Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Mohsen Rezaee framträder som västens man på marken

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I takt med att kärnkraftssamtal stannar håller förhandlarna ett noggrant öga på Irans kommande presidentval, vars resultat kan vara nyckeln till att bryta den nuvarande dödläget. skriver Yanis Radulović.

Med den fjärde samtalsrundan som ska återupptas i Wien den här veckan ökar trycket på höga europeiska förhandlare att nå en överenskommelse som överbryggar den geopolitiska avgrunden mellan Washington och Teheran och ger Iran tillbaka till överensstämmelse med den gemensamma omfattande handlingsplanen 2015 (JCPOA).

Ett historiskt icke-spridningsavtal och allmänt betraktat som en av Obama-administrationens främsta utrikespolitiska prestationer, JCPOA fastställde en ram för att begränsa Irans kärnkraftsutbrottstid och fastställde formella steg för att begränsa anrikningen av klyvbart material, planera transparenta atomanläggningsinspektioner, och demontering av överflödiga centrifuginstallationer. I utbyte mot en ihållande överensstämmelse med denna ram kom USA och andra stora världsmakter till en gradvis upphävande av kärnkraftsrelaterade sanktioner mot Iran.

När USA drog sig ur detta landmärkeavtal 2018 gick de europeiska medunderskrivarna i Tyskland, Frankrike och Storbritannien upp för att hålla affären vid liv. De europeiska förbindelserna i regionen blev emellertid snabbt ansträngda av återupplivandet av Washingtons "kampanj för maximalt tryck”På Iran, en kampanj som syftade till att kväva den iranska ekonomin via ensidiga sanktioner och eskalerande vedergällningsåtgärder.

Inte överraskande har Washingtons ledning till maximalt tryck placerat stora europeiska makter i en utrikespolitisk dubbelbindning. Medan den senaste tidens uppgång i spänningarna mellan USA och Iran har trender nedåt sedan valet av president Joe Biden, har hans föregångares strategi i regionen haft en bestående effekt på iransk goodwill gentemot multilaterala avtal som JCPOA.

För de europeiska medunderskrivarna är kärnkraftsförhandlingarna i Wien det inbäddad i en bredare strategi strategisk avspänning och diplomatisk återintegrering mellan Europa och Iran. Utöver de uppenbara fördelarna med icke-spridning av kärnenergi, tittar Europa också på en framtid där Iran kan kliva upp som en fullfjädrad, sanktionsfri aktör på den internationella scenen. Trots att man uppskattar 9 procent av världens oljereserver är den sanktionerade iranska ekonomin sorgligt underutvecklad. Kasta in den simulativa potentialen för Irans frysta tillgångar - som uppskattas vara mellan 100 och 120 miljarder dollar - och det är lätt att se varför Europa ser Iran som en så lovande partner för utländska direktinvesteringar.

På ett villkor av anonymitet, en högre tjänsteman från USA: s utrikesdepartement talade med Reuters och belysa sannolikheten för att en affär skrivs under den fjärde samtalsrundan och säger: "Är det möjligt att vi kommer att se en ömsesidig återgång till efterlevnad under de närmaste veckorna, eller en förståelse för en ömsesidig efterlevnad? Det är möjligt ja. ”

Annons

Abbas Araqchi, Irans främsta förhandlare, är lite mer pessimistisk när det gäller chanserna för en överenskommelse inom den närmaste framtiden. På statlig TV betonade Araqchi att Iran inte skulle rusa in i en ny affär utan en stabil ram för skyddsåtgärder.

"När det kommer att hända är oförutsägbart och en tidsram kan inte fastställas. Iran försöker (för) att det ska ske så snart som möjligt, men vi kommer inte att göra någonting bråttom," Sa Araqchi.

Som formella samtal stannar, Europeiska förhandlare tittar på Mohsen Rezaee, en av tre främsta ledare i det kommande iranska presidentvalet, för att skära igenom den diplomatiska byråkratin och främja ömsesidigt fördelaktigt samarbete med USA och EU.

Till skillnad från sina andra presidentkandidater är Rezaee inte en livslång politiker. Ändå är Rezaee en erfaren diplomat och pragmatisk förhandlare, med en karriär som spänner över den islamiska revolutionskårskåren (IRGC) till Expediency Discernment Council. Kanske Rezaees mest imponerande prestation är det faktum att han under alla sina år av civil, militär och politisk tjänst aldrig har varit föremål för en korruptionskandal eller kriminell sond.

Medan etablerade politiker som utrikesminister Mohammad Javad Zarif kan vara en mer konventionellt attraktiv partner med västvärlden, finns det en växande övertygelse i Europa om att Rezaee, en välavrundad, respekterad och pålitlig kandidat, är den man som är bäst lämpad att representera Iran och dess ståndpunkt om internationella kärnkraftsförhandlingar.

En beprövad ledare som inte är rädd för att uttrycka sina åsikter, Rezaee har upprepade gånger visat att han kan justera sina åsikter och förena koalitioner. Trots sin roll som representant för ”Revolution Generation” har Rezaee gjort det klart att han inte är någon radikal. Efter år av offentlig tjänst har Rezaee brutit sig med många av de hårda åsikterna som är vanliga i IRGC. I själva verket i en intervju med Teheran Times, gick han så långt som att avfärda ett kärnvapenlopp som oklokt och påpekade: "Politisk visdom kräver att inte jaga vapen som kan förstöra hela mänskligheten."

Med hinder för framstegsuppfostran vid varje tur i Wien har det blivit helt klart att väst behöver en man på marken i Iran. Mohsen Rezaee och den framväxande rörelsen han representerar kan vara nyckeln till att bryta dödläget i förhandlingarna och föra tillbaka Iran som en viktig aktör i den globala ekonomin.

Åsikterna som uttrycks i ovanstående artikel är författarens ensamma och speglar inte någon åsikt från EU-Reporter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend