Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Vem skyddar iranska intressen i OSSE och varför?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 9 februari skulle OSSE:s ständiga råd diskutera och fördöma en dödlig väpnad attack mot Republiken Azerbajdzjans ambassad i Iran, som inträffade den 27 januari. Debatten inträffade inte när den var planerad till den 2 februari. Ukrainska källor inom OSSE hävdar att OSSE:s gemensamma fördömande av Iran blockerades av den armeniska delegationen, av den anledningen att de behövde rådgöra med sin regering. 

Den 2 februari fördömde 52 representanter för länderna i OSSE av 57 attacken och efterlyste en snabb utredning. Men varje gemensamt OSSE-fördömande måste vara enhälligt, och därför blockerades resolutionen en andra gång av de armeniska representanterna.

Det är svårt att förstå vilken typ av samråd som behövs för att avgöra om Iran ska fördömas eller inte, särskilt med tanke på bilderna av vad som hände på den azeriska ambassaden den 27 januari. De iranska källorna kom ut med olika förklaringar, utgående från ett överfall av en galning som hade gjort det "personliga problem"), och anklagelser mot "sionister"  i "provokation som leder till stängning av den attackerade ambassaden". 

Smakämnen CCTV-filmer, publicerad av Azerbajdzjans MFA, visade tydligt att attacken varade i cirka 40 minuter, medan iranska poliser valde att inte ingripa när den beväpnade mannen stormade byggnaden och sköt många skott där inne. På morgonen då händelsen inträffade körde den beväpnade mannen förbi ambassaden mer än en gång i väntan på möjligheten att tvinga inträde i den diplomatiska beskickningens område. Terroristen var beväpnad med ett Kalashnikov-gevär med minst två magasin och en Colt-pistol och hade även med sig molotovcocktails. Han krockade med sin bil i ett av de diplomatiska fordonen och tog tillfället i akt att bryta sig in i lokalerna utan motstånd från den iranska polisen som vakade porten som lämnade posten omedelbart därefter.

Två minuter senare kom en polispatrull till platsen, men poliserna ingrep inte medan terroristen sköt mot ambassaden. Terroristen siktade mot fönstren i bostadsdelen av ambassadbyggnaden som ockuperades av diplomatisk personal och deras familjer. Han satte också eld på däcken på ett ambassadfordon två gånger.

When the attacker was thrown out from the Embassy, he tried to get back using first an automatic weapon and then – a mallet, which he had in his car. During all this time he was making signs to unidentified persons on the opposite side of the street. 

Den iranska polisen skyndade sig inte att arrestera terroristen, började prata med honom, behandlade honom inte som en brottsling och intog en åskådarposition tills "showen" var över. När skytten fick handbojor och fördes bort sökte en oidentifierad person igenom hans bil, tog något från den och lämnade platsen. 

Annons

Efter attacken evakuerade Azerbajdzjan sin ambassad i Teheran och begränsade därigenom drastiskt möjligheterna att lösa befintliga spänningar mellan länderna med diplomatiska medel. Baku gjorde sin läxa: gisslankrisen i Iran 1979-1981 lärde alla att inte ta chanser med staten som har noll respekt för diplomatisk immunitet eller säkerheten för utländsk diplomatisk personal.

But let’s review the question again – why are Armenian representatives blocking the OSCE condemnation of Iran over this obvious terrorist attack? Is it just animosity towards Azerbaijan or something bigger?

Låt oss lämna det faktum att Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian hävdade att Iran "anser Armeniens säkerhet som sin egen säkerhet och regionens säkerhet" och att Irans högsta ledare, Ayatollah Ali Khamenei har hotat något land, som kommer att försöka blockera gränsen mellan Iran och Armenien.

Låt oss lämna rapporterna om det Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) försåg Armenien med vapen gratis.

Låt oss till och med för ett ögonblick glömma rapporterna om att Irans stöd till det ryska kriget mot Ukraina genomfördes med stöd av Armenien, som hjälpte Moskva att undvika sanktioner genom leverans av iranska drönare och missiler via armeniskt luftrum och flygplatser.

Let us look into the near future, when, just in a few weeks’ time, Iran’s hi-tech companies representatives will arrive in Yerevan during the international DigiTech expo. Ett av företagen som DigiTech-arrangörer stolt presenterar på ett events hemsida, är Pars Rastak, en av pionjärerna inom utställnings- och konferensbranschen i Iran. Verkställande direktör för företaget, Mehdi Saeed al-Zhakrin, var tidigare generaldirektör för PR, kultur och internationella frågor i det iranska parlamentet och arbetade även med organisationer kopplade till Irans utrikesministerium

Al-Zhakrin visited Armenia before and brought his friends from the government with him. In the end of 2022, he brought several representatives of export organizations from the Information and Communication Technology Federation of Iran. The meeting was to introduce the services of the export base of Iran’s knowledge-based companies in Armenia. At the time of the meeting, 26 kunskapsbaserade företag drar nytta av detta centers tjänster i Armenien. 

Det är intressant att notera att temat för nuvarande DigiTech är "Ambitious Tech: Enabling open economy to be more resilient in a steeds mer instabil värld" och webbplatsen undviker bestämt allt omnämnande av Iran och tillkännager att det kommer att finnas "C-level execs" och grundare från befintliga och blivande enhörningar från länder som Bulgarien, Estland, Finland, Israel, Nederländerna, Ukraina och USA”. Någon sa att "undvika sanktioner"?

Jerevan har nyligen försökt framställa sig som en pro-västerländsk stat, eftersom ryskt inflytande snabbt avtar i regionen. Kanske är det rätt tillfälle att påminna Jerevan om att det finns ett behov av att ta en tydlig ställning i vissa frågor, som till exempel terrorism och skydd av tredjeländers diplomatiska beskickningar. Kanske är det dags för dem att välja om de stödjer den fria världen eller inte.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend