Anslut dig till vårt nätverk!

albanien

Mike Pompeo uppmanar till ökat stöd för iranskt motstånd vid besök i det iranska oppositionshögkvarteret i Albanien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I måndags (16 maj) reste USA:s förre utrikesminister Mike Pompeo till Albanien för att besöka Ashraf 3, en stor modern anläggning som hyser tusentals medlemmar av den främsta iranska oppositionsgruppen, People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK). Under ett femtimmars besök tittade Pompeo på utställningar på plats som beskrev historien om Irans proteströrelser, agerandet av "motståndsenheter" som är anslutna till MEK, och den svåra situationen för iranska politiska fångar och dissidenter, inklusive de 30,000 1988 som dödades i fängelser i hela landet under sommaren XNUMX.

Pompeo tog direkt upp massakern 1988 i kommentarer som han höll under besöket, och underströk dess koppling till den nuvarande iranske presidenten Ebrahim Raisi, som Pompeo kallade en "slaktare". Raisi var en av fyra tjänstemän som tjänstgjorde i "dödskommissionen" i huvudstaden Teheran och övervakade förhör och massmord av politiska fångar i fängelserna Evin och Gohardasht. MEK uppskattar att av totalt 30,000 90 offer var cirka XNUMX procent dess medlemmar och anhängare.

Den tidigare utrikesministern fortsatte med att notera att hoten mot den ledande prodemokratiska oppositionsgruppen kvarstår till denna dag, och att många av dessa hot har realiserats i form av arresteringar, riktade attacker och terroristkomplotter.

I juni 2018 försökte tre terrorister under ledning av en högt uppsatt iransk diplomat att smuggla in en sprängladdning till en samling av iranska utlänningar nära Paris, som hade organiserats av Irans nationella motståndsråd. MEK är huvudbeståndsdelen i NCRI. Experter vittnade om att om handlingen inte hade omintetgjorts, skulle det troligen ha resulterat i hundratals om inte tusentals dödsfall.

Förra året dömdes konspiratörerna mellan 14 och 20 års straff av en belgisk domstol. Den underliggande utredningen slog fast att huvudmålet för komplotten hade varit Maryam Rajavi, händelsens huvudtalare och den tjänsteman som NCRI utsett att fungera som övergångspresident för Iran när den nuvarande regimen störtas. Rajavi träffade USA:s tidigare utrikesminister för att diskutera framstegen för den iranska motståndsrörelsen och den politik som USA och dess allierade bör föra, för att hjälpa det iranska folket att uppnå sitt mål att upprätta ett fritt, demokratiskt och icke-kärnvapen. Iran.

"Vi kan och måste befria Iran, Mellanöstern och världen från kärnvapenmullornas ondska", sa Rajavi på måndagen vid mötet där Mike Pompeo deltog. Tusentals invånare i Ashraf 3 deltog i mötet. Rajavi upprepade sina långvariga rekommendationer till västerländska beslutsfattare. Dessa inkluderar "omfattande sanktioner och internationell isolering av den religiösa diktaturen" i enlighet med kapitel 7, artikel 41 i FN-stadgan, samt att hänskjuta ärendet om Irans kränkningar av mänskliga rättigheter och terroristaktiviteter till FN:s säkerhetsråd.

Rajavi uppmanade också det internationella samfundet att formellt erkänna och bekräfta legitimiteten av "hela den iranska nationens kamp för att störta mullornas regim." Denna rekommendation gjordes utan tvekan mer gripande i måndags av olika rapporter i internationella medier som noterade den alltmer politiska karaktären av protester som började på allvar efter att Raisi-administrationen minskade mjölsubventionerna och tvingade en redan ekonomiskt nödställd befolkning att klara av prisökningar på upp till 300 procent.

Annons

Medan iranska statliga medier i stort sett har varit tysta om dessa demonstrationer, har MEK-nätverket i Iran, oberoende butiker och sociala mediegrupper tillhandahållit konton av demonstranter som bränner bilder av högste ledaren Ali Khamenei och skanderar slagord som "död åt diktatorn" och "död". till Raisi”. Samma slagord har blivit särskilt bekanta under de senaste åren, och de är starkt förknippade med rikstäckande uppror i januari 2018 och november 2019. Det senare upproret resulterade i ett tillslag från regeringen som dödade uppskattningsvis 1,500 XNUMX människor, men detta stoppade inte Irans aktivistgemenskap eller motståndsenheter anslutna till MEK från att organisera ytterligare storskaliga protester under de följande månaderna.

Mike Pompeo hade förmodligen den pågående effekten av dessa händelser i åtanke på måndagen när han förklarade: "Regimen är helt klart på sin svagaste punkt på decennier." Den tidigare utrikesministern hänvisade också till en bojkott av det hårt kontrollerade presidentvalet som förde Raisi till makten i juni förra året. Även av Teherans egen räkning var valdeltagandet för det valet det lägsta sedan revolutionen 1979 – ett faktum som Pompeo beskrev som bevis på det iranska folkets avvisande inte bara av "slaktaren" Raisi, utan också av prästregimen som helhet.

Mot bakgrund av den uppenbara inhemska populariteten hos den iranska motståndsrörelsen, betonade Pompeo att amerikanskt stöd för den var både ett moraliskt och ett praktiskt krav. "Vi måste fortsätta att stödja det iranska folket när de kämpar för ett friare och mer demokratiskt Iran på alla sätt vi kan", sade han. "Det finns så mycket bra arbete som det amerikanska civilsamhället kan göra för att nå detta mål."

Pompeo antydde att Teherans aggression mot MEK och NCRI återspeglar nervositet över deras "enorma kapacitet", förklarade Pompeo att det är "en nödvändighet" för den nuvarande amerikanska regeringen och varje framtida regering att "nå ut till det iranska motståndet" och utveckla en samordnad strategi. Och för att understryka betydelsen av hans eget besök föreslog han också att en del av den relevanta samordningen skulle kunna ske på grund av Ashraf 3.

Ett antal andra amerikanska och europeiska beslutsfattare har besökt det iranska motståndets högkvarter i albanska sedan det inrättades i kölvattnet av MEK-medlemmarnas flytt från deras tidigare bostad i östra Irak.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend