Anslut dig till vårt nätverk!

Ungern

Sjutton EU-stater står upp mot Ungern när det gäller HBTIQ-lagstiftning

publicerade

on

EU-ministrarna anordnade en utfrågning om Ungerns efterlevnad av rättsstatsprincipen - artikel 7-förfarandet - vid gårdagens (22 juni) allmänna råd. Den sista utfrågningen för Ungern ägde rum i december 2019. Sedan dess har ytterligare problem uppstått, den senaste är en lag som stigmatiserar HBTIQ-samhället. 

Den här senaste utgåvan genererade enligt uppgift en het diskussion vid mötet. Beneluxländerna (Belgien, Nederländerna, Luxemburg) utfärdade ett gemensamt uttalande (se nedan) där de uttryckte djup oro över antagandet genom ändringar som diskriminerar HBTIQ-personer och kränker rätten till yttrandefrihet under skenet av att skydda barn. Uttalandet beskriver detta som ”en uppenbar form av diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och uttryck ... Inklusion, mänsklig värdighet och jämlikhet är kärnvärden i vår Europeiska union, och vi får inte kompromissa med dessa principer. ”

I dag (23 juni) tillkännagav Europeiska kommissionens ordförande von der Leyen, efter en första analys av förslaget, att ett brev kommer att skickas till Ungern med uttryck för rättsliga farhågor över ändringarna innan de träder i kraft. Von der Leyen beskrev det som en skam. Luxemburgs utrikesminister beskrev det som "ovärdigt för Europa" och sa "vi är inte längre i medeltiden".  

Annons

Förutom Benelux-länderna stöder också Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Litauen, Spanien, Sverige och Lettland detta uttalande. Idag har Italien, Grekland, Österrike och Cypern lagt till sitt stöd för uttalandet som tar siffran till 17. Portugal uttryckte sitt stöd men som innehavare av ordförandeskapet ansåg det att det måste förbli neutralt. 

Ungern och rättsstatsprincipen

Europaparlamentet inledde artikel 7-processen efter att Europeiska kommissionen inte hade inlett förfarandet. Sargentini-rapporten täckte ett brett spektrum av "rättsstatsfrågor" från det konstitutionella och valsystemets funktion, rättsväsendets oberoende, korruption och intressekonflikter, akademisk frihet, religionsfrihet, föreningsfrihet och rätten till likvärdig behandling. 

Gårdagens diskussioner inkluderade annan ny utveckling förutom diskriminerande lag om HBTIQ. När det gäller rättsligt oberoende har det gjorts utnämningar till den konstitutionella och högsta domstolen som har kritiserats kraftigt för att ignorera det nationella rättsrådets negativa åsikt. När det gäller mediaoberoende vägrade regeringen att förnya sändningslicensen för den oberoende radiostationen Klubradio. Kommissionen har inlett ett överträdelseförfarande i denna sista fråga. 

Senast

Europeiska kommissionen har skickat ett brev i eftermiddag. Brevet åberopar EU: s stadga om grundläggande rättigheter som föreskriver icke-diskriminering på grund av sexuell läggning, men stadgan gäller endast för medlemsstater där de genomför EU-lagstiftningen, därför hänvisas i brevet till lagens påverkan på friheten att tillhandahålla tjänster ( Artikel 56 i EUF-fördraget, friheten att tillhandahålla varor, såsom böcker och tidskrifter (artikel 34 och 36, FEUF) och EU: s direktiv om e-handel och audiovisuella medietjänster. Här är en länk.

Gemensamt uttalande

Vi är djupt oroade över det ungerska parlamentets antagande av ändringar som diskriminerar HBTIQ-personer och kränker rätten till yttrandefrihet under skyddet av barn.

Dessa ändringar i ett antal ungerska lagar (Child Protection Act, Business Advertising Act, Media Act, Family Protection Act och Public Education Act) förbjuder "framställning och marknadsföring av en annan könsidentitet än kön vid födelse, kön omplacering och homosexualitet "för personer under 18 år.

Detta är en uppenbar form av diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och uttryck, och måste därför fördömas. Inklusion, mänsklig värdighet och jämlikhet är kärnvärdena i vår Europeiska union, och vi får inte kompromissa med dessa principer. 

Dessa ändringar kränker också yttrandefriheten genom att begränsa friheten att hålla åsikter och att ta emot och förmedla information utan inblandning från någon offentlig myndighet, såsom det föreskrivs i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

Stigmatisering av HBTIQ-personer är en tydlig kränkning av deras grundläggande rättighet till värdighet, som förankrad i EU-stadgan och internationell rätt.

Förutom diskussionerna i rådet (allmänna frågor) uppmanar vi Europeiska kommissionen, som fördragens väktare, att använda alla de instrument som står till dess förfogande för att säkerställa full respekt för EU-lagstiftningen, inklusive genom att hänskjuta ärendet till EG-domstolen. . 

Vi är redo att skydda alla EU-medborgares rättigheter.

Ungern

Påven uppmanar Ungern att vara mer öppen för behövande utomstående

publicerade

on

By

Franciskus (avbildad) sade på söndagen (12 september) att Ungern kunde bevara sina kristna rötter samtidigt som de öppnade upp för de behövande, ett uppenbart svar på den nationalistiska premiärministern Viktor Orbans ställning att muslimsk invandring kan förstöra dess arv, skriva Philip Pullella och Gergely Szakacs.

Francis var i Ungern för en ovanligt kort vistelse som underströk skillnader med invandrarfientliga Orban, hans politiska motsats.

Efter att ha avslutat en kyrkokongress med en mässa för tiotusentals människor i centrala Budapest använde Francis bilden av ett kors för att visa att något så djupt rotat som religiös tro inte utesluter en välkomnande attityd.

Annons

"Korset, planterat i marken, inbjuder oss inte bara att vara väl rotade, det höjer och sträcker också armarna mot alla", sade han i sina kommentarer efter mässan.

"Korset uppmanar oss att hålla våra rötter fasta, men utan defensivitet; att dra från källorna och öppna oss för vår tids män och kvinnor," sade han i slutet av friluftsmässan, som Orban deltog med sin fru.

"Min önskan är att du ska vara så: jordad och öppen, rotad och omtänksam", sade påven.

Annons

Francis har ofta fördömt det han ser som en återupplivning av nationalistiska och populistiska rörelser och har efterlyst europeisk enhet och kritiserat länder som försöker lösa migrationskrisen med ensidiga eller isolationistiska handlingar.

Orban däremot sa till Bled Strategic Forum i Slovenien förra veckan att den enda lösningen på migration var att Europeiska unionen "ger alla rättigheter tillbaka till nationalstaten".

Påve Francis anländer för att träffa representanter för det ekumeniska kyrkorådet i Museum of Fine Arts i Budapest, Ungern, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Påve Frans hälsar människor när han anländer till Hjältarnas torg i Budapest, Ungern, 12 september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Påve Francis anländer till Budapest internationella flygplats i Budapest, Ungern, 12 september 2021. Vatikanmedia/utdelning via REUTERS OBSERVERA REDAKTÖRER - DENNA BILD HAR GIVits AV EN TREDJE PART.

Påven har uppmanat migranter att välkomnas och integreras för att hantera det han kallat Europas "demografiska vinter". Orban sa i Slovenien att dagens migranter "alla är muslimer" och att endast "den traditionella kristna familjepolitiken kan hjälpa oss ur den demografiska krisen".

Francis, 84, som bara tillbringade cirka sju timmar i Budapest, träffade Orban och president Janos Ader i början av sitt besök.

Vatikanen sa att mötet som också deltog i Vatikanens två främsta diplomater och en ungersk kardinal, varade i cirka 40 minuter och var hjärtligt.

"Jag bad påven Francis att inte låta kristna Ungern gå under", sa Orban på Facebook. Ungerska nyhetsbyrån MTI sa att Orban gav Francis en fax av ett brev som kung Bela IV från 13 -talet skickade till påven Innocent IV för att be om hjälp med att bekämpa tartarna.

Senare på söndagen anlände Francis till Slovakien, där han kommer att stanna mycket längre och besöka fyra städer innan han återvänder till Rom på onsdag.

Kortheten av hans vistelse i Budapest har fått diplomater och katolska medier att föreslå att påven prioriterar Slovakien, i själva verket snubbar Ungern. Läs mer.

Vatikanen har kallat Budapest -besöket för en "andlig pilgrimsfärd". Orbans kontor har sagt att jämförelser med Slovakiens ben skulle vara "vilseledande".

Resan är påvens första sedan han genomgick en större operation i juli. Francis berättade för journalister på planet att ta honom till Budapest att han "mådde bra".

Fortsätt läsa

Lantbruk

Jordbruk: Kommissionen godkänner ny geografisk beteckning från Ungern

publicerade

on

Kommissionen har godkänt tillägget avSzegedi tükörponty ' från Ungern i registret över skyddade geografiska indikationer (BGB). 'Szegedi tükörponty' är en fisk av karparten som produceras i regionen Szeged, nära Ungerns södra gräns, där ett system med fiskdammar skapades. Dammarnas alkaliska vatten ger fisken en speciell vitalitet och motståndskraft. Det flagnande, rödaktiga, smakrika köttet hos fisken som odlas i dessa dammar och dess fräscha doft utan bie-smak kan direkt hänföras till den specifika saltvattenmarken.

Fiskens kvalitet och smak påverkas direkt av den goda syretillförseln vid sjöbädden i fiskdammarna som skapas på salt jord. Köttet från 'Szegedi tükörponty' är proteinrikt, fettfattigt och mycket smakrikt. Den nya valören kommer att läggas till i listan över 1563 produkter som redan är skyddade i eAmbrosia databas. Mer information online på kvalitetsprodukter.

Annons

Fortsätt läsa

Ungern

Kommissionen godkänner ny geografisk beteckning för Ungern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ansökan om införande av ”Jászsági nyári szarvasgomba” från Ungern i registret över skyddade geografiska indikationer (PGI). "Jászsági nyári szarvasgomba" avser den lokala färska sorten av underjordiska svampar av arten vit sommartröffel, samlad i Jászságregionen, nordväst om den ungerska stora slätten. Dess doft är unik och behaglig. När den plockas uppvisar den först dofter av kokt majs eller rostad och fermenterad maltkorn, åtföljd av den karakteristiska doften av nyklippt gräs.

Under skördetiden och under lagringen ändras doften, men den behåller den typiska doften av nyligen klippt gräs. Dess smak i sig är intensiv. ”Jászsági nyári szarvasgomba” växer från slutet av maj till slutet av augusti. Förhållandena i Jászság -regionen är särskilt gynnsamma för etablering och förökning av sommartruffel. Några av de andra namnen som används av befolkningen för att kvalificera “Jászsági nyári szarvasgomba”, till exempel “black diamond of Jászság”, “gold of Jászság” eller till och med “Jász trifla”, tyder alla på att produkten är mycket uppskattad i regionen. Detta nya namn kommer att ansluta sig till de 1,561 livsmedelsprodukter som redan är registrerade, vars lista finns i eAmbrosia -databasen.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend