Anslut dig till vårt nätverk!

Ungern

EU förnekar Orbáns resa till Moskva

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionen har tagit avstånd från Ungerns premiärminister Viktor Orbáns besök i Moskva för att träffa Vladimir Putin. Ett iskallt uttalande som utfärdats av den europeiska avdelningen för yttre åtgärder på uppdrag av den höge representanten Josep Borrell har preciserat att trots Ungerns ordförandeskap i EU:s råd så har det ingenting med dem att göra.

Uttalandet lyder i sin helhet:

Premiärminister Viktor Orbáns besök i Moskva sker uteslutande inom ramen för de bilaterala förbindelserna mellan Ungern och Ryssland. 

Ungern är nu EU-medlemsstat som tjänar det roterande ordförandeskapet i rådet fram till den 31 december 2024. Detta innebär inte någon extern representation av unionen som är ansvarig för Europeiska rådets ordförande på stats- eller regeringschefsnivå och för Unionens höge representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik på ministernivå.

Premiärminister Orbán har inte fått något mandat från EU-rådet att besöka Moskva. EU:s ståndpunkt om Rysslands anfallskrig mot Ukraina återspeglas i många slutsatser från Europeiska rådet. Den ståndpunkten utesluter officiella kontakter mellan EU och president Putin. Ungerns premiärminister representerar alltså inte EU i någon form. 

Dessutom är det värt att påminna om att president Putin har åtalats av Internationella brottmålsdomstolen och en arresteringsorder har släppts för hans roll i samband med tvångsdeporteringen av barn från Ukraina till Ryssland.

Annons

Viktor Orbán har redan gjort ett överraskande besök i Kiev, som inte verkade göra något för att förbättra hans frostiga relationer med Volodymyr Zelenskyy. Innan han gick med på Mark Ruttes utnämning till nästa generalsekreterare för Nato fick han en överenskommelse om att Ungern inte skulle bidra till att beväpna Ukraina i dess krig mot den ryska invasionen.

Den ungerske premiärministern har också hindrat och försenat EU-stöd till Ukraina och även i närvaro av den ukrainske ledaren fortsatte han att argumentera för en vapenvila med ryska trupper som fortfarande ockuperar ukrainskt territorium.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend