Anslut dig till vårt nätverk!

Indien

Indien vs Kina: vem får pengarna?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Indiska skatter är över toppen

Internationella företag, som Tesla, Parimatch, Nokia, lärde sig den hårda vägen mot den indiska marknaden. Knappast något sätt att skydda immateriella rättigheter, förtryckande skattesatser för multinationella företag och lagstiftning som till synes finns för att stå i vägen för dig. Den indiska marknaden är så fientlig att även de största aktörerna överväger att minska sin investering eller gå mot dörren. Men Indien kan fortfarande utvecklas till en ekonomi på 5 biljoner dollar så snart som 2027, om landet omprövar sin strategi för att hantera utländska investerare.

Indiens marknad: vad bör man oroa sig för?

Som en av de mest befolkade staterna i världen har Indien kapaciteten att knuffa Kina åt sidan och åtnjuta ett betydande utländskt kassaflöde. Ett antal moguler på översta hyllan i affärsvärlden förutser Indiens förändring av hjärtat när det gäller den kalla axeln landet ger internationella företag – till ingen nytta än så länge.

Överraskande nog är Indien fortfarande mycket ovälkomnande för stora företag som vill bedriva affärer på subkontinenten. Nokia, Parimatch och Tesla kan intyga detta uttalande. Landet lägger otroligt förtryckande skattesatser på utländska investerare utan vettig anledning. Glöm inte en rad skatteorgan med ofta drastiskt olika syn på vad och vem som ska beskattas. Problemet är systemiskt, och det finns gott om bevis för att det håller landet tillbaka. Omfattande rapport från Paderborn University och Världsbanken behandlade stora mängder av skattekomplexitetsindexdata: Indiens skattekods komplexitet är rankad 53/100, Indiens skattesystems komplexitet är ännu värre – 58/100.

För att hjälpa en få bättre grepp om problemet, ett projekt för entreprenörer och investerare Vakil Search erbjudanden några relevanta siffror.

Enligt statistiken beskattas inhemska företag mycket mindre än de som kommer från utlandet. Indiens vägspärrar håller tillbaka landet, medan 130+ stater frivilligt justerar skattesatserna för landskamper, så att saker och ting fortsätter att röra sig och alla vinner. Indien är inte så intresserad av utseendet. Var som helst i världen betalar företag med över 750 miljoner euro i intäkter inte mindre än 15 % i skatt. Företagsskatten för multinationella företag är 30 % i Indien (mot 23 % över hela världen), säger fintech-experten Sagar Narendrakumar Surana.

Annons

Ett annat ämne är Indiens skatteförvaltningssystem – något statliga myndigheter försöker konsolidera, men utan framgång just nu. ”Indien har en rad skattemyndigheter på olika nivåer. Detta innebär att olika skatteorgan ofta ställer motstridiga krav, vilket leder till rättsliga tvister. Men regeringen kan göra denna process mycket enklare genom att införa elektroniska lösningar, som att fylla i skatterapporter och betala skatt online”, föreslår experten Mr. Surana. Om landet gör sitt skattesystem mindre fientligt kommer pengarna att komma omgående. Parimatch, det internationella företaget, är redo att investera stort när marknaden blir vänligare.

Inget Indien för Tesla

Onormala skattesatser får även de största aktörerna att lämna den indiska marknaden. Tesla, elbilstillverkare, är tveksam till att fortsätta, eftersom myndigheterna inte gör livet lättare för det multinationella. Indien tar ut 60 % skatt på budgetbilar och 100 % på bilar över 30 3,000,000 euro (XNUMX XNUMX XNUMX i lokal valuta). Affärsmogul eller inte, den här typen av behandling är inget som får ett företag att vilja stanna.

Skattebelastningen är för tung

Trots sin potential är landet extremt svårt när det gäller att hålla sin verksamhet vid liv och blomstrande. En annan anledning till att så många företag går upp och går är skattelagstiftningen som helhet. Policyförändringarna kan komma från ingenstans, och alltför många operationer kan helt enkelt inte hänga med – därav de juridiska konsekvenserna, såsom böter och stämningar. "De senaste åren har företag sett att företag antingen flyttat från Indien till andra utvecklingsländer eller minskat sin operativa skala. Denna trend har inte upphört att försvinna även efter att vår ärade premiärminister bjöd in företag från utlandet att komma och investera mer kapital i Indiens utvecklingsekonomi”, en av bloggarna om Indiens beskattning förtydligar.

Man kan lätt slå upp några högprofilerade fall med stora företag under eld. Japanska och sydkoreanska tycoons, tillsammans med Amazon och Foxconn, har bötfällts av staten av olika skäl. Kontoförfalskning i Indien, skatteflykt eller det påstådda döljande av investeringar – allt utom diskbänken. Listan över moguler som förföljs av de indiska skattemännen fortsätter: IBM, Nokia, Walmart, Cairn Energy, Shell. Medan vissa försöker bli krossade, har vissa problem med den första lanseringen i landet till att börja med. Som Parimatch, till exempel, som inte hade åtminstone en chans att testa de indiska vattnen från och med nu. Med allt detta i horisonten är det mest rimliga draget – du gissade rätt – att försöka någon annanstans. Som Wistron Group och Foxconn Group gjorde för inte så länge sedan. Ingen idé att stanna om värden inte är glad att se dig i första hand.

Minska skattebelastningen: domstolar kliver in

När varannan gränd väl har utforskats återstår bara domstolen. Tyvärr, enligt till The Economic Times är oddsen inte till näringslivets fördel. Ett framträdande fall av sådan vidrig beskattning är höjningen av spelskatten – från 18 % till 28 %. Företagsägare tycker inte att denna förändring är inom rimliga gränser, än mindre dess uppenbart negativa budskap till spelindustrin som helhet. För att stå på sin plats och försvara sin rätt att åtminstone försöka bedriva affärer på Indiens marknad, lämnar E-gaming Federation in 27 yrkanden om att överklaga beslutet till domstol. Ändå förblir regeringen oberörd, eftersom de potentiella investerarna fortsätter att gå mot dörren.

Spelsektorn är ett bra exempel på hur löjliga Indiens krav är. Skatten på varor och tjänster tvingade ett antal e-spelföretag att ta ärendet till domstol. Dream 11, Games 24×7, Head Digital Works, Gameskraft är bara några av företagen som inte orkar med detta indiska skattekaos längre. Fallet med Gameskraft, till exempel, är mycket talande. E-spelföretaget fick beskedet att det är skyldig staten Rs. 21,000 2 crore (cirka XNUMX miljarder dollar) – men Karnataka High Courts dom upphävde GST-meddelandet. Precis när det verkade vara ljus i slutet av tunneln avbröt Indiens högsta domstol verkställigheten av detta beslut. Så nära, men ändå inte tillräckligt nära.

Indiens misslyckade skydd av immateriella rättigheter

Som om alla de nämnda faktorerna inte räcker för att avskräcka utländskt kapital har Indien något annat att erbjuda. Ökänd för sin brist på immateriella rättigheter överhuvudtaget, är subkontinenten full av förfalskningar av alla slag. Alla andra företag som försökte verka i Indien gick igenom i stort sett samma hinderbana. Det internationella företaget Parimatch, även om det inte fanns på landets marknad, stod ändå inför detta problem. Genom att utnyttja bookmakerns likhet och likhet, mättar flitiga bedragare den lokala marknaden med förfalskningar utan en skugga av ånger. Och detta gör Parimatch väldigt ledsen, för företaget vill verkligen bedriva verksamhet här, tillsammans med nödvändiga skattebetalningar till statsekonomin. Låt oss inte glömma att sund konkurrens gör att branschen växer och förser alla intresserade med fler möjligheter. Indiska statliga myndigheter har ännu inte förstått denna hörnstensregel för affärer.

Vishwas Bhagwat, export av datornätverk och affärsman, är övertygad att det är just landets brist på medel (och vilja) att bekämpa förfalskningar och bedrägerier som håller multinationella företag från forsknings- och utvecklingsinvesteringar. Mr. Bhagwat tillägger att önskvärd skattepolitik inte gör mycket nytta heller, tillsammans med löjligt trassliga regler och onödigt komplicerad registreringsprocess. Och, naturligtvis, den nämnda uppenbara ignoreringen av skyddet av immateriella rättigheter – det ultimata "nej" för västerländska företag, en del av en helt annan affärsmiljö. I slutändan, säger Mr. Bhagwat, är det Indien som driver bort utländska innovationer och kapital.

Utländskt kapital för grepp, Vietnam kliver upp

Med så mycket av en onödig hinderbana för multinationella företag förlorar Indien många nya jobb för lokalbefolkningen och massor av pengar från utlandet, Taxguru publikation tror. Eftersom landet avskräcker utländskt kapital från Kina och USA, gör andra precis tvärtom. Ett sådant land som är vänligare för internationella affärer är Vietnam, som drar till sig allt fler investerare där Indien går miste om. Eric Garcetti, USA:s ambassadör i Indien hade något att göra säga i frågan: "Vi vill att de utländska direktinvesteringarna från Kina ska flyttas, men utländska direktinvesteringar strömmar inte in i Indien i den takt det borde vara. Istället går det till länder som Vietnam. Jag skulle själviskt vilja se mer av det hända i Indien”.

Indien är fortfarande en av de mest lovande marknaderna för både inhemska och utländska företag. Dess potential återstår att utforska, med otaliga möjligheter för statsekonomin att växa. Men regeringen måste göra nödvändiga justeringar och skapa en företagsvänlig miljö helt och hållet. Så snart denna marknad är villig att ge näring åt företag från hela världen, är Parimatch redo att injicera den indiska ekonomin.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend