Anslut dig till vårt nätverk!

Guatemala

Guatemala: Europeiska rådet sanktionerar ytterligare fem personer för att undergräva demokratin och rättsstatsprincipen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rådet beslutade idag att införa restriktiva åtgärder mot fem personer för handlingar som undergräver demokratin, rättsstatsprincipen eller fredlig maktöverföring i Guatemala.

Listorna inkluderar Justitiekansler i Guatemala, María Consuelo Porras Argueta De Porres och tre andra tjänstemän vid den guatemalanska åklagarmyndigheten – Generalsekreterare Ángel Arnoldo Pineda Ávila, chef för det särskilda åklagarkontoret mot straffrihet José Rafael Curruchiche Cucul och åklagaren Leonor Eugenia Morales Lazo De Sánchez – samt domaren Fredy Raúl Orellana Letona.

De måltavla är ansvariga för att undergräva demokratin, rättsstatsprincipen och den fredliga maktöverföringen i Guatemala.

De listade individerna är föremål för en frysning av tillgångar, och EU-medborgare och företag är förbjudet att göra medel tillgängliga för dem. Individerna omfattas också av en resebegränsning, vilket hindrar dem från att komma in i eller transitera genom EU:s territorier.

Dagens beslut följer på antagandet, den 12 januari 2024, av en en särskild ram för restriktiva åtgärder till stöd för demokrati och en fredlig och ordnad maktöverföring i Guatemala. Ramverket antogs inför invigningen av den demokratiskt valda presidenten Bernardo Arévalo den 14 januari 2024, där den höge representanten Josep Borrell deltog.

““When I travelled to Guatemala City, I did so knowing that the presence of numerous international guests would not only send a strong message of support to democracy in Guatemala, but also a strong signal to obstructionists that circumventing democratic processes would not be tolerated by the international community. The EU stands ready to take further steps to hold those responsible accountable.”
Josep Borrell, hög representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik

Smakämnen EU är fortfarande fullt engagerat i att stödja demokratin i Guatemala och är redo att arbeta nära tillsammans med president Bernardo Arévalos nya regering i nyckelfrågor av ömsesidigt intresse som att stärka rättsstatsprincipen, stärka hållbar och inkluderande ekonomisk utveckling och främja social rättvisa till förmån för den guatemalanska befolkningen.

Annons

Bakgrund

Sanktionsregimen mot Guatemala inrättades den 12 januari 2024, att hålla dem som hindrar en demokratisk övergång till ansvar efter de allmänna valen 2023, vilket resulterade i en klar seger för president Bernardo Arévalo, vilket intygades av EU:s valövervakningsuppdrag (EOM) i Guatemala.

EU:s höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, deltog i invigningen av president Bernardo Arévalo i januari 2024.

Rådets genomförandeförordning (EU) 2024/455 av den 2 februari 2024 om genomförande av förordning (EU) 2024/287 om restriktiva åtgärder med hänsyn till situationen i Guatemala (inklusive listan över sanktionerade personer)

Rådets beslut (GUSP) 2024/457 av den 2 februari 2024 om ändring av beslut (GUSP) 2024/254 om restriktiva åtgärder med hänsyn till situationen i Guatemala (inklusive listan över sanktionerade personer)

Guatemala: Rådet upprättar ett särskilt ramverk för restriktiva åtgärder till stöd för demokratin, pressmeddelande 12 januari 2024

EU-delegationen till Guatemala

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend