Anslut dig till vårt nätverk!

Mänskliga rättigheter

Krigsförbrytelser i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Bevis på att ryska styrkor begått krigsförbrytelser i Ukraina ackumuleras snabbt. Mellanstatliga organisationer inleder utredningar, och ukrainska medborgare och reportrar på plats, med hjälp av mobiltelefonkameror, registrerar sådana grymheter och gör dem till världens uppmärksamhet, förutom i Ryssland, Kina och andra stater som försöker hålla sanningen från sina medborgare - skriver  Aaron Rhodes för HRWF (Mänskliga rättigheter utan gränser)

Det blir alltmer uppenbart att ryska styrkor begår dessa brott som en medveten taktik för att demoralisera och bryta civilbefolkningens vilja och övertyga ukrainska myndigheter att acceptera ryska krav och stämma för fred för att förhindra ytterligare slakt. Krigsförbrytelser är alltså en taktik för att nå seger.  

Samtidigt är utredningar av krigsförbrytelser, och hotet om straff från internationella domstolar, också en strategi för att framkalla rädsla bland ryska ledare, undergräva deras auktoritet och därmed avsluta dessa brott – förutom att det är en principiell strävan att få förövare till rättvisa.   

Enligt Internationella brottmålsdomstolen (ICC) avser "krigsförbrytelser" allvarliga brott mot Genèvekonventionerna från 1949 och andra allvarliga brott mot lagar och seder som är tillämpliga i väpnade konflikter, "när de begås som en del av en plan eller policy eller i stor skala." Dessa förbjudna handlingar inkluderar: mord; stympning, grym behandling och tortyr; tagande av gisslan; avsiktligt rikta attacker mot civilbefolkningen; avsiktligt rikta attacker mot byggnader avsedda för religion, utbildning, konst, vetenskap eller välgörenhetsändamål, historiska monument eller sjukhus; plundring; våldtäkt, sexuellt slaveri, tvångsgraviditet eller någon annan form av sexuellt våld; beväring eller värva barn under 15 år till väpnade styrkor eller grupper eller använda dem för att aktivt delta i fientligheter.  

Dessa principer hävdar att när en kombattant medvetet använder taktik som kommer att orsaka oproportionerlig skada på civila eller miljön, är det ett krigsbrott. ICC har också mandat att åtala "aggressionsbrottet", ett uppenbart brott mot Förenta Nationernas stadga. 

 Ukraina, även om det inte har undertecknat Romstadgan om upprättande av ICC, accepterade dess jurisdiktion efter Rysslands väpnade intrång 2014. Trettionio (39) stater som är parter i ICC har hänvisat situationen i Ukraina till åklagaren Karim AA Khan för en omedelbar utredning. Senast den 28 februari, Khan anges, "Mitt kontor hade redan funnit en rimlig grund att tro att brott inom domstolens jurisdiktion hade begåtts och hade identifierat potentiella fall som skulle vara tillåtliga." 

Anklagelser om krigsförbrytelser som begåtts av den ryska militären inkluderar utplacering av förbjudna vapen inklusive klusterbomber, som sprider små bomber i ett brett område, i civila områden där det inte har funnits några statliga eller militära mål. Bevis för användning av sådana vapen har varit dokumenterat i Charkiv, Bucha och Okhtyrka, där en sådan bomb uppenbarligen träffade en dagis och dödade tre personer inklusive ett barn. Även ukrainska tjänstemän den anklagade Ryssland för att använda termobariska bomber mest förödande icke-kärnvapen, som hotar allt liv inom ett brett territorium och kväver eller bränner offer levande.  

Annons

Även om de inte är uttryckligen förbjudna av internationella konventioner, skulle användningen av dem utgöra ett krigsbrott. Civila mål, utan militär funktion, attackeras hårt. I ett uttalande till FN:s råd för mänskliga rättigheter den 3 mars, kommissarie för mänskliga rättigheter Michele Bachelet sade att "de flesta civila offer har orsakats av användningen av tungt artilleri, multi-launch raketsystem och luftangrepp i befolkade områden .... Stora skador på bostadshus har tillfogats. Användningen av vapen med vidsträckta effekter i tätbefolkade stadsområden är till sin natur urskillningslös...” 


Enligt Wall Street Journal, "Rysslands militär insisterar på att de inte riktar sig mot civila och skyller på ukrainska "nationalister" för att ha beskjutit sina egna, utan några bevis. Men dödsfallen ökar efter ryska strejker i bostadsområden i städer över hela landet, medan överenskommelser om att evakuera andra städer har fallit igenom."   

Samma publikation rapporterade den 6 mars att Ryssland rekryterar syrier som är skickliga i stadsstrider för att slåss i Ukraina. Tjetjenska styrkor har också använts av den ryska militären. Rysslands rekord av krigsförbrytelser i både Syrien, där luftattacker praktiskt taget förstörde staden Aleppo 2016, och i det andra tjetjenska kriget 1999-2000, ger upphov till rädsla för att en bränd jord-strategi tillämpas i Ukraina – en där humanitära angelägenheter oroar sig inte, och krigsförbrytelser är en metod som syftar till att uppnå seger.  

Under det andra tjetjenska kriget var det mellan 85,000 250,000 och 8 25 dödsoffer bland de cirka en miljon tjetjener i området vid tidpunkten för den öppna konflikten, dvs. var som helst mellan 2002 och 1945 procent av befolkningen. Jag besökte människorättsförespråkare i Groznyj i juli XNUMX, på uppdrag av Internationella Helsingforsfederationen för mänskliga rättigheter; en mina medarbetare påpekade att tillståndet i staden var "värre än Kabul, till och med XNUMX Dresden." Många byar hade omringats av ryska styrkor, det uttalade målet var att "moppa upp" och neutralisera rebeller. Invånare rånades systematiskt, misshandlades, våldtogs eller sköts. Många fördes bort och försvann. Benjamin Ferencz, som arbetade som åklagare för nazistiska krigsförbrytare under Nürnburgrättegångarna, sade att fängslandet av Rysslands president Vladimir Putin är "mycket realistiskt ... jag vill se Putin bakom galler så snart som möjligt."   

Men det verkar osannolikt att krigsbrottsutredningar av internationella organ kommer att avskräcka de brott som nu begås i Ukraina, antingen av rädsla för åtal eller som svar på inhemsk eller internationell opinion. Ryssland har bara halvhjärtat förnekat anklagelser om krigsförbrytelser, ibland anklagat ukrainska nationalister för civila dödsfall; Ryssland har tydligen avsiktligt beskjutit civila under evakueringsförsök längs överenskomna humanitära korridorer. Ryssland, som inte är part i ICC:s stadga, kommer sannolikt att förneka att landet har någon legitim jurisdiktion.  

Effekten av anklagelser om krigsförbrytelser på den allmänna opinionen och internt politiskt tryck på den ryska regimen kommer att hållas nere av regeringens censur, vilket säkerställer att information om dessa anklagelser i stort sett är okänd. Västerländska nyhetskällor har varit blockerad. Medan ökande antal av ryssarna ogillar kriget riskerar de stränga straff för att de uttryckt det, och stödet för kriget, drivet av mediepropaganda, är också starkt. Det har lagstiftarna ändrat brottsbalken för att göra spridningen av "falsk" information till ett brott som kan bestraffas med böter och fängelsestraff så länge som 15 år, ett effektivt förbud mot oberoende journalistik. 

Under sådana stalinistiska förhållanden, och med tanke på den osannolikhet att internationella krigsförbrytarutredningar kan åstadkomma några snabba förändringar i politiken, kommer Rysslands förödande angrepp på det ukrainska civila samhället sannolikt att fortsätta. Hur det kommer att påverka Ukrainas beslutsamhet att förbli fritt och demokratiskt, och hur västerländska regeringar och det civila samhället kommer att reagera, är att se.  

Aaron Rhodes är Senior Fellow i Common Sense Society och ordförande för Forum for Religious Freedom-Europe. Han var verkställande direktör för Internationella Helsingforsfederationen för mänskliga rättigheter 1993-2007.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend