Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Iransk oppositionsledare uttrycker förtroende för regimbytet inför nyår

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi släppte ett uttalande på torsdagen (29 december) för att markera det kommande nyåret, där hon proklamerade: "2023 är året för frihet för det iranska folket, fred och vänskap för världens folk."

Hennes uttalande sammanfaller nära med att Iran når sina 100th dag av kontinuerliga, rikstäckande oroligheter orsakade av dödandet av Mahsa Amini, en ung iransk kurdisk kvinna i händerna på Teherans "moralpolis". Efter att ha blivit slagen på väg till ett omskolningscenter föll hon i koma och fördes till sjukhus, där hon dog tre dagar senare.

Offentliga protester över mordet började omedelbart i kölvattnet av hennes begravning i staden Saqqez, och spred sig sedan snabbt till andra orter i alla 31 iranska provinser. People's Mojahedin Organization of Iran (MEK), en prodemokratisk oppositionsgrupp, har följt upprorets framsteg och har bestämt att det nu omfattar mer än 300 städer och städer.

MEK har också samlat på sig information från sitt omfattande inhemska nätverk i Iran angående regimens tillslag mot oliktänkande under de senaste 100 dagarna. Den har identifierat mer än 750 fall av demonstranter som dödats på gatorna, antingen genom skottlossning eller som ett resultat av långvariga misshandel av säkerhetsstyrkor inklusive Basij-milisen, en enhet som kontrolleras av Islamiska revolutionsgardet.

Det dödliga tillslaget har fått den iranska oppositionen och dess anhängare att upprepa långvariga krav på åtgärder från västmakterna, inklusive krav på att IRGC ska utses som en terroristgrupp. Det amerikanska utrikesdepartementet införde just en sådan beteckning 2018, och både Storbritannien och Europeiska unionen har diskuterat att följa efter, men har ännu inte gjort det. MEK har uppmanat till liknande förbud av det iranska ministeriet för underrättelser och säkerhet, samt uttrycker generellt stöd för en bredare sanktionsregim mot iranska terrorister och människorättsöverträdare.

Rajavis budskap för det nya året anspelade på möjligheten till förnyad diskussion om dessa förslag när det föreslog att 2023 kan bli "året för utvidgning av den internationella solidariteten med det iranska folkets uppror." Men hon bad bara uttryckligen att västmakterna skulle uttrycka den solidariteten genom att erkänna som legitim "det iranska folkets kamp för att störta mullornas teokrati."

Trots dess initiala fokus på påtvingade beslöjalagar och dödandet av Mahsa Amini, har det pågående upproret blivit allmänt erkänt som en av de större utmaningarna någonsin för det styrande systemet och som ett uttryck för folkliga krav på regimändring. Slagord som "död åt förtryckaren, vare sig shahen eller den högsta ledaren", understryker att folkets kollektiva ambition är att skapa en ny, demokratisk regeringsform.

Annons

Ramen för den nya regeringen finns i form av National Council of Resistance of Iran, en koalition ledd av MEK som har utsett Maryam Rajavi att fungera som övergångspresident efter mullornas störtande. Hon har i sin tur främjat en 10-punktsplan för Irans framtid som skapar förutsättningar för fria och rättvisa val, separation av religion från staten och lika skydd inför lagen för kvinnor och minoriteter.

Torsdagens budskap förmedlade de växande förväntningarna bland iranska oppositionsaktivister att de kommer att ha en möjlighet att genomföra Rajavis plan under det kommande året, efter att regimens ansträngningar att undertrycka oliktänkande misslyckats i närvaro av internationellt stöd för det prodemokratiska upproret.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend