Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Jordbruk: Kommissionen godkänner ny geografisk beteckning från Ungern

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har godkänt tillägget avSzegedi tükörponty ' från Ungern i registret över skyddade geografiska indikationer (BGB). 'Szegedi tükörponty' är en fisk av karparten som produceras i regionen Szeged, nära Ungerns södra gräns, där ett system med fiskdammar skapades. Dammarnas alkaliska vatten ger fisken en speciell vitalitet och motståndskraft. Det flagnande, rödaktiga, smakrika köttet hos fisken som odlas i dessa dammar och dess fräscha doft utan bie-smak kan direkt hänföras till den specifika saltvattenmarken.

Fiskens kvalitet och smak påverkas direkt av den goda syretillförseln vid sjöbädden i fiskdammarna som skapas på salt jord. Köttet från 'Szegedi tükörponty' är proteinrikt, fettfattigt och mycket smakrikt. Den nya valören kommer att läggas till i listan över 1563 produkter som redan är skyddade i eAmbrosia databas. Mer information online på kvalitetsprodukter.

Annons

Lantbruk

Kommer ledamöterna att stödja strategin Farm to Fork?

publicerade

on

Denna torsdag och fredag ​​(9-10 september) röstar Europaparlamentets AGRI- och ENVI-kommittéer om deras reaktion på EU: s strategi Farm to Fork. Europaparlamentets kommittéer för jordbruk (AGRI) och miljö (ENVI) röstar om sitt gemensamma initiativbetänkande om Farm to Fork-strategin, som beskriver hur EU siktar på att göra livsmedelssystemet ”rättvist, hälsosamt och miljövänligt” . Ändringarna i betänkandet kommer att röstas om på torsdag.

Sedan förväntas parlamentsledamöter från båda kommittéerna att godkänna sin gemensamma Farm to Fork -strategirapport på fredag ​​och skicka den till kammaren för en slutlig omröstning planerad till början av oktober. De vetenskapliga bevisen visar att EU: s livsmedelssystem för närvarande inte är hållbart och att det krävs stora förändringar i hur vi producerar, handlar och konsumerar mat om vi ska respektera våra internationella åtaganden och planetära gränser. Farm to Fork-strategin, som EU-kommissionen presenterade 2020 som ett centralt inslag i European Green Deal, är en potentiell spelväxlare på detta område. Detta beror på att det bryter igenom silos och sammanför flera politiska initiativ som syftar till att göra livsmedelssystemet mer hållbart.

Trots det har jordbruksintressenter och jordbruksministrar gett Farm to Fork -strategin ett ljummet mottagande. Det beror på att de stöder den fortsatta användningen av syntetiska bekämpningsmedel, gödningsmedel och antibiotika i EU: s jordbruk - trots de miljöskador de gör - och strategin ifrågasätter den utbredda användningen av dessa jordbrukskemikalier. Nu är det över till Europaparlamentet att fastställa sin ståndpunkt om strategin, som kommer att sända en stark politisk signal till EU -kommissionen. Detta är särskilt aktuellt med FN: s livsmedelsmöte om två veckor och den andra upplagan av Farm to Fork Conference i oktober.

Annons

”Ledamöterna kan inte missa detta gyllene tillfälle att stärka strategin Farm to Fork och göra den central för att uppnå EU: s klimat-, biologiska mångfald- och hållbara utvecklingsmål för 2030”, säger Jabier Ruiz, Senior Policy Officer för livsmedel och jordbruk vid WWF: s europeiska politiska kontor. ”Strategin har stor potential att göra våra livsmedelssystem mer hållbara om de genomförs i den skala som behövs. Parlamentet kan nu ge en väsentlig drivkraft för att detta ska hända. ”

Sammantaget måste Europaparlamentets betänkande godkänna ambitionen från strategin Farm to Fork och uppmana Europeiska kommissionen att fullt ut utveckla och utvidga de politiska initiativ som omfattas av strategin. Närmare bestämt anser WWF att det är särskilt viktigt att parlamentsledamöterna stöder kompromissändringar som ber:

Basera den framtida EU -lagen om hållbara livsmedelssystem på den senaste vetenskapliga kunskapen och involvera intressenter från en mängd olika perspektiv för att säkerställa en legitim och inkluderande process. Införa robusta mekanismer för spårbarhet av skaldjur som ger exakt information om var, när, hur och vilken fisk som fångats eller odlats för alla skaldjursprodukter oavsett om den är fångad eller importerad i EU, färsk eller bearbetad.

Erkänn att en befolkningsövergripande förändring av konsumtionsmönster behövs, inklusive att hantera överkonsumtion av kött och ultrabearbetade produkter, och presentera en proteinövergångsstrategi som täcker både efterfrågan och utbudssidan för att minska miljöpåverkan och klimatpåverkan.

Annons

Uppmuntra åtgärder för att begränsa matsvinn som förekommer på den primära produktionsnivån och tidiga stadier av leveranskedjan, inklusive oskördad mat, och sätta bindande mål för minskning av matsvinn i varje led i leveranskedjan. Inför obligatorisk due diligence för leveranskedjor för att säkerställa att EU: s import inte är fri från avskogning utan också från alla typer av ekosystemomvandling och nedbrytning - och inte leder till några negativa effekter på mänskliga rättigheter.

Efter omröstningen på torsdagen kommer AGRI: s ledamöter också att stämpla den politiska överenskommelsen om den gemensamma jordbrukspolitiken, som nåddes i juni. Detta är ett standardförfarande i EU: s beslutsfattande och inga överraskningar väntas.

Fortsätt läsa

Lantbruk

Jordbruk: Kommissionen vidtar åtgärder för att öka kassaflödet till jordbrukare

publicerade

on

EU -kommissionen har antagit en åtgärd som gör det möjligt för jordbrukare att få högre förskott inom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Denna åtgärd kommer att stödja och öka kassaflödet till jordbrukare som drabbats av COVID-19-krisen och av effekterna av ogynnsamma väderförhållanden i hela EU. Vissa regioner har till exempel påverkats djupt av översvämningar.

Åtgärden kommer att göra det möjligt för medlemsstaterna att betala inkomststöd och vissa landsbygdsutvecklingssystem till jordbrukare med högre förskott, upp till 70% (från 50%) av direktstöd och 85% (från 75%) av landsbygdsutvecklingsbetalningar. Skyddsåtgärderna för att skydda EU -budgeten gäller så att betalningarna kan betalas ut en gång kontroller och kontroller har slutförts och från och med den 16 oktober 2021 för direktbetalningarna. Europeiska kommissionen har tillhandahållit stöd till livsmedelssektorn under hela COVID-19-krisen genom ökad flexibilitet och specifika marknadsåtgärder. Mer information här.

Annons

Fortsätt läsa

Lantbruk

Putins strävan att tämja livsmedelspriserna hotar spannmålssektorn

publicerade

on

By

Veteöron ses vid solnedgången i ett fält nära byn Nedvigovka i Rostov-regionen, Ryssland 13 juli 2021. REUTERS / Sergey Pivovarov
En skördetröska skördar vete i ett fält nära byn Suvorovskaya i Stavropol-regionen, Ryssland 17 juli 2021. REUTERS / Eduard Korniyenko

Under en tv-session med vanliga ryssar förra månaden pressade en kvinna president Vladimir Putin på höga livsmedelspriser, skriva Polina Devitt och Darya Korsunskaya.

Valentina Sleptsova utmanade presidenten om varför bananer från Ecuador nu är billigare i Ryssland än inhemskt producerade morötter och frågade hur hennes mamma kan överleva på en "försörjningslön" med kostnaden för häftklamrar som potatis så höga, enligt en inspelning av årsboken händelse.

Putin erkände att höga matkostnader var ett problem, bland annat med ”den så kallade borschkorgen” med grundläggande grönsaker, som skyllde globala prisökningar och inhemska brister. Men han sa att den ryska regeringen hade vidtagit åtgärder för att ta itu med frågan och att andra åtgärder diskuterades utan att utreda.

Annons

Sleptsova utgör ett problem för Putin, som förlitar sig på ett brett offentligt samtycke. De branta höjningarna i konsumentpriserna oroar vissa väljare, särskilt äldre ryssar med små pensioner som inte vill se en återgång till 1990-talet då skyhög inflation ledde till livsmedelsbrist.

Det har fått Putin att pressa regeringen att vidta åtgärder för att ta itu med inflationen. Regeringens steg har inkluderat en skatt på vetexport, som infördes permanent förra månaden, och att taket på detaljhandelspriset på andra livsmedel baseras.

Men därigenom står presidenten inför ett tufft val: när han försöker avvärja missnöje bland väljarna till stigande priser riskerar han att skada Rysslands jordbrukssektor, med landets jordbrukare som klagar på att de nya skatterna avskräcker dem från att göra långsiktiga investeringar.

Annons

Flytten från Ryssland, världens främsta vetexportör, har också gett inflationen i andra länder mat genom att öka kostnaden för spannmål. En höjning av exportskatten som presenterades i mitten av januari skickade till exempel globala priser till de högsta nivåerna på sju år.

Putin står inte inför något omedelbart politiskt hot inför parlamentsvalet i september efter att de ryska myndigheterna genomfört en omfattande aggregering mot motståndare kopplade till fängslade Kreml-kritiker Alexei Navalny. Navalnys allierade har hindrats från att delta i valet och försöker övertala folk att rösta taktiskt för vem som helst förutom det styrande pro-Putin-partiet trots att de andra huvudpartierna i strid alla stöder Kreml i de flesta större politiska frågor.

Livsmedelspriserna är dock politiskt känsliga och innehåller höjningar för att hålla människor i stort sett nöjda är en del av Putins långvariga kärnstrategi.

”Om priset på bilar stiger bara ett fåtal människor,” sa en rysk tjänsteman som är bekant med regeringens politik för livsmedelsinflation. "Men när du köper mat som du köper varje dag får det dig att känna att den totala inflationen ökar dramatiskt, även om det inte är det."

Som svar på Reuters frågor sa Kreml-talesman Dmitry Peskov att presidenten var emot situationer där priset på inhemskt producerade produkter "stiger orimligt."

Peskov sa att det inte hade något att göra med väljarnas val eller stämning, och tillade att det hade varit en ständig prioritering för presidenten redan före valet. Han tillade att det var upp till regeringen att välja vilka metoder för att bekämpa inflationen och att den svarade både på säsongsmässiga prisfluktuationer och globala marknadsförhållanden, som har påverkats av coronaviruspandemin.

Rysslands ekonomiministerium sa att de åtgärder som införts sedan början av 2021 har hjälpt till att stabilisera livsmedelspriserna. Sockerpriserna steg 3% hittills i år efter 65% tillväxt 2020 och brödpriserna steg 3% efter 7.8% tillväxt 2020, sa det.

Sleptsova, som statlig tv identifierad från staden Lipetsk i centrala Ryssland, svarade inte på en begäran om kommentar.

Konsumentinflationen i Ryssland har stigit sedan början av 2020, vilket återspeglar en global trend under COVID-19-pandemin.

Den ryska regeringen svarade i december efter att Putin offentligt kritiserade den för att vara långsam att reagera. Den fastställde en tillfällig skatt på vetexport från mitten av februari, innan den infördes permanent från och med den 2 juni. Den tillade också tillfälliga takpriser för socker och solrosolja. Sockertopparna upphörde den 1 juni, de för solrosolja är på plats fram till 1 oktober.

Men konsumentinflationen - som inkluderar mat liksom andra varor och tjänster - har fortsatt att öka i Ryssland, en ökning med 6.5% i juni jämfört med året innan - det är den snabbaste nivån på fem år. Samma månad steg livsmedelspriserna med 7.9% från föregående år.

Vissa ryssar ser regeringens ansträngningar som otillräckliga. När reallönerna faller liksom den höga inflationen, sjunker klassificeringen för det regerande Förenade Ryssland-partiet på ett flerårigt lägsta. Läs mer.

Alla Atakyan, en 57-årig pensionär från ortsstaden Sochi i Svarta havet, berättade för Reuters att hon inte tyckte att åtgärderna hade varit tillräckliga och att det påverkade hennes syn på regeringen negativt. Priset på morötter "var 40 rubel (0.5375 $), sedan 80 och sedan 100. Hur kommer det sig?" frågade den tidigare läraren.

Moskva pensionär Galina, som frågade att hon bara skulle identifieras med sitt förnamn, klagade också på branta prisökningar, inklusive bröd. "Den eländiga hjälpen som människor har fått är nästan ingenting värt", sa 72-åringen.

På frågan från Reuters om dess åtgärder var tillräckliga, sade ekonomiministeriet att regeringen försökte minimera de administrativa åtgärder som infördes eftersom alltför stor inblandning i marknadsmekanismer generellt skapar risker för affärsutveckling och kan orsaka produktbrist.

Peskov sa att "Kreml anser att regeringens åtgärder för att begränsa prisstegringar för en rad jordbruksprodukter och livsmedel är mycket effektiva."

GÅRDSFRIKTION

Vissa ryska jordbrukare säger att de förstår myndigheternas motivation men ser skatten som dåliga nyheter eftersom de tror att ryska handlare kommer att betala dem mindre för vete för att kompensera för de ökade exportkostnaderna.

En chef på ett stort jordbruksföretag i södra Ryssland sa att skatten skulle skada lönsamheten och betyda mindre pengar för investeringar i jordbruk. "Det är vettigt att minska produktionen för att inte generera förluster och höja marknadspriserna", sa han.

Eventuella effekter på investeringar i lantbruksutrustning och andra material kommer sannolikt inte att framgå förrän senare på året när höstsåsäsongen börjar.

Den ryska regeringen har investerat miljarder dollar i jordbrukssektorn de senaste åren. Det har ökat produktionen, hjälpt Ryssland att importera mindre mat och skapat jobb.

Om investeringarna i gården minskas, kan jordbruksrevolutionen som förvandlade Ryssland från en nettoimportör av vete i slutet av 20-talet börja ta slut, sade jordbrukare och analytiker.

"Med skatten talar vi faktiskt om den långsamma nedgången i vår tillväxttakt, snarare än revolutionära skador över natten", säger Dmitry Rylko på det Moskva-baserade IKAR-jordbruksrådgivningen. "Det kommer att bli en lång process, det kan ta tre till fem år."

Vissa kan se effekten tidigare. Jordbruksföretagsledaren plus två andra jordbrukare berättade för Reuters att de planerade att minska sina veteodlingsområden hösten 2021 och våren 2022.

Rysslands jordbruksministerium sa till Reuters att sektorn förblir mycket lönsam och att överföringen av intäkterna från den nya exportskatten till jordbrukarna skulle stödja dem och deras investeringar, vilket förhindrar en nedgång i produktionen.

Den ryska tjänstemannen som är bekant med regeringens livsmedelsinflationspolitik sa att skatten bara berövar jordbrukarna det han kallade en överdriven marginal.

"Vi är för att våra producenter ska tjäna pengar på export. Men inte till nackdel för deras huvudsakliga köpare som bor i Ryssland", sade premiärminister Mikhail Mishustin till parlamentets underhus i maj.

Regeringens åtgärder kan också göra ryskt vete mindre konkurrenskraftigt, enligt handlare. De säger att det beror på att skatten, som har förändrats regelbundet de senaste veckorna, gör det svårare för dem att säkra en lönsam terminsförsäljning där leveranser kanske inte äger rum på flera veckor.

Det kan få utländska köpare att leta någon annanstans, till länder som Ukraina och Indien, berättade en näringsidkare i Bangladesh Reuters. Ryssland har de senaste åren ofta varit den billigaste leverantören för stora veteköpare som Egypten och Bangladesh.

Försäljningen av ryskt vete till Egypten har varit låg sedan Moskva införde den permanenta skatten i början av juni. Egypten köpte 60,000 120,000 ton ryskt vete i juni. Den hade köpt 290,000 XNUMX ton i februari och XNUMX XNUMX i april.

Priserna på ryskt spannmål är fortfarande konkurrenskraftiga men landets skatter betyder att den ryska marknaden är mindre förutsägbar när det gäller utbud och prissättning och kan leda till att den tappar en del av sin andel på exportmarknaderna i allmänhet, sade en högre tjänsteman i Egypten, världens bästa vete köpare.

($ 1 = 74.4234 rubel)

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend