Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

Fascism och anti- # serbiska känslor i #Kroatien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

 

Den 1 maj 2020 lämnade Kroatiens president Zoran Milanovic en statlig ceremoni för att fira de 25th jubileum för återupptagandet av territorier som hålls av rebeller serber i fyra år i protest mot en nazistidens honnör - skriver Willy Fautré, chef för mänskliga rättigheter utan gränser

Presidentens reaktion framkallades av en krigsveteran som bar emblemet "För hemlandet redo" (Za Dom Spremni) som användes av Ustashi-fascisterna under andra världskriget. Mellan 1941 och 1945 mördade den nazi-anpassade Ustasha tiotusentals serber, judar och romer. De var kända för sina särskilt brutala och sadistiska avrättningsmetoder. Trots konnotationen av evenemanget beslutade premiärminister Andrej Plenković att stanna, vilket visade utmaningarna för både politiker och samhälle när de konfronterades med landets fascistiska förflutna.

EU håller för närvarande på att utveckla en politik för att stödja den gradvisa integrationen av västra Balkan, inklusive Serbiens anslutning, men samtidigt fortsätter de anti-serbiska känslorna att öka i Kroatien.

Dalmatien, ett välkänt turistområde längs Adriatiska havet, är ett område där många serber inte känner sig hemma.

En utredning med lokala serber som genomfördes av Mänskliga rättigheter utan gränser (HRWF) om situationen i Zadar, den största staden i Dalmatien efter Split, är särskilt upplysande. Sedan 1990 har den kroatiska demokratiska unionen (HDZ), ett styrande parti i Kroatien och en medlem av European People's Party (EPP) vid Europaparlamentet, kontinuerligt innehaft posten som borgmästare i Zadar.

Annons

År 2008 vägrade borgmästare Živko Kolega att lägga en krans vid ett monument för antifascister som dog under andra världskriget. Antifascister i Zadar invändade och insisterade på att lokala och nationella myndigheter inte gjorde tillräckligt för att bekämpa neo-Ustasha-ideologin. Anti-serbisk fientlighet är en biprodukt av denna fascistiska politiska agenda.

Ett exempel på hur en politisk ideologi har översatts till svårigheter för individer är den diskriminering som Dalibor Močević mötte. Močević är en kroatisk medborgare av serbisk härkomst som talade med HRWF om de utmaningar han mötte när han fick rättvis behandling av olika förvaltningar och domstolarna i Zadar.

Från hans födelse 1972 till 1994 bodde Močević i en lägenhet i Zadar som tillhörde hans far. 1992 dog hans far som ett offer för kriget i Bosnien efter att ha placerats i ett sanatorium.

1993 återvände Močević, som var anställd av ett handelsfartygsföretag, från ett års resa på utländska hav. Han upptäckte att hans hus, som tillsammans tillhörde honom och hans äldre mor, hade konfiskerats av myndigheterna och givits till kroatiska flyktingar som fördrivits av kriget. Efter 15 år av rättsliga förfaranden och motstridiga beslut från Zadar kommundomstol och Zadar länsdomstol berövades Močević sina äganderätt. 2010 överklagade han detta beslut vid Högsta domstolen och sedan vid konstitutionella domstolen, men till ingen nytta.

2009 dog hans mor under misstänkta omständigheter. Močević begärde tillgång till ett antal medicinska rapporter från General Hospital i Zadar, som han har rätt enligt lag, men hans begäran avslogs. Han lämnade in ett klagomål mot hälsoministeriet men fick inget svar. Močević skickade ytterligare ett klagomål till läns åklagarmyndigheten i Zadar och begärde en utredning baserad på hans misstankar, men ingen kriminell utredning inleddes någonsin.

Dessutom tog den andra makan till sin avlidne mamma, A. Radetić, som var vänlig med några politiker som hade tvivelaktiga inhämtningar, olagligt Močevic arv. Under 2017 avvisade konstitutionell domstolen Močevic klagomål. Močević kände sig diskriminerad på grund av den allmänna serbisk fientlighet som har kvarstått sedan Förbundsrepubliken Jugoslaviens kollaps. Den 2 maj 1991, under en av de många sammanstötningarna mellan kroater och serber, var Radetics farbror en del av en kroatisk folkmassa som ransrade över hundra butiker av serbiska företag och företag och förstörde hundratals serbiska hus i Zadar. Polisen tittade passivt på dessa våldshändelser utan att blanda sig.

I ett annat fall beträffande hans skilsmässa nekades Močević vårdnad om sin unga son trots att han hade tagits från sin ex-fru av det lokala centret för social välfärd på grund av hennes ihållande alkoholism och psykiatriska problem.

Močević hävdar att han upprepade gånger nekades rättvisa i dessa fall på grund av sitt serbiska ursprung. Hans advokat delar åsikten att serberna i Kroatien diskrimineras på grund av olika personliga eller institutionella samverkan mellan ett antal domare, politiska personer och extrema nationalister.

Kroatiens president gjorde det bra att dra sig ur en ceremoni som hade vissa fascistiska konnotationer, men det finns fortfarande en lång väg att gå innan anti-serbiska känslor utrotas helt. Krigerna mellan 1991 och 2001 som ledde till uppdelningen av Förbundsrepubliken Jugoslavien och de nuvarande gränserna mellan nyligen etablerade stater lämnade sår på individuella, samhälleliga och institutionella nivåer. Dessa måste snarast läktas för alla kroatiska medborgares välbefinnande och för att möjliggöra en framgångsrik integration av de sju västra Balkanstaterna i EU.

Willy Fautré är chef för Mänskliga rättigheter utan gränser

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend