Anslut dig till vårt nätverk!

Mänskliga rättigheter

EU-talesman avvisar "starkt" anklagelser från judiska ledare om att Borrell bidrar till antisemitism

DELA MED SIG:

publicerade

on

En EU-talesman avvisade på onsdagen "starkt" anklagelser från europeiska judiska ledare om att EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell bidrar till vågen av antisemitism i det europeiska offentliga rummet med sin "upprepade anti-israeliska partiskhet." Att försöka hitta lösningar "så att våldets cirkel äntligen bryts och att det finns ett slutgiltigt och hållbart svar på de legitima säkerhetsproblemen för både israeler och palestinier, är inte antisemitism", förklarade Peter Stano, EU:s talesperson för utrikesfrågor. .

Anklagelsen framfördes i en resolution som antogs i tisdags efter en tvådagars kriskonferens om antisemitism som deltog av över 100 judiska ledare från hela Europa som samlades i Amsterdam för att diskutera konkreta åtgärder för att "kämpa tillbaka" det rekordstora ökningen av antijudiskt hat sedan 7 oktober.

"Jag avvisar mycket starkt alla anklagelser mot den höge representanten Borrell för att vara antisemitisk eller bidra till vågen av antisemitism", sade EU:s ledande talesperson för utrikesfrågor Peter Stano som svar på en fråga från European Jewish Press vid den dagliga genomgången av den europeiska pressen. Provision.

I sin resolution uttalade de judiska ledarna och ledarna för samhällen att '' vi accepterar att kritik mot en demokratiskt vald regering är normal men vi noterar med stor oro att EU:s höge representant Josep Borrell har demonstrerat, både före och efter den 7 oktober, en tydlig och upprepad anti-Israel fördom som har varit en betydande bidragande faktor till den pågående antisemitismen och förtal av staten Israel som helhet i det europeiska offentliga rummet.''

De tillade att Borrell "aktivt har främjat ett negativt klimat inom Europeiska unionens yttre åtgärder gentemot staten Israel under sin mandatperiod."

Annons

Peter Stano sa att det som den höga representanten för utrikesfrågor och säkerhetspolitik gör "är på Europeiska unionens vägnar för att uppnå konsensus när det gäller EU:s ståndpunkter och handlingar i viktiga händelser som är inom EU:s utrikespolitiks domän. och detta även angående konflikten i Gaza.''

Han sa att Borrell ''inte är partisk mot Israel.'' ''Han är oroad över förlusten av oskyldiga människoliv under terrorattackerna i Hamaes den 7 oktober. Han var väldigt tydlig och han upprepade det vid otaliga tillfällen. Han är orolig över förlusten av oskyldiga liv för gisslan som fortfarande hålls kvar i Gaza och några av dem lever tyvärr inte längre. Och han är oroad över livet för oskyldiga civila som dödas i processen för de pågående fientligheterna i Gaza.''

Han bekräftade att "att försöka hitta lösningar så att våldscykeln äntligen bryts och att det finns ett slutgiltigt och hållbart svar på de legitima säkerhetsproblemen för både israeler och palestinier, inte är antisemitism."

Resolutionen som antogs av de judiska ledarna anklagade också Borrell för att ha överskridit sin roll genom att "flitigt försköna att på eget initiativ lägga till antagna ståndpunkter från Europeiska rådet."

"De som bedömer om den höga representanten överskrider sitt mandat med sitt arbete eller inte är medlemsländerna", sa EU:s talesperson. '' Han agerar för deras räkning, han skapar konsensus bland dem, han svarar dem. Om någon hävdar att han drivit något i slutsatserna från Europeiska unionen i vissa frågor så vet de uppenbarligen inte hur EU fungerar, tillade han. att han inte gör det jobb han ska, avslutade han.

I flera kommentarer han gjorde sedan den 7 oktober har Borrell varit mycket kritisk mot Israel och sagt bland annat att Israel medvetet orsakar hungersnöd i Gaza, att Israel skapade Hamas och på senare tid gjorde han ett kontroversiellt uttalande att Israel avvisade ett gisslanavtal medan Hamas accepterade Det. Affären han syftade på var ett gammalt förslag och inte det senaste på bordet. Han kritiserade också Israel för att fortsätta sin militära offensiv i Rafah och varnade för att detta kan få konsekvenser för förbindelserna mellan EU och Israel.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend