Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Parlamentet fördömer kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Relationerna mellan Iran och EU har visat sig vara svåra de senaste åren på grund av landets fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Parlamentet har upprepade gånger efterlyst mer åtgärder, Världen.

Ytterligare EU-sanktioner diskuteras

Massiva protester utbröt i Iran efter att Mahsa Amini dog i polisens förvar i september 2022 efter att ha påstått att hon bär sin huvudduk på ett felaktigt sätt. Regeringen inledde ett våldsamt tillslag, arresterade demonstranter och stängde av sociala medier.

EU överväger att införa ytterligare sanktioner mot regimen på grund av den utbredda och oproportionerliga användningen av våld mot demonstranter.

Som svar på den senaste utvecklingen, den 19 januari 2023 Parlamentet efterlyste fler sanktioner mot den iranska regimen, och sade att alla som är ansvariga för kränkningar av de mänskliga rättigheterna bör möta EU-sanktioner, medan den islamiska revolutionsgardet bör finnas på EU:s terroristlista.

Europaparlamentet har följt människorättssituationen noga i Iran. Under de senaste åren har den antagit olika resolutioner för att uppmärksamma situationen personer som är både EU- och Iranmedborgare hålls i fängelse; de av människorättsförsvarare, Såsom Nasrin Sotoudeh, en framstående människorättsadvokat och vinnare av Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet 2012; och det av kvinnorättsförsvarare. Ledamöterna kritiserade också våldsamt tillslag mot protester mot regeringen och fördömde användningen av dödsstraff i landet.

EU:s svar på kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran under åren

Annons

Relationerna med Iran har visat sig problematiska ända sedan den islamiska revolutionen 1979, vilket bland annat ledde till att kvinnors rättigheter begränsades i landet och att situationen för de mänskliga rättigheterna försämrades under åren.

EU har varit bekymrat över situationen i flera år och införde riktade sanktioner 2011 som svar på allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet. Ytterligare restriktiva åtgärder infördes i mars 2012, som sedan dess har förlängts varje år.

EU var avgörande för att nå en överenskommelse med Iran 2015 för att förhindra att landet utvecklade kärnvapen i utbyte mot att sanktionerna hävdes. Detta stannade 2018 efter att USA drog sig ur avtalet.

Läs mer om mänskliga rättigheter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend