Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Mohsen Rezaee framträder som västens man på marken

publicerade

on

I takt med att kärnkraftssamtal stannar håller förhandlarna ett noggrant öga på Irans kommande presidentval, vars resultat kan vara nyckeln till att bryta den nuvarande dödläget. skriver Yanis Radulović.

Med den fjärde samtalsrundan som ska återupptas i Wien den här veckan ökar trycket på höga europeiska förhandlare att nå en överenskommelse som överbryggar den geopolitiska avgrunden mellan Washington och Teheran och ger Iran tillbaka till överensstämmelse med den gemensamma omfattande handlingsplanen 2015 (JCPOA).

Ett historiskt icke-spridningsavtal och allmänt betraktat som en av Obama-administrationens främsta utrikespolitiska prestationer, JCPOA fastställde en ram för att begränsa Irans kärnkraftsutbrottstid och fastställde formella steg för att begränsa anrikningen av klyvbart material, planera transparenta atomanläggningsinspektioner, och demontering av överflödiga centrifuginstallationer. I utbyte mot en ihållande överensstämmelse med denna ram kom USA och andra stora världsmakter till en gradvis upphävande av kärnkraftsrelaterade sanktioner mot Iran.

När USA drog sig ur detta landmärkeavtal 2018 gick de europeiska medunderskrivarna i Tyskland, Frankrike och Storbritannien upp för att hålla affären vid liv. De europeiska förbindelserna i regionen blev emellertid snabbt ansträngda av återupplivandet av Washingtons "kampanj för maximalt tryck”På Iran, en kampanj som syftade till att kväva den iranska ekonomin via ensidiga sanktioner och eskalerande vedergällningsåtgärder.

Inte överraskande har Washingtons ledning till maximalt tryck placerat stora europeiska makter i en utrikespolitisk dubbelbindning. Medan den senaste tidens uppgång i spänningarna mellan USA och Iran har trender nedåt sedan valet av president Joe Biden, har hans föregångares strategi i regionen haft en bestående effekt på iransk goodwill gentemot multilaterala avtal som JCPOA.

För de europeiska medunderskrivarna är kärnkraftsförhandlingarna i Wien det inbäddad i en bredare strategi strategisk avspänning och diplomatisk återintegrering mellan Europa och Iran. Utöver de uppenbara fördelarna med icke-spridning av kärnenergi, tittar Europa också på en framtid där Iran kan kliva upp som en fullfjädrad, sanktionsfri aktör på den internationella scenen. Trots att man uppskattar 9 procent av världens oljereserver är den sanktionerade iranska ekonomin sorgligt underutvecklad. Kasta in den simulativa potentialen för Irans frysta tillgångar - som uppskattas vara mellan 100 och 120 miljarder dollar - och det är lätt att se varför Europa ser Iran som en så lovande partner för utländska direktinvesteringar.

På ett villkor av anonymitet, en högre tjänsteman från USA: s utrikesdepartement talade med Reuters och belysa sannolikheten för att en affär skrivs under den fjärde samtalsrundan och säger: "Är det möjligt att vi kommer att se en ömsesidig återgång till efterlevnad under de närmaste veckorna, eller en förståelse för en ömsesidig efterlevnad? Det är möjligt ja. ”

Abbas Araqchi, Irans främsta förhandlare, är lite mer pessimistisk när det gäller chanserna för en överenskommelse inom den närmaste framtiden. På statlig TV betonade Araqchi att Iran inte skulle rusa in i en ny affär utan en stabil ram för skyddsåtgärder.

"När det kommer att hända är oförutsägbart och en tidsram kan inte fastställas. Iran försöker (för) att det ska ske så snart som möjligt, men vi kommer inte att göra någonting bråttom," Sa Araqchi.

Som formella samtal stannar, Europeiska förhandlare tittar på Mohsen Rezaee, en av tre främsta ledare i det kommande iranska presidentvalet, för att skära igenom den diplomatiska byråkratin och främja ömsesidigt fördelaktigt samarbete med USA och EU.

Till skillnad från sina andra presidentkandidater är Rezaee inte en livslång politiker. Ändå är Rezaee en erfaren diplomat och pragmatisk förhandlare, med en karriär som spänner över den islamiska revolutionskårskåren (IRGC) till Expediency Discernment Council. Kanske Rezaees mest imponerande prestation är det faktum att han under alla sina år av civil, militär och politisk tjänst aldrig har varit föremål för en korruptionskandal eller kriminell sond.

Medan etablerade politiker som utrikesminister Mohammad Javad Zarif kan vara en mer konventionellt attraktiv partner med västvärlden, finns det en växande övertygelse i Europa om att Rezaee, en välavrundad, respekterad och pålitlig kandidat, är den man som är bäst lämpad att representera Iran och dess ståndpunkt om internationella kärnkraftsförhandlingar.

En beprövad ledare som inte är rädd för att uttrycka sina åsikter, Rezaee har upprepade gånger visat att han kan justera sina åsikter och förena koalitioner. Trots sin roll som representant för ”Revolution Generation” har Rezaee gjort det klart att han inte är någon radikal. Efter år av offentlig tjänst har Rezaee brutit sig med många av de hårda åsikterna som är vanliga i IRGC. I själva verket i en intervju med Teheran Times, gick han så långt som att avfärda ett kärnvapenlopp som oklokt och påpekade: "Politisk visdom kräver att inte jaga vapen som kan förstöra hela mänskligheten."

Med hinder för framstegsuppfostran vid varje tur i Wien har det blivit helt klart att väst behöver en man på marken i Iran. Mohsen Rezaee och den framväxande rörelsen han representerar kan vara nyckeln till att bryta dödläget i förhandlingarna och föra tillbaka Iran som en viktig aktör i den globala ekonomin.

Åsikterna som uttrycks i ovanstående artikel är författarens ensamma och speglar inte någon åsikt från EU-Reporter.

Brexit

Tysklands Merkel uppmanar till pragmatisk inställning till Nordirland

publicerade

on

By

Tysklands förbundskansler Angela Merkel (avbildad) uppmanade på lördag till en "pragmatisk lösning" på oenigheter om en del av Brexit-affären som täcker gränsfrågor med Nordirland, Reuters Läs mer.

Premiärminister Boris Johnson sa att Storbritannien kommer att göra "vad som än krävs" för att skydda sin territoriella integritet i en handelstvist med Europeiska unionen och hota nödåtgärder om ingen lösning hittades.

EU måste försvara sin gemensamma marknad, sade Merkel, men i tekniska frågor kan det finnas en väg framåt i tvisten, berättade hon för en presskonferens under ett grupp med sju ledares toppmöte.

"Jag har sagt att jag förespråkar en pragmatisk lösning för avtalsavtal, eftersom ett hjärtligt förhållande är av yttersta betydelse för Storbritannien och Europeiska unionen", sa hon.

Med hänvisning till ett samtal hon hade med USA: s president Joe Biden om geopolitiska frågor, sa Merkel att de enades om att Ukraina måste fortsätta att förbli ett transitland för rysk naturgas när Moskva har slutfört den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 under Östersjön.

Rörledningen på 11 miljarder dollar kommer att transportera gas direkt till Tyskland, något som Washington fruktar kan undergräva Ukraina och öka Rysslands inflytande över Europa.

Biden och Merkel kommer att träffas i Washington den 15 juli, och belastningen på bilaterala band orsakade av projektet kommer att vara på dagordningen.

G7 försökte på lördagen motverka Kinas växande inflytande genom att erbjuda utvecklingsländerna en infrastrukturplan som skulle konkurrera med president Xi Jinpings initiativ med flera biljoner dollar. L5N2NU045

På frågan om planen sa Merkel att G7 ännu inte var redo att specificera hur mycket finansiering som skulle kunna göras tillgänglig.

”Våra finansieringsinstrument är ofta inte så tillgängliga som utvecklingsländer behöver dem”, sa hon

Fortsätt läsa

Brexit

"Oavsett vad som krävs", varnar den brittiska Johnson EU mot handel efter Brexit

publicerade

on

By

Storbritannien kommer att göra "vad som än krävs" för att skydda sin territoriella integritet i en handelstvist med Europeiska unionen, sade premiärminister Boris Johnson på lördag (12 juni) och hotade nödåtgärder om ingen lösning hittades. skriva Elizabeth Piper och Michel Rose.

Hotet från Johnson verkade bryta en tillfällig vapenvila i ett ordkrig över en del av Brexit-affären som täcker gränsfrågor med Nordirland, fokus för spänningar sedan Storbritannien avslutade sin utträde ur EU i slutet av förra året.

Trots att USA: s president Joe Biden uppmuntrade dem att hitta en kompromiss, använde Johnson ett G7-toppmöte för att indikera att ingen ståndpunkt i vad som kallas Nordirlands protokoll som täcker gränsfrågor med den brittiska provinsen.

"Jag tror att vi kan ordna det men ... det är upp till våra EU-vänner och partners att förstå att vi kommer att göra vad som krävs", sa Johnson till Sky News.

"Jag tror att om protokollet fortsätter att tillämpas på detta sätt, kommer vi uppenbarligen inte att tveka att åberopa artikel 16", tillade han och hänvisade till en skyddsklausul som gör det möjligt för båda sidor att vidta åtgärder om de anser att avtalet leder till ekonomisk sociala problem eller miljöproblem.

"Jag har pratat med några av våra vänner här idag, som verkar missförstå att Storbritannien är ett enda land, ett enda territorium. Jag behöver bara få det i deras huvuden."

Hans kommentarer kom efter att han träffade Frankrikes president Emmanuel Macron, den tyska förbundskanslern Angela Merkel och EU: s högsta tjänstemän Ursula von der Leyen och Charles Michel vid ett sju-toppmötet i sydvästra England.

EU sa till den brittiska regeringen än en gång att den måste genomföra Brexit-affären i sin helhet och införa kontroller av vissa varor som flyttar från Storbritannien till Nordirland. Storbritannien upprepade sin begäran om brådskande och innovativa lösningar för att underlätta friktionen.

Provinsen har en öppen gräns mot EU-medlemmen Irland, så Nordirlandsprotokollet kom överens om som ett sätt att bevara blockets inre marknad efter att Storbritannien lämnat.

Protokollet höll i huvudsak provinsen i EU: s tullunion och följde många av reglerna för den inre marknaden, vilket skapade en reglerande gräns i Irländska havet mellan den brittiska provinsen och resten av Storbritannien.

Anti-Brexit-demonstranter som håller en banner och flaggor demonstrerar utanför parlamentet i London, Storbritannien den 30 januari 2020. REUTERS / Antonio Bronic
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Europeiska kommissionens president Ursula von der Leyen och Europeiska rådets president Charles Michel tar bort sina skyddande ansiktsmasker när de möts under G7-toppmötet i Carbis Bay, Cornwall, Storbritannien, 12 juni 2021. REUTERS / Peter Nicholls / Pool

Sedan Storbritannien lämnade blockets omlopp har Johnson ensidigt försenat genomförandet av vissa bestämmelser i protokollet, inklusive kontroller av kylt kött som korvar som flyttar från fastlandet till Nordirland och säger att det orsakade störningar i vissa leveranser till provinsen.

"Båda sidor måste genomföra det vi enades om", sade von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande, efter att ha träffat Johnson tillsammans med Michel, Europeiska rådets president.

"Det finns fullständig EU-enhet om detta", sade hon och tillade att affären hade överenskommits, undertecknats och ratificerats av både Johnsons regering och blocket.

Tysklands Merkel sa att de båda sidorna kunde hitta pragmatiska lösningar på tekniska frågor, medan EU skyddade sin inre marknad.

Tidigare i veckan slutade samtalen mellan de två förhandlarna i ett utbyte av hot över de så kallade "korvkrigen". En EU-tjänsteman sa vid G7 att det fanns ett behov av att retoriken tonas ner.

Chefen för Världshandelsorganisationen sa att hon hoppades att spänningarna inte skulle eskalera till ett handelskrig.

USA har också uttryckt allvarlig oro för att tvisten skulle kunna undergräva fredsavtalet långfredagen 1998.

Den överenskommelsen gjorde i stort sett ett slut på "Problemen" - tre decennier av konflikt mellan irländska katolska nationalistiska militanter och pro-brittiska protestantiska "lojalistiska" paramilitärer där 3,600 människor dödades.

Även om Brexit inte var en del av den formella dagordningen för G7-toppmötet i den engelska badorten Carbis Bay, har den mer än en gång hotat att fördunkla mötet.

Frankrikes Macron erbjöd sig att återställa förbindelserna med Storbritannien så länge Johnson stod vid Brexit-affären - en karaktärisering av mötet som avvisades av det brittiska laget. Läs mer.

Brexit har också ansträngt situationen i Nordirland, där det pro-brittiska "fackliga" samhället säger att de nu är avskilda från resten av Storbritannien och Brexit-avtalet bryter mot 1998 års fredsavtal. Men den öppna gränsen mellan provinsen och Irland var en nyckelprincip i långfredagsavtalet.

Fortsätt läsa

EU

Att hålla UEFA EURO 2020-mästerskapet säkert

publicerade

on

Mellan 10 juni och 12 juli 2021 kommer Europol att vara värd för ett operativt centrum för att stödja säkerhet och säkerhet under UEFA EURO 2020-mästerskapet i fotboll. Koordinerad av den nederländska polisen kommer International Police Cooperation Center (IPCC) för de nationella fotbollskontaktpunkterna att vara värd för cirka 40 kontaktpersoner från 22 deltagande och värdländer. Denna speciella operativa inställning är skapad för att möjliggöra snabbt samarbete och ge nödvändigt operativt stöd för ett säkert och säkert mästerskap.

IPCC kommer att fungera som ett centralt informationscentrum för nationella brottsbekämpande myndigheter. För detta ändamål har Europol skapat en särskild arbetsgrupp EURO 2020 som gör det möjligt att hålla tjänstemän på marken 24/7 för att enkelt utbyta information och snabbt ta emot ledningar för pågående utredningar. Den operativa verksamheten kommer att fokusera på allmän säkerhet och kriminella hot, vilket kan hota säkerheten under turneringen. Tillsynsmyndigheterna kommer att rikta in sig på hot som cyberbrott, terrorism, matchning, handel med förfalskade varor inklusive falska COVID-19-certifikat och andra immaterialrättsbrott.

Europols verkställande direktör, Catherine De Bolle, sa: 'UEFA EURO 2020-mästerskapet är en unik turnering både för fotboll och för brottsbekämpning. Med 24 landslag som spelar i elva städer över hela Europa är samarbetet ytterst viktigt för turneringens säkerhet. Europol kommer att möjliggöra detta samarbete genom att vara värd för det särskilda operativa centrumet. Med stöd av Europols kapacitet kommer officerare på marken att vara bättre förberedda för att säkerställa ett smidigt och säkert mästerskap. '

IPCC: s stabschef, Max Daniel, sade: '' Att kombinera information om frågor om allmän ordning, supportrar, vistelser och resorörelser på väg, flyg och järnväg resulterar i en uppdaterad och integrerad bild. Att kunna dela den informationen mellan länder enkelt har visat sig vara mycket värdefull tidigare. Polisens underrättelsetjänstemän i alla deltagande länder gör sitt yttersta för att säkerställa att detta unika UEFA EURO 2020-mästerskap blir så säkert som möjligt. ''

IPCC UEFA EURO 2020-deltagare (totalt antal):

EU-medlemsstater: Österrike, Belgien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Spanien, Sverige, Nederländerna. 

Länder utanför EU: Azerbajdzjan, Nordmakedonien, Ryssland, Schweiz, Turkiet, Ukraina, Storbritannien.

Organisationer: INTERPOL och UEFA

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend