Anslut dig till vårt nätverk!

Europadomstolen (ECHR)

Är Europarådet hotat på ECHR:s årsdag? #COE

DELA MED SIG:

publicerade

on

september 3rd markerade 65th årsjubileum av Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna (EKMR) officiella ikraftträdande. När den först tillämpades 1953 var Europakonventionen ett av de första fördragen i det nybildade Europarådet, ratificerat av bara åtta nordeuropeiska länder. Idag har den ratificerats av 47 stater i hela Europa och det postsovjetiska rymden, där varje ny medlem av rådet undertecknar Europakonventionen och går med på att upprätthålla dess protokoll för försvar av mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Europakonventionen stöder Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (ECtHR), som erbjuder en viktig vända till förespråkare och aktivister i länder vars ledare är mindre än benägna att följa villkoren i grundfördraget.

Även när Europarådet firar denna årsdag befinner det sig i ett potentiellt katastrofalt återvändsgränd med en av sina mäktigaste medlemmar: Vladimir Putins ryska federation. Det har gått 22 år sedan det post-sovjetiska Ryssland gick med i rådet, och exakt två decennier sedan den ratificerade Europakonventionen. Under den tiden har Moskvas medlemskap gått från ett tecken på radikal demokratisk förändring till en bitter stridspunkt.

Efter att Ryssland invaderade och annekterade det suveräna territoriet i ett annat medlemsland i Europarådet – grannlandet Ukrainas Krimhalvö – Ryssland förlorat sin rösträtt i rådets parlamentariska församling (PACE). Som svar marscherade hela delegationen av ryska parlamentariker ut ur församlingens kammare i indignation.

Under den uppföljande presskonferensen blossade känslorna upp som Rysk delegationschef Alexey Pushkov talade giftigt om att säga upp Rysslands medlemskap i Europarådet. Han fortsatte sedan med att trolla fram bilder av amerikansk interventionism i Serbien och Irak, och kastade Rysslands extraterritoriella inblandning i en nyans av moralisk tvetydighet genom att anspela på amerikansk dubbelmoral. Hans invektiv förslöjade det faktum att USA faktiskt inte är medlem i rådet.

Fyra år senare har Putins regering höjt nivån genom att hålla inne budgetanslag till rådet. Institutionen står nu inför en 42.65 miljoner euro budgetunderskott det motsvarar 10 % av dess årliga budget som ett resultat.

Även om det är chockerande nog att Europas främsta människorättsorgan är ekonomiskt tacksamt till en av sina värsta människorättsöverträdare, är det ännu mer chockerande att Ryssland kan ha rådet på knä i sitt försök att få sina rösträtter återställda. Generalsekreterare Thorbjörn Jagland besvarade förlusten av Rysslands budgetbidrag med en galning rundtur i europeiska huvudstäder, olycksbådande varning för följderna av Moskvas tillbakadragande kan orsaka. Jagland insisterar på att rådets mandat "är att skydda mänskliga rättigheter i Ryssland och Krim, eller var människor än bor på kontinenten." Kort sagt: acceptera ryska krav för att förhindra Ryssland från att helt lämna institutionen.

Annons

Den ståndpunkten har stöd från proryska parlamentariker inom PACE, som verkar driva på för en återgång till "Affärer som vanligt“ istället för att ta itu med Krim och Rysslands pågående aggression i östra Ukraina. Dessa inkluderar schweizisk delegat Filippo Lombardi, som har insisterat på sitt lands "neutral roll” i sin position som chef för den interparlamentariska gruppen Schweiz-Ryssland – och har tidigare begärde rysk finansiering i sin position som ordförande för Ambrì-Piotta ishockeyklubb.

Kommer en ensidig klättring nedåt av Europarådet verkligen att bidra till att försvara de mänskliga rättigheterna i Ryssland? Medan generalsekreterare Jagland har pekat på Europadomstolen som en integrerad del av styrning av mänskliga rättigheter i Ryssland, har Kreml redan gjort klart att de är villiga att bortse från domstolens beslut. 2014 beslutade Europadomstolen att Moskva måste betala Yukos aktieägare 2.5 miljarder dollar i ersättning för att olagligt skingrat och sålt bort det som tidigare var landets största oljebolag. Ryssland svarade med en lag som förklarade dess författningsdomstols överhöghet över Europadomstolen i 2015.

Den ryska domstolen använde den makten förra året och avvisade Europadomstolens dom och förklarade att Moskva hade ingen skyldighet att kompensera det nedlagda bolagets aktieägare.

Med Jagland och krafter inom PACE som effektivt lobbar på Rysslands vägnar trots Putinregeringens antidemokratiska beteende och flagranta ignorering av Europadomstolen, skulle det snart råda tvivel om själva Europadomstolens inflytande? Europarådet har trots allt traditionellt förlitat sig på 6 stora betalare att bidra på oproportionerligt höga nivåer till sin budget: Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Ryssland och Turkiet. Turkiet har redan följt Rysslands ledning skära ned 20 miljoner euro från rådets budget. Ankaras ilska kom efter att rådet beslutat att tilldela Vaclav Havel Human Rights-priset till Murat Arslan, en konstitutionell domare som fängslats av regeringen och anklagades för att stödja exilprästen Fetullah Gulen.

Det verkar nu alltmer som att rådet – och i förlängningen Europakonventionen – närmar sig en krispunkt. Andra rådsmedlemmar deltar fritt i kränkningar av mänskliga rättigheter med liten rädsla för återverkningar från kroppen. Tidigare i år avslöjade en explosiv rapport att Azerbajdzjan kunde avvärja kritik från rådet genom en "kontanter för röster”-system som involverade ett antal tidigare PACE-medlemmar. Ungern och ett annat stor betalare - Italien – anklagas för att ha brutit mot Europakonventionen i deras behandling av migranter från Mellanöstern och Nordafrika.

Om auktoritära härskare som Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdoğan fritt kan ignorera Europadomstolens beslut och finansiellt trakassera rådet efter behag, vilken legitimitet kan båda institutionerna fortsätta att hävda?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend