Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Mohsen Rezaee framträder som västens man på marken

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

När kärnkraftssamtalen i Wien avstannar, håller förhandlarna noga koll på Irans kommande presidentval, vars resultat kan vara nyckeln till att bryta det nuvarande dödläget, skriver Yanis Radulović.

Med en fjärde förhandlingsomgång som kommer att återupptas i Wien denna vecka ökar trycket på högt uppsatta europeiska förhandlare att nå en överenskommelse som överbryggar den geopolitiska avgrunden mellan Washington och Teheran och för Iran tillbaka till efterlevnaden med 2015 års Joint Comprehensive Action Plan of Action (JCPOA).

Ett historiskt icke-spridningsavtal och allmänt betraktat som en av Obama-administrationens främsta utrikespolitiska landvinningar, satte JCPOA upp ett ramverk för att förkorta Irans kärnvapenutbrottstid och etablerade formella steg för att begränsa anrikningen av klyvbart material, schemaläggning av transparenta inspektioner av atomanläggningar, och demontering av överflödiga centrifuginstallationer. I utbyte mot att man ihållande efterlevde detta ramverk gick USA och andra stora världsmakter överens om ett gradvis upphävande av kärnvapenrelaterade sanktioner mot Iran.

När USA drog sig ur detta landmärkeavtal 2018, steg de europeiska medundertecknarna av Tyskland, Frankrike och Storbritannien upp för att hålla avtalet vid liv. Men de europeiska relationerna i regionen blev snabbt ansträngda av återupplivandet av Washingtons "kampanj för maximalt tryck” om Iran, en kampanj som syftade till att strypa den iranska ekonomin via ensidiga sanktioner och eskalerande vedergällningsaktioner.

Föga överraskande har Washingtons omställning till maximalt tryck placerat stora europeiska makter i en utrikespolitisk dubbelbindning. Medan den senaste tidens uppgång i spänningarna mellan USA och Iran har trendat nedåt sedan valet av president Joe Biden, har hans föregångares tillvägagångssätt i regionen haft en bestående effekt på iransk goodwill gentemot multilaterala avtal som JCPOA.

För de europeiska medundertecknarna är kärnkraftssamtalen i Wien inbäddad i en bredare strategi av strategisk avspänning och diplomatisk återintegrering mellan Europa och Iran. Utöver de uppenbara fördelarna med icke-spridning av kärnvapen, ser Europa också på en framtid där Iran kan ta steget som en fullfjädrad, sanktionsfri aktör på den internationella scenen. Trots att den har en uppskattningsvis 9 procents andel av världens oljereserver, är den sanktionerade iranska ekonomin bedrövligt underutvecklad. Släng in den simulativa potentialen hos Irans frysta tillgångar – som uppskattas vara värda mellan 100 och 120 miljarder dollar – och det är lätt att se varför Europa ser Iran som en så lovande partner för utländska direktinvesteringar.

På villkor av anonymitet, en hög tjänsteman från det amerikanska utrikesdepartementet pratade med Reuters och kastade lite ljus över sannolikheten för att en överenskommelse ingås under den fjärde samtalsomgången, och sa: "Är det möjligt att vi kommer att se en ömsesidig återgång till efterlevnad under de närmaste veckorna, eller en förståelse för en ömsesidig efterlevnad? Det är möjligt ja."

Annons

Abbas Araqchi, Irans främsta förhandlare, är något mer pessimistisk när det gäller möjligheterna till ett avtal inom den närmaste framtiden. När han talade i statlig TV betonade Araqchi att Iran inte skulle skynda sig in i ett nytt avtal utan en stabil ram av skyddsåtgärder.

"När det kommer att hända är oförutsägbart och en tidsram kan inte fastställas. Iran försöker (för) att det ska hända så snart som möjligt, men vi kommer inte att göra någonting i all hast." sa Araqchi.

Eftersom formella samtal stannarEuropeiska förhandlare tittar på Mohsen Rezaee, en av tre föregångare i det kommande iranska presidentvalet, för att skära igenom den diplomatiska byråkratin och främja ömsesidigt fördelaktigt samarbete med USA och EU.

Till skillnad från sina presidentkandidater är Rezaee inte en livslång politiker. Ändå, med en karriär som sträcker sig från Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) till Expediency Discernment Council, är Rezaee en rutinerad diplomat och pragmatisk förhandlare. Rezaees kanske mest imponerande prestation är det faktum att han under alla sina år av civil, militär och politisk tjänst aldrig en gång har varit föremål för en korruptionsskandal eller brottsutredning.

Medan etablerade politiker som utrikesminister Mohammad Javad Zarif kan vara en mer konventionellt attraktiv partner med väst, finns det en växande övertygelse i Europa att Rezaee, en väl avrundad, välrespekterad och pålitlig kandidat, är den man som är bäst lämpad att representera Iran och dess ståndpunkt i internationella kärnkraftsförhandlingar.

En beprövad ledare som är orädd för att uttrycka sina åsikter, Rezaee har upprepade gånger visat att han är kapabel att justera sina åsikter och ena koalitioner. Trots sin roll som representant för "Revolutionsgenerationen" har Rezaee gjort det klart att han inte är radikal. Efter år av civiltjänst har Rezaee brutit rangordningen med många av de hårda åsikter som är vanliga i IRGC. Faktum är att i en intervju med Teheran Times, gick han så långt som att avfärda en kärnvapenkapplöpning som oklok, och påpekade: "Politisk visdom kräver att man inte jagar vapen som kan förstöra hela mänskligheten."

Med hinder för framstegsuppfödning vid varje tur i Wien, har det blivit alldeles klart att västvärlden behöver en man på marken i Iran. Mohsen Rezaee, och den framväxande rörelse han representerar, kan vara nyckeln till att bryta dödläget i förhandlingarna och föra tillbaka Iran som en viktig aktör i den globala ekonomin.

De åsikter som uttrycks i artikeln ovan är endast författarens åsikter och återspeglar inte någon åsikt från EU-Reporter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend