Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Iran: Pensionärer protesterar i dussintals städer i 19 provinser - butiksägare protesterar i olika städer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Söndagen den 12 juni arrangerade pensionärer i Iran en rikstäckande protest och demonstration i dussintals städer i 19 iranska provinser för att uppfylla deras krav, skriver Shahin Gobadi.

Dessa demonstrationer ägde rum i många viktiga städer i Iran, inklusive Ahvaz, Mashhad, Tabriz, Kermanshah och Isfahan.

Demonstranter skanderade slagord som "död åt Raisi", "regeringen sviker, parlamentet stöder" och "mästaren (Khamenei) agerar som en gud, nationen tigger."

Enligt ögonvittnen i Teheran attackerade repressiva styrkor pensionärer som planerade att samlas och misshandlade dem med batonger. Människor fick inte lämna Baharestans tunnelbanestation på väg till regimens parlament, och flera demonstranter greps och fördes till en okänd plats.

I Isfahan attackerades och misshandlades demonstranter av statliga säkerhetsstyrkor.

Förutom pensionärernas protester, på söndagen i Teheran och Arak, protesterade även butiksinnehavare och drabbade samman med polisen. De protesterade mot den officiella valutans fria fall och den fruktansvärda ökningen av skatter. I dag har priset på dollarn nått 33,300 20 tomans. Sedan början av det iranska året (2022 mars 25) har dollarns värde ökat med 7,500 %, eller XNUMX XNUMX tomans.

Maryam Rajavi, tillträdande president för Irans nationella motståndsråd, hälsade pensionärer, basarhandlare och butiksägare som protesterade över hela Iran och sa att förtryck och arrestering inte skulle stoppa dem.

Annons

Rajavi uppmanade ungdomarna att stödja de protesterande pensionärerna och noterade att de flesta människor lider av fattigdom, inflation och höga priser, medan folkets rikedom slösas bort på förtryck, kärnkrafts- och missilprojekt och uppvigling till krig. Hon sa att det inte finns något annat sätt än att resa sig och protestera mot denna regim, som är full av korruption och plundrar folket. Det enda sättet att få slut på Velayat-e-Faqih är att etablera demokrati och folkstyret.

Förra veckan arrangerade iranska pensionärer kontinuerliga protester mot regeringen i mer än tio provinser.

Iranska pensionärer, som utgör en befolkning på miljoner, har länge protesterat mot utebliven betalning av deras mest grundläggande rättigheter och löner.

De viktigaste kraven för deras demonstrationer och protester var till en början ekonomiska, och de ville att deras rättigheter skulle tas om hand på grund av den fruktansvärda inflationen och de skyhöga priserna. Men de senaste dagarna har dessa demonstrationer och protester nått oöverträffade nivåer och har blivit politiska, riktade mot regimen i sin helhet.

Den 5 juni tillkännagav Ebrahim Raisis regering en 10-procentig ökning av pensionerna. Detta var medan regimens högsta arbetsråd hade godkänt en höjning av lönerna med 38 %.

Tillkännagivandet av detta beslut väckte protester. I Tabriz (nordväst) gick tusentals pensionärer ut på gatorna och riktade in sig på regimen i sin helhet med sina slagord.

Bilder på tusentals pensionärer i Tabriz, som visade demonstranter som bröt igenom polisstyrkan och fortsatte att marschera med slagord som "Död åt Raisi", symboliserade pensionärernas djupa ilska och missnöje.

Tillkännagivandet om godkännandet av en höjning av pensionerna med 10 % gjordes när den årliga inflationstakten i Iran år 1400 (mars 2021 till mars 2022) var minst 40 %. Priserna på basvaror som bönor och potatis och matolja har ökat med 120 % de senaste veckorna.

Protester i Iran har inte begränsats till pensionärer, och iranska städer har sett en stadig våg av pågående protester mot regeringen de senaste veckorna. Demonstranter i flera städer som skanderade, "Död åt Khamenei, död åt Raisi", drabbade samman med säkerhets- och repressiva styrkor som försökte skingra dem.

Observatörer av iranska angelägenheter påpekar att motståndsenheterna och anhängare av den främsta iranska oppositionsrörelsen, Mojahedin Khalq Organisation of Iran (PMOI/MEK), som har blivit aktiva i Iran de senaste åren, har spelat en aktiv roll i att organisera, sprida, och leda folkuppror och sociala protester i samhället.

Kvinnors roll har varit framträdande i många av dessa anti-regeringsdemonstrationer.

Enligt rapporter skärper det iranska parlamentet intensivt repressiva lagar för att förhindra att protesterna fortsätter. En av reglerna är att tillåta repressiva krafter att skjuta godtyckligt mot demonstranterna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend