Anslut dig till vårt nätverk!

Holland

Ruttes utsikter att bilda en ny nederländsk regering avtar när koalitionspartnern slutar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Nederländska premiärministern Mark Rutte (avbildad) utsikterna att bilda en ny regering har avtagit som en möjlig koalitionspartner som är nödvändig för att säkra en parlamentarisk majoritet utesluter att gå med i en ny administration ledd av honom, skriver Bart H. Meijer.

Beslutet kastade i ytterligare oroligheter som redan stoppade samtal om att bilda en ny regering, ställde diskussionerna tillbaka med veckor om inte månader och gjorde det praktiskt taget omöjligt att förutsäga resultatet.

Rutte, 54, överlevde knappt en omröstning om misstro på fredag ​​efter att parlamentet antog en motion som avvisade hans handlingar under regeringsformationssamtal efter förra månadens val.

Annons

Men ChristenUnie-ledaren Gert Jan Segers sade i en intervju med tidningen Nederlands Dagblad: ”Vi vill inte återvända till” affärer som vanligt ”. Vi kan inte vara en del av en fjärde Rutte-regering ”.

ChristenUnie har varit ett av fyra partier i regeringen under ledning av Ruttes konservativa VVD-parti sedan 2017.

Eftersom alla partier utanför hans koalition röstade för att få honom avlägsnad omedelbart på fredag, verkade hans nuvarande partners det enda lönsamma alternativet för Rutte att bilda sin fjärde regering i rad - tills Segers 'rörelse på lördag blockerade den vägen.

Annons

Men Rutte sa att han inte var på väg att ge upp sina ansträngningar. "Jag är fortfarande villig att slåss", sa han till journalister. "Jag är övertygad om att vi alltid kan nå en kompis i detta land."

VVD sa att den inte hade för avsikt att ersätta honom som partiledare.

RÖRELSE AV AVSLAG

Nästa vecka kommer parlamentet att utse en oberoende tjänsteman som har till uppgift att kartlägga sätt att få regeringsbildningsprocessen att flytta igen.

Men de två partierna som ses som oumbärliga för VVD, kristdemokraterna och EU: s proffs D66, lämnade in ogillandeförslaget på fredag ​​och gjorde det klart att det skulle vara mycket svårt för Rutte att återvända till förhandlingsbordet.

Rutte, som har tjänstgjort sedan 2010, var vinnaren vid nationella val för två veckor sedan men behöver fortfarande en eller flera koalitionspartner för att bilda en majoritetsregering.

"Utan stöd från ChristenUnie verkar ett fjärde Rutte-kabinett otänkbart", sade statsvetare Tom Louwerse på Twitter. "Det bästa scenariot kan vara att Rutte inte deltar i bildandet av en ny regering, utan att fortsätta som premiärminister tills det finns en ny regering."

Det var oklart hur en regering utan Rutte skulle se ut, med tanke på valresultatet kommer hans VVD-parti att behövas för en stabil majoritet.

VVD kan fortfarande välja att lägga fram en annan kandidat än Rutte för att leda en ny administration, men om det inte finns någon resolution kan nya val kallas.

Under ett decennium vid makten navigerade Rutte i en rad politiska gruvfält och hittade mellanvägen i ett brutet parlament. Hans hantering av koronaviruspandemin betraktades allmänt som den främsta anledningen till hans seger i valet förra månaden.

Ändå visade en opinionsundersökning som publicerades efter misstroendebatten att hans stöd bland allmänheten hade minskat till 25%, från 54% en vecka tidigare.

Holland

Holländsk kritik av Ungern på grund av HBT-rättigheter stänker av "kolonialt" förflutet - Orban

publicerade

on

By

Nederländska premiärministern Mark Rutte (höger) pratar med sin ungerska motsvarighet Victor Orban. REUTERS / Michael Kooren / File Photo

Holländsk kritik av Ungern på grund av en ny lag om HBT-rättigheter ger upphov till en moralisk överhöghet rotad i ett kolonialt förflutet, sa den ungerska premiärministern Viktor Orban på fredagen (2 juli) skriver Gergely Szakacs, Reuters.

EU-ledare utmanade förra veckan Orban över en ny lag som förbjuder ungerska skolor att använda material som ses som främjande av homosexualitet, med den holländska premiärministern Mark Rutte som ber honom att respektera HBT-rättigheter eller lämna blocket. Läs mer.

Annons

”Detta är en kolonial strategi,” sa Orban till offentlig radio på fredagen. "De tänker bara inte på vad de kan och inte kan säga om en annan nation och lagarna i ett annat land."

Orban, som står inför ett parlamentsval nästa år, har blivit alltmer radikal på socialpolitiken i en självutnämnd kamp för att skydda vad han säger är Ungerns traditionella kristna värderingar från västerländsk liberalism.

Hans regering säger att lagen, som träder i kraft nästa vecka, inte riktar sig till homosexuella utan handlar om att skydda barn, vars föräldrar bör spela huvudrollen för att utbilda dem om sexualitet.

Annons

EU driver Orban för att upphäva lagen - en del av en våg av restriktiv lagstiftning som också har riktats till media, domstolar och invandrare - och 17 av de 27 EU-ledarna undertecknade ett brev där de bekräftade sitt åtagande att skydda homosexuella rättigheter.

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit-byråkrati skapar brittisk mardröm för holländsk båtkapten

publicerade

on

By

En brittisk statlig skåpbil sedd parkerad i västra London, Storbritannien, i det här fotografiet taget den 11 maj 2016. REUTERS / Toby Melville / File Photo
Den holländska båtkaptenen Ernst-Jan de Groot, poserar för en bild några miles öster om den skotska ön Bac Mor, även känd som holländarens keps, i detta handout-fotografi som togs i juli 2015. Charles Lyster / Ernst-Jan de Groot / Utdelning via REUTERS

När den holländska båtkaptenen och ingenjören Ernst-Jan de Groot ansökte om att fortsätta arbeta i Storbritannien efter Brexit, blev han förankrad i en byråkratisk mardröm på grund av en onlinefel och säger att han nu förmodligen kommer att förlora sitt jobb, skriva Guy Faulconbridge och Andrew Macaskill.

Enligt nya invandringsregler som träder i kraft står de Groot inför utsikterna att förlora rätten att komma till Storbritannien för att arbeta såvida han inte framgångsrikt kan ansöka om visum via en regeringswebbplats i slutet av juni.

Efter sin avgång från Europeiska unionens omlopp i slutet av december ändrar Storbritannien sitt immigrationssystem och avslutar EU-medborgarnas prioritet framför människor från andra håll.

Annons

Medan regeringen hittills har behandlat mer än 5 miljoner ansökningar från EU-medborgare för att fortsätta att bo i Storbritannien, uppskattar advokater och kampanjer att det finns tiotusentals som, liksom de Groot, riskerar att missa tidsfristen.

De som lyckas får inte ett fysiskt dokument för att bevisa att de har rätt att bo eller arbeta i Storbritannien, så de förblir gisslan till webbplatser när de behöver visa bevis för sin status vid gränserna eller när de ansöker om inteckningar eller lån.

Erfarenheterna från de Groot och åtta andra sökande som Reuters talar om visar hur Brexit har utsett vissa EU-medborgare till statliga webbplatsers och tjänstemän och hur Storbritannien oavsiktligt kan avskräcka människor med färdigheter de behöver.

Annons

"Jag är fångad i en byråkratisk labyrint som till och med skulle förvåna Kafka, och det finns ingen utgång", sa de Groot. "Jag har försökt allt jag kan tänka mig för att kommunicera det enkla faktum att deras webbplats inte fungerar som den ska."

De Groot, 54, har arbetat lyckligt i Storbritannien på och av de senaste sex åren.

Han seglar långa, smala pråmar från Nederländerna till England för att användas som flytande hem. Han spenderar också några månader om året på att bygga båtar på ett varv nära London och kaptenerar ett högt fartyg runt Skottlands västkust på sommaren.

En flytande engelsktalande, de Groot, säger att han följde reglerna efter Brexit genom att ansöka om ett tillstånd för gränsarbetare för att tillåta honom att arbeta i Storbritannien utan att vara bosatt.

Onlineansökan var okomplicerad tills han ombads att tillhandahålla ett foto. Nästa sida i hans ansökan, som granskades av Reuters, sa: "du behöver inte tillhandahålla nya bilder", och det fanns inget alternativ att ladda upp en.

Några veckor senare avslogs hans ansökan - för att han inte hade ett foto.

Så började en labyrintisk mardröm av telefonsamtal, e-post och byråkratisk oordning. De Groot uppskattar att han har spenderat mer än 100 timmar på att kontakta myndigheter som han sa att de antingen inte kunde hjälpa eller gav motstridiga uppgifter.

Vissa tjänstemän sa till honom att det fanns en teknisk fråga som skulle lösas snabbt. Andra sa att det inte var något problem.

Varje gång han ringde sa de Groot att han bad personen att göra ett register över sitt klagomål. Vid sitt senaste samtal sa han att en tjänsteman sa till honom att de inte hade tillgång till enskilda ärenden, så det var omöjligt.

Han försökte starta en ny ansökan för att kringgå felet men varje gång han angav sitt passnummer kopplades det till hans första ansökan och han förblev fast i fotouppladdningsslingan.

Inrikesministeriet, regeringsavdelningen som förvaltar invandringspolitiken, svarade inte på förfrågningar om kommentarer om de Groots fall eller bristen på fysiska dokument som bevisar status som framgångsrika sökande.

TA BAKKONTROLL

Under de senaste två decennierna upplevde Storbritannien en aldrig tidigare skådad invandring. När det var en del av EU hade blockets medborgare rätt att bo och arbeta i landet.

Ett krav på att minska invandringen var en drivande kraft bakom kampanjen för Brexit i folkomröstningen 2016, med anhängare som uppmanade Storbritannien att "ta tillbaka kontrollen" över sina gränser.

De flesta EU-medborgare som vill stanna måste ha ansökt om bosatt status före juli. Andra, som de Groot, måste ansöka om visum för att arbeta i Storbritannien.

Hyresvärdar, arbetsgivare, hälsovården och andra offentliga avdelningar kommer att kunna be om bevis från EU-medborgare på deras invandringsstatus från och med nästa månad.

Hemmakontoret har rykte om att aggressivt rikta in sig på personer som inte har rätt dokumentation.

Regeringen bad om ursäkt för tre år sedan för inrikesministeriets behandling av tusentals karibiska migranter, som nekades grundläggande rättigheter, inklusive några som felaktigt deporterades, trots att de lagligen anlände till Storbritannien decennier tidigare.

Hittills i år nekades 3,294 EU-medborgare inresa till Storbritannien med några som förts till interneringscentraler eftersom de inte kunde visa korrekt visum eller uppehållstillstånd.

Advokater, välgörenhetsorganisationer och diplomater säger att vissa EU-medborgare kanske inte är medvetna om att de behöver ansöka eller kämpar för att navigera i byråkratin.

Chris Benn, en brittisk invandringsadvokat med Seraphus, ett advokatbyrå som EU-delegationen har kontrakterat till Storbritannien för att ge råd om reglerna, har spenderat de senaste tre åren vid evenemang som berättar EU-medborgare hur man navigerar i det nya systemet.

Även om Benn sa att det var omöjligt att veta hur många som fortfarande behöver ansöka, är han orolig att tiotusentals människor, och möjligen hundratusen, kanske missar deadline.

Benn säger att han fortfarande möter välutbildade, flytande engelsktalande som inte inser att de behöver ansöka. Han är särskilt orolig för äldre och människor på landsbygden som de som arbetar på gårdar kanske inte känner till de nya reglerna.

"Om till och med en mycket liten andel missar kommer du att ha mycket utbredda problem", sa han.

FELAKTIG IDENTITET

Systemet har fungerat bra för miljoner, men de nio EU-medborgare som kämpar med ansökningar som Reuters talar om säger att det verkar överväldigat. De klagar över långa väntetider med att prata med personal i callcenter och när de kommer igenom får de inte fallspecifika råd.

En av dem, en spansk student i Edinburgh, berättade för Reuters att han var orolig att han inte skulle kunna avsluta sina studier eftersom hans ansökan om fast status i november har satt i vänteläge.

Tre dagar efter ansökan informerades han i handlingar som granskats av Reuters att polisen ansåg att han utreddes för "värdelöst och vårdslöst beteende" - ett brott i Skottland för beteende som utsätter en individ eller allmänheten för den betydande risken för deras liv hälsa.

Studenten, som frågade att inte bli utnämnd offentligt av rädsla för att äventyra karriärutsikterna, sa att han aldrig hade varit i trubbel med polisen och att han inte hade någon aning om vad den påstådda utredningen skulle kunna relatera till.

Han begärde detaljer från den skotska polisen. I svar från Reuters sa de att deras databaser visade att han inte var listad för något brott eller under utredning.

Han har kontaktat sitt universitet, kampanjgrupper för EU-medborgare och den spanska ambassaden och ber om hjälp. Hittills har ingen lyckats få honom ur den byråkratiska labyrinten.

"Paniken har varit konstant och gradvis", sa han. "Det slutar med att jag tänker på det hela tiden för att jag bokstavligen kan bli sparkad ut ur landet."

En taleskvinna för Police Scotland riktade frågor till inrikesministeriet.

Inrikesministeriet svarade inte på begäran om kommentarer om studentens fall eller klagomål om callcenter.

De Groot är lika frustrerad. Företaget som vanligtvis anställer honom som kapten på ett fartyg på sommaren har börjat leta efter någon annan.

Diplomater säger att ett annat problem hotar: vad kommer Storbritannien att göra med EU-medborgare som inte har rätt dokument i juli?

Regeringen har sagt att de som missar tidsfristen kommer att förlora rätten till tjänster som gratis icke-brådskande sjukvård och kan deporteras. Riktlinjerna föreslår att förmån endast kommer att beviljas i vissa fall, till exempel för personer med en fysisk eller psykisk oförmåga.

Även de med fast status är oroliga över att de utan fysiskt dokument som bevis fortfarande kan hamna i immigrationsbegränsningar om webbplatser misslyckas.

När Rafael Almeida, en stipendiat i neurovetenskap vid University of Edinburgh, ansökte om en inteckning i år, ombads han att tillhandahålla en aktiekod som genererades av en regeringswebbplats för att bevisa sin fasta status.

Almeida sa att webbplatsen inte skulle fungera och han hälsades med ett meddelande: "Det finns ett problem med den här tjänsten just nu. Försök igen senare."

Efter en månads misslyckade försök att generera koden övertalade Almeidas inteckningsmäklare långivaren att endast acceptera sitt pass som identitetsbevis. Webbplatsen fungerar fortfarande inte.

Inrikesministeriet svarade inte på förfrågningar om kommentarer.

Almeida är orolig för att han från nästa månad inte kommer att få tillgång till sjukvård, ansöka om ett jobb om han någonsin vill eller återvända till Portugal för att träffa familj eller vänner.

"Jag är otroligt orolig, jag är otroligt frustrerad över de människor som borde ha tagit hand om detta", sa han. "Jag är bara riktigt orolig för framtiden."

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner ett nederländskt program på 90 miljoner euro för att stödja små och medelstora företag i samband med koronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett nederländskt program på 90 miljoner euro för att stödja mikroföretag, små och medelstora företag (SMF) som drabbats av koronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Systemet kommer att vara öppet för små och medelstora företag som har registrerat sig i det nederländska handelsregistret mellan den 1 oktober 2019 och den 30 juni 2020 och är aktiva i alla sektorer utom den finansiella sektorn. Enligt ordningen kommer stödet att ske i form av direktbidrag på minst 1,500 euro och högst 124,999 30 euro till små och medelstora företag som har haft en omsättningsförlust på minst 2021% i januari, februari och mars 2020, jämfört med tredje kvartalet 1,500 och med fasta kostnader på minst 2020 euro under tredje kvartalet XNUMX.

Syftet med systemet är att ta itu med den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför på grund av koronavirusutbrottet genom att bidra till finansieringen av deras fasta kostnader. Kommissionen fann att den nederländska åtgärden överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 270,000 euro per företag som är aktivt inom primärproduktionen av jordbruksprodukter, 1.8 31 euro per företag som är verksamt inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och 2021 miljoner euro per företag som är verksamt inom alla andra sektorer. och (ii) beviljas senast den XNUMX december XNUMX.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.62867 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend