Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

EU står inför ett växande tryck att svartlista IRGC som en terroristenhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionen och dess 27 medlemsländer är under växande press att svartlista hela Irans Islamiska revolutionsgardet (IRGC) som en terrorenhet.

Även om detta förslag har varit under övervägande i åratal, finns det ett nytt momentum och en större känsla av brådska bakom det efter fyra månader av rikstäckande oroligheter som har utmanat den islamiska republikens överlevnad. Videoklipp har belyst rollen som IRGC och dess paramilitära Bassij-styrkor har för att undertrycka unga iraniers krav på frihet och demokrati, och har sänts över hela världen.

Samtidigt har iranska aktivister betonat att IRGC:s brott inte är begränsade till det senaste upproret. Sedan dess grundande i maj 1979 har IRGC haft i uppdrag att bevara prästerskapet till varje pris och att prioritera undertryckandet av oliktänkande. Den ledde den hänsynslösa kampanjen för att massakrera iranska kurder 1980, var inblandad i utplaceringen av hundratusentals iranska barn för att sopa efter minor vid frontlinjen av Iran-Irak-kriget, och planerade eller beställde 150 terroristattacker mot den främsta iranska oppositionen , People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) i Irak från 1993 till 2003.

1993 avslöjade MEK existensen av Quds Force, IRGC:s utomjordiska arm, i den mycket hyllade boken "Islamic Fundamentalism, the New Global Threat". I ett flertal presskonferenser och avslöjanden har den understrukit IRGC:s obestridliga, decennier långa roll i terroristhandlingar inklusive att mörda och föra bort dissidenter.

Med hjälp av ombud från Quds-styrkan planerade och verkställde IRGC mordet på 141 MEK-medlemmar i Irak från 2009 till 2016, inklusive 52 obeväpnade invånare i Camp Ashraf, MEK-medlemmar, som massakrerades i september 2013.

IRGC har också spelat en nyckelroll i inhemskt förtryck. På direkt order av den högsta ledaren Ali Khamenei dödade den över 1,500 2019 demonstranter under ett rikstäckande uppror i november XNUMX.

Iranska aktivister har länge hävdat att den styrande teokratins strategi för sin överlevnad bygger på två pelare: förtryck på hemmaplan och export av terrorism utomlands.

Annons

IRGC, dess Quds-styrka och ombud har utökat sin räckvidd över hela Mellanöstern och Europa och in i USA bara för att dra uppmärksamheten bort från dess bristande förmåga att lösa sociala och ekonomiska problem på hemmaplan. Massakern på det syriska folket, Jemenitiska konflikten, inblandning i Irak, finansiering av Hizbollah i Libanon och många fall i Europa är alla exempel på att IRGC styr terrordåd. Quds Force har genomfört många terroristoperationer i olika länder i Nordamerika, Europa, Mellanöstern, Asien och Afrika.

Enligt faktabladet från USA:s utrikesdepartement utsågs IRGC i sin helhet som en utländsk terroristorganisation eftersom den:

  • Styrde dödandet av minst 608 amerikanska soldater i Irak mellan 2003 och 2011, enligt Pentagon
  • Planerade att mörda den saudiske ambassadören i USA i Washington DC 2011
  • Beordrade folkmordet i Syrien, inklusive de kemiska attackerna som dödade hundratusentals syrier, inklusive hundratals barn
  • Skickade minst 5,500 12,000 afghanska ungdomar till döds i Syrien, med XNUMX XNUMX fortfarande saknade
  • Beordrade slakt av irakiska medborgare genom att anstifta ett sekteristiskt krig i det landet
  • Ledde och ledde alla shiitiska terroristorganisationer i Irak, Hizbollah i Libanon, houthierna i Jemen och andra terrorister i Bahrain
  • Var inblandad i bombningen av Khobar Towers i Saudiarabien 1996

I april 2019 upprepade Maryam Rajavi, den tillträdande presidenten för Irans nationella motståndsråd (NCRI), nödvändigheten av att lista IRGC som en terroristorganisation. Hon påminde om att det iranska motståndet många gånger tidigare hade deklarerat att terroristförteckningen av IRGC i sin helhet är absolut nödvändig för fred och säkerhet i Mellanöstern.

En liknande förståelse noteras bland andra oroade över situationen i Iran. Agnes Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare, sa den 30 september: "Utan beslutsamma kollektiva åtgärder från det internationella samfundet, som behöver gå längre än bara uttalanden om fördömande, otaliga fler ansikten som dödas, lemlästras, torteras, sexuellt övergrepp eller kastas bakom galler. enbart för deras deltagande i protester.”

Svartlistning av IRGC har också föreslagits av många företrädare för EU, USA och Kanada. En "Early Day Motion" i Storbritanniens underhus, undertecknad av 37 parlamentsledamöter 2017, "noterar att IRGC:s Qods Force redan är förbjuden som en terroristorganisation; Parlamentet håller med den tillträdande presidenten för NCRI, Maryam Rajavi, om att en begränsning av IRGC:s resurser och medel ligger i det iranska folkets intresse såväl som i regional fred och säkerhet. Parlamentet anser att Storbritanniens och det iranska folkets långsiktiga intressen sammanfaller när det gäller att motverka och begränsa IRGC:s oacceptabla beteende. och uppmanar regeringen att förbjuda IRGC och Irans underrättelsedepartement som utländska terroristorganisationer i sin helhet."

Europaparlamentet ska diskutera svartlistningen av IRGC den här veckan.

Enligt iranska aktivister, framför allt NCRI, är svartlistningen av IRGC sedan länge väntad. Sanktionerande galjonsfigurer och enheter inom IRGC eller dess medlemsförbund har inte och kommer inte att påverka IRGC:s verksamhet effektivt.

Aktivisterna hävdar att underlåtenhet att förbjuda och lista IRGC som en terroristenhet bara skulle uppmuntra IRGC att utföra mer terroristverksamhet, såväl som fler brott mot mänskligheten. Varje ytterligare förhalning skulle undergräva europeiska länders trovärdighet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend