Anslut dig till vårt nätverk!

Ungern

Kommissionens ordförande beskriver användningen av NSO-spionprogram mot journalister som 'helt oacceptabelt'

publicerade

on

På frågan om avslöjanden av regeringarnas användning av spionprogram för att spionera på opposition och kritiker, beskrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen situationen som "helt oacceptabel" och tillade att mediefrihet var ett kärnvärde i EU. 

En parisbaserad utredningsjournalistik, Forbidden Stories, genomförde en utredning i samarbete med flera tidningar på ett israeliskt företag, NSO, som sedan 50 har sålt spionprogram av militär kvalitet som heter 'Pegasus' till kunder i mer än 2016 länder. .

Forbidden Stories fann att företaget licensierade spionprogram till regeringar för att övervaka kritiska icke-statliga organisationer, affärsmän, journalister och oppositionsledare. 

Annons

Ungern

En av de identifierade regeringarna är Ungern, där tekniken har använts för att övervaka kritiska utredningsjournalister, borgmästare från oppositionspartier och advokater.

300 ungerska mål identifierades av Telex.hu inklusive: fyra journalister (Direkt36, HVG.hu och en som har valt att vara anonym), en ungersk fotograf som samarbetade med en amerikansk journalist som täckte Rysslands internationella investeringsbank (IIB) till Budapest och beslutet att bevilja immunitet till bankens anställda och Zoltán Varga, ägare till Central Media Group, som bland annat har varit kritisk mot regeringen.

Medan Telex.hu skriver finns det inga tydliga bevis för att Orbán-regeringen använde programvaran, men anklagelserna mot regeringen är mycket starka med tanke på att NSO hävdar att den endast erbjuder sina tjänster till nationella myndigheter.

Ungern

Ungern håller folkomröstning om HBT-frågor i början av 2022

publicerade

on

By

Demonstranter deltar i en protest mot en lag som förbjuder HBTQ-innehåll i skolor och media vid presidentpalatset i Budapest, Ungern, 16 juni 2021. REUTERS / Bernadett Szabo / File Photo

Ungern planerar att hålla en folkomröstning om lagstiftning som begränsar skolornas undervisning om homosexualitet och transpersoner i slutet av året eller i början av nästa år, säger premiärminister Viktor Orbans stabschef, skriva Gergely Szakacs och Anita Komuves i Budapest och Gabriela Baczynska i Bryssel.

Orban tillkännagav folkomröstningen onsdagen den 21 juli och intensifierade ett kulturkrig med Europeiska unionen. Läs mer.

Europeiska kommissionen inledde förra veckan rättsliga åtgärder mot åtgärderna, som har inkluderats i ändringar av utbildning och barnskyddslagar. Om det lyckas kan Bryssel hålla upp finansiering för Ungern medan begränsningarna bibehålls.

Annons

"För Ungern finns det många fler argument för EU-medlemskap än mot det. Att gå med i EU var rätt beslut, det var i vårt nationella intresse och det återstår att vara fallet," Gergely Gulyas, Orbans stabschef, berättade en veckomässig nyhetsinformation.

Men han sa att Ungern trodde att det hade rätt att kommentera vad han kallade "klubbens regler" och fatta beslut på egen hand i frågor där det inte hade överlämnat myndighet till EU-institutionerna.

På frågan om folkomröstningen sa EU-kommissionen att den inte stör medlemsstaternas valda metoder för beslutsfattande, även om den ansåg den ungerska lagen diskriminerande.

Åtgärderna, som har orsakat ångest i HBT-samhället, förbjuder användningen av material som anses främja homosexualitet och könsförändringar i skolorna, uppenbarligen som ett sätt att förhindra barnmisshandel.

Flera medborgerliga grupper har kritiserat Orbans reformer och en global undersökning av Ipsos omröstningsorganisation förra månaden fann att 46% av ungarna stöder äktenskap av samma kön.

Gulyas sa att Ungern fortfarande diskuterade med kommissionen om sin nationella återhämtningsplan för pandemi. Men han tillade att regeringen skulle börja förfinansiera projekt från den nationella budgeten.

EU-kommissionen listade upp allvarliga farhågor om rättsstatsprincipen i Polen och Ungern i en rapport på tisdag som kan hjälpa till att avgöra om de får miljarder euro i EU-medel för att återhämta sig från pandemin. Läs mer.

Orban, som har varit vid makten sedan 2010 och står inför ett val i april nästa år, framställer sig själv som en försvarare av traditionella kristna värderingar mot västerländsk liberalism.

Han är skyldig en del av sin valframgång till en hård linje mot invandring, men eftersom ämnet har upphört att dominera agendan har han spikat sina färger på frågor om kön och sexualitet.

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

EU listar rättsstatens oro för Ungern, Polen, avgörande för att frigöra COVID-medel

publicerade

on

Europeiska kommissionen har listat allvarliga farhågor om rättsstatsprincipen i Polen och Ungern i en rapport som kan hjälpa till att avgöra om de får miljarder euro i EU-medel för att hjälpa till att återhämta sig från koronaviruspandemin. skriver jan Strupczewski.

Europeiska unionens verkställande arm gav också Polen till och med den 16 augusti att följa ett beslut från EU: s högsta domstol förra veckan, ignorerat av Warszawa, att Polens system för disciplinering av domare bryter mot EU-lagstiftningen och bör avbrytas. Läs mer.

Om Polen inte följer det, kommer kommissionen att be EU-domstolen att införa ekonomiska sanktioner mot Warszawa, sade kommissions vice president Vera Jourova till en presskonferens.

Annons

Kommissionen hade redan tagit upp många av bekymmerna i en rapport förra året, men de kan nu få verkliga konsekvenser eftersom Bryssel har gjort tillgång till sin återvinningsfond av bidrag och lån till ett värde av totalt 800 miljarder euro förutsatt att lagstiftningen följs.

Kommissionen sade att Polen och Ungern undergräver mediepluralism och domstolsoberoende. De är de enda två länderna i 27-medlemmarblocket under formell EU-utredning för att äventyra rättsstatsprincipen.

"Kommissionen kan ta hänsyn till rapporten om rättsstatsprincipen ... när den identifierar och bedömer brott mot principerna i rättsstatsprincipen som påverkar unionens ekonomiska intressen", sade kommissionen i ett uttalande.

Polsk regerings talesman Piotr Muller sa på Twitter att regeringen skulle analysera dokument från kommissionen om behovet av efterlevnad av EU: s domstolsbeslut.

Ungerns justitieminister Judit Varga sa på Facebook att kommissionen utpressar Ungern på grund av en lag om skydd av barn som inte tillåter "HBTQ-aktivister och sexuell propaganda i ungerska förskolor och skolor".

EU: s verkställande myndighet har redan försenat sitt godkännande av 7.2 miljarder euro för Ungern i ett försök att vinna rättsstatliga eftergifter från premiärminister Viktor Orbans regering och har ännu inte gett klartecken för 23 miljarder euro i bidrag och 34 miljarder i billiga lån för Polen.

Jourova sa att hon inte kunde förutsäga när pengar till Polen kunde godkännas och noterade att Warszawa först måste övertyga kommissionen om att det hade ett trovärdigt system för kontroll och revision för att spendera EU-pengar.

Rapporten sade att Ungern inte hade följt kommissionens begäran om att stärka rättsligt oberoende och att dess antikorruptionsstrategi var för begränsad.

Under ett decennium vid makten har Orban delvis använt miljarder euro av statliga och EU-medel för att bygga en lojal affärselit som inkluderar några familjemedlemmar och nära vänner.

Kommissionen citerade ihållande brister i den ungerska politiska partifinansieringen och riskerna med klientism och nepotism i offentlig förvaltning på hög nivå.

Betydande mängder statlig reklam går till media som stöder regeringen, medan oberoende försäljningsställen och journalister står inför hinder och hotelser, heter det.

Rapporten uttryckte också oro över Polens nationalistiska regeringsparti (PiS) över rättsväsendet.

Den listade vad den sade var olagligt utnämnda och ändrade av PiS i den konstitutionella domstolen och andra organ, och Warszawas avslag på EU-domstolsavgöranden bindande för alla medlemsstater.

Kommissionen konstaterade att åklagaren, som var ansvarig för att spåra statlig korruption, samtidigt var Polens justitieminister och en aktiv PiS-politiker.

Sedan förra året har den professionella miljön för journalister i Polen försämrats på grund av "skrämmande rättsliga förfaranden, växande misslyckande med att skydda journalister och våldsamma handlingar under protester, inklusive från polisstyrkor", heter det.

Fortsätt läsa

Ungern

Ungern planerar folkomröstning om barnskyddsfrågor i strid med EU

publicerade

on

By

Demonstranter protesterar mot den ungerska premiärministern Viktor Orban och den senaste anti-LGBTQ-lagen i Budapest, Ungern, 14 juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo
Demonstranter protesterar mot den ungerska premiärministern Viktor Orban och den senaste anti-LGBTQ-lagen i Budapest, Ungern, 14 juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo

Ungern tillkännagav planer på onsdagen (21 juli) om att anordna en folkomröstning om barnskyddsfrågor för att bekämpa påtryckningar från Europeiska unionen på grund av lagstiftning som enligt blocket diskriminerar HBT-personer., skriver Gergely Szakacs och Anita Komuvär, Reuters.

Premiärministern Viktor Orban anklagade en kamp av kulturer med Europeiska kommissionen och anklagade EU: s chef för att ha missbrukat sina befogenheter i att utmana de senaste ändringarna av Ungerns utbildnings- och barnskyddslagar.

”Våra barns framtid står på spel, så vi kan inte ge avstånd i denna fråga,” sa han i en Facebook-video.

Annons

Europeiska kommissionen kommenterade inte omedelbart Orban plan att hålla en folkomröstning.

Premiärministern, som har varit vid makten sedan 2010 och står inför ett val i april nästa år, framställer sig själv som en försvarare av traditionella kristna värderingar från västerländsk liberalism och har intensifierat en kampanj mot HBT-personer.

En anti-HBT-lag, som trädde i kraft denna månad, förbjuder användningen av material som anses främja homosexualitet och könsförändringar i skolorna. Det har orsakat ångest i HBT-samhället och ökat friktionen med kommissionen.

Rättsliga åtgärder som Bryssel förra veckan inledde på grund av lagstiftningen skulle kunna hålla EU-finansiering för Budapest. Läs mer

"Under de senaste veckorna har Bryssel tydligt angripit Ungern på grund av sin lag om skydd av barn. Ungerska lagar tillåter inte sexuell propaganda i dagis, skolor, i tv och i reklam," sa Orban.

Han meddelade inte när den planerade folkomröstningen skulle hållas men sa att den skulle innehålla fem frågor.

Dessa skulle bland annat fråga ungrare om de stöder anordnande av workshops om sexuell läggning i skolor utan deras medgivande, eller om de anser att könsfördelningsförfaranden bör främjas bland barn.

Orban sa att frågorna också skulle innehålla om innehåll som kan påverka barns sexuella läggning ska visas utan några begränsningar, eller att könsfördelningsförfaranden också bör göras tillgängliga för barn.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend