Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europaparlamentet uppmanar EU att lista Irans islamiska revolutionsgardet och dess dotterstyrkor som terroristenheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentet har uppmanat Europeiska unionen att lista Irans islamiska revolutionsgardet (IRGC) och dess understyrkor, inklusive den paramilitära Basij-milisen och Quds Force, som terroristorganisationer och anklagar dem för förtrycket av demonstranter, terroristaktivitet och för leverans av drönare till Ryssland, skriver yossi Lempkowicz.

In a resolution backed by an overwhelming majority of  lawmakers, the European Parliament in Strasbourg condemned “the brutal crackdown by Iran, including the Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), on the demonstrations after the death of Mahsa Amini, following her violent arrest, abuse and ill-treatment by Iran’s ‘morality police”.

Relationerna mellan EU:s medlemsländer och Teheran har försämrats de senaste månaderna eftersom ansträngningarna att återuppliva kärnkraftssamtalen har avstannat. Teheran har fängslat flera europeiska medborgare och EU har blivit allt mer kritiskt till ett fortsatt våldsamt tillslag mot demonstranter, inklusive avrättningar.

Utbredda demonstrationer mot regeringen bröt ut i Iran i september efter döden av den 22-åriga kurdiska iranska kvinnan Mahsa Amini, som hade hållits fängslad för att ha påstått att ha struntat i den strikta klädkoden som ålagts kvinnor. Flera demonstranter har dömts till döden och dömts ut. Den senaste var avrättningen av Alireza Akbari i lördags, en brittisk-iransk medborgare.

EU kallade Irans ambassadör tidigare denna månad och berättade att det var bestört över avrättningarna.

Teheran har också kritiserats för att ha försett sin allierade Ryssland med kamikazedrönare.

EU:s utrikesministrar ska mötas på måndag (23 januari) i Bryssel för att diskutera ytterligare sanktioner mot Iran, inklusive svartlistning av IRGC.

Annons

“It is crucial that the European Union and its Member States continue to send strong and clear messages to Iran in line with what has been done so far,” said Justice Commissioner Didier Reynders who spoke to the European Parliament on behalf of EU foreign policy chief Josep Borrell.

“I assure you that all options for the European Union to respond to events in Iran remain on the table at Monday’s Foreign Affairs Council,” he said.

USA har redan gjort det betecknad IRGC som terroristgrupp och Storbritannien är inställd att följa efter.

EU:s lista över terroristenheter inkluderar ett 20-tal organisationer, inklusive Al-Qaida, Islamiska staten, Hamas och Hizbollahs väpnade gren, med stöd av Iran.

Att utse IRGC som en terroristgrupp skulle innebära att det skulle bli ett brott att tillhöra gruppen, delta i dess möten och bära dess logotyp offentligt.

IRGC bildades efter Irans islamiska revolution 1979 och har blivit en betydande militär ekonomisk kraft i landet, som också kontrollerar Teherans kärnkraftsprogram och ballistiska program och finansierar terroristoperationer och mordplaner på andra håll i regionen och i världen. Den bildades i första hand för två specifika mål: att försvara regimen och att exportera den islamiska revolutionen till grannländerna genom terrorism.

Dess inflytande har ökat under den nuvarande presidenten Ebrahim Raisi, som tog makten 2021.

IRGC fortsätter att utöka sitt inflytande i Irak, Afghanisatn, Syrien, Libanon och Jemen genom sin yttre arm, Al-Quds-styrkan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend