika (hem till uppskattningsvis 3 miljoner grek-amerikaner). Trots det låga valdeltagandet har an överväldigande (67 %) av dem som röstade i USA stödde New Democracy.

Annons

Med detta i åtanke är Mitsotakis redan det planering besök i Australien och grekisk-amerikanska samhällen i Chicago och New York för att öka registreringarna för poströstning inför valet till Europaparlamentet.

Men för de flesta utländska väljare är homosexuella äktenskap redan en normal del av vardagen. Som ett resultat är de mer socialt liberala än den befintliga väljarbasen i ND. De skulle sannolikt inte stödja en regering som gick tillbaka löften om att legalisera homosexuella äktenskap. Detta gäller särskilt nu när Syriza (det största oppositionspartiet) har en ny ledare, Stefanos Kasselakis, den första öppet homosexuella ledaren för ett grekiskt politiskt parti.

Sedan förra valet har Kasselakis flyttat Syriza bort från sin radikalvänsteridentitet och mot mittenvänstern. Många utomeuropeiska greker som hade avskrivit att rösta på Syriza kan nu vara benägna att stödja dem. Detta har inlett en kamp för den moderata mitten som har dragit Ny Demokrati till vänster i sociala frågor. I kombination med uppvaktningen av diasporan har detta öppnat dörren för Mitsotakis att liberalisera inte bara sitt parti, utan också sitt land.

Lagförslaget är inte perfekt. Noterbart är att det inte går så långt som att legalisera surrogatmödraskap som en väg till föräldraskap för homosexuella par. Men det går långt mot att liberalisera landet, inte bara öppna dörrarna för homosexuella äktenskap utan också införa full adoptionsrätt för alla par och ensamstående föräldrar. För Mitsotakis ser inte att legalisera surrogatmödraskap ut som den kompromiss som krävs för att se till att hans sociala reformer går igenom.

Det är inte varje dag som man ser en mittenregering som driver på för socialliberala reformer. Mitsotakis borde få kredit där det är på grund av hans ledarskap här. Likaså satte Syrizas långvariga stöd för denna fråga den nödvändiga pressen på ND för att göra detta, så de borde också dela med sig av en del av äran (och glöm inte, utan deras röster kommer lagförslaget att kämpa för att få igenom). Men totalt sett bör vi inte underskatta hur effektiv valreformen var för att säkra denna förändring. Berättigandet av diasporan har öppnat dörren för Mitsotakis att dra sitt parti i en mer socialliberal riktning och landet tillsammans med det. Andra länder bör notera.

 Alex Petropoulos är en grekisk-brittisk politisk författare, policykommentator och fellow med Young Voices Europe. Du kan hitta honom på Twitter här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend