Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Irans återkommande rädsla: södra Azerbajdzjan protesterar igen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Storstäder i så kallade södra Azerbajdzjan – norra regioner i Iran – ser en massiv ökning av missnöje och demonstrationer igen. Tabriz, Ardebil, Zendjan, Qazvin, Julfa blev centra för oroligheterna. Elever och lärare går ut på gatorna för att protestera mot seriell massförgiftning av skolflickor av okända gärningsmän. Förgiftningar sker över hela Iran och till synes avsiktligt riktade mot flickor och kvinnliga studenter. De ägde rum i över 200 utbildningsanläggningar under de senaste veckorna, men säkerhetsstyrkorna gör ingenting, vilket bekräftar åsikten att det är en statlig komplott för att skrämma unga kvinnor som deltog aktivt i protesterna. Norra Iran, som mestadels befolkas av etnisk azerbajdzjansk minoritet – ”södra Azerbajdzjanier” – lider av dessa förgiftningar mer än centrala regioner, inte bara för att det är ett perifert område, utan också för att det är totalt underutvecklat när det gäller medicinska tjänster.

Detta är en del av konsekvent förtryck och diskriminering av minoriteten. Just det faktum att det inte är känt hur många södra Azerbajdzjaner som bor i Iran, 18 eller 30 miljoner, är ett bevis på diskriminering i sig. Det finns en uppsjö av exempel: den iranska regeringen förbjuder att ge azerbajdzjanska namn till nyfödda barn, regeringen har begränsat deras kulturella uttryck genom att införa gränser för användningen av det azerbajdzjanska språket i media, litteratur, konst och utbildning.

Aktivister som förespråkar rättigheterna för folket i södra Azerbajdzjan förföljs och fängslas. Till exempel Alireza Farshi, en framstående aktivist från södra Azerbajdzjan , dömdes till 10 års fängelse för sin roll i att främja användningen av det azerbajdzjanska språket på internationella modersmålsdagen, och för att ha distribuerat böcker till ungdomar i södra Azerbajdzjan för att uppmuntra dem att lära sig och tala på sitt modersmål.

Socialbidragsprogrammen för provinserna där södra Azerbajdzjan bor är mycket knappare än i någon annan region. Problemet med att dränera Urmiasjön, runt vilken många etniska azerbajdzjaner bor, åtgärdas medvetet inte av de iranska myndigheterna, vilket leder till minskningen av jordbruksprodukter, fattigdom och undernäring.

Detta är anledningarna till att södra Azerbajdzjan är den mest aktiva minoriteten som deltar i de senaste protesterna mot regimen.

Även om det i slutet av 2022 verkade som att hårda förtryck satte stopp för demonstrationerna och andra aktioner från södra Azerbajdzjan, finns det en ny våg av uppror, som är mycket svårare att stoppa, och som utgör ett betydande hot mot Teheran.

Idén om ett självständigt södra Azerbajdzjan, som alltid har hotat den iranska regimen, har gjort comeback. Om tidigare proteströrelsen för de iranska azerbajdzjanerna led av total brist på samordning, nyligen har allt förändrats . Minst åtta stora rörelser med olika agendor har vuxit fram, allt från krav på att ge kulturell autonomi till självständighet. Vissa av dem ser framtidens södra Azerbajdzjan som en azerisk klon av Iran, andra önskar en västerländsk stat som liknar Turkiet och Azerbajdzjan. 

Annons

Alla organisationer gick samman i Tabriz, södra Azerbajdzjans historiska och kulturella centrum. Processen organiserades av aktivisterna i Guney AZfront Telegramkanal, som startade i början av februari för att plåsta flygblad med flaggan från Independent Southern Azerbajdzjan över hela stadens större platser, regeringsbyggnader och till och med IRGC:s kontor och baracker.

Den andra vågen av flygblad bar inte bara en flagga, utan symbolerna för alla stora organisationer.

Videor med affischer och flygblad av alla storlekar och kvaliteter delas på regionala sociala nätverk och i Telegram.

Sedan kom turen till en flashmob: ett stort antal iranska azerbajdzjanier började ta bilder framför välkända strukturer i Tabriz medan de använde flygblad för att dölja sina ansikten – för att inte kunna gripas av den iranska säkerhetstjänsten. Hittills har ingen av aktivisterna i självständighetsrörelsen arresterats, även om Tabriz är översvämmad av polis- och IRGC-patruller.

Regimen hävdar att "separatisterna" får stöd av israelisk och azerbajdzjansk underrättelsetjänst. Iranska tjänstemän har påpekat att i juli 2021 twittrade Israels ambassadör i Baku, George Deek, ett foto där han läste en bok som heter "Mystiska berättelser om Tabriz".

”Jag lär mig så mycket om Azerbajdzjans historia och kultur i Tabriz i denna fantastiska bok som jag nyligen presenterades. Vad läser ni nu för tiden?" - han skrev

Iranska pro-regeringsanalytiker har också hänvisat till orden från Republiken Azerbajdzjans president Ilham Aliyev vid toppmötet i Organisationen för turkiska stater i november 2022. "Den unga generationen i den turkiska världen borde ha möjlighet att studera på sitt modersmål i de länder där de bor. Tyvärr är de flesta av de 40 miljoner azerbajdzjanier som bor utanför Azerbajdzjan berövade dessa möjligheter. Utbildning av våra landsmän som bor utanför turkiska stater på deras modersmål bör alltid stå på organisationens agenda. Nödvändiga steg bör tas i denna riktning", sa Aliyev.

Den senaste tidens snabba utveckling av strategiskt samarbete mellan Israel och Azerbajdzjan underblåser Teherans rädsla. Om avskiljandet av södra Azerbajdzjan sker kommer Iran att kollapsa. Märkligt nog överväger inte den iranska regimen ett alternativ att värma upp sina relationer med södra Azerbajdzjaner.

Den 25 mars i Bryssel planeras en massdemonstration av iranska azerbajdzjaner framför det belgiska parlamentet. "The March of Freedom and Justice", som det kallas, kommer att markera början på en kampanj för att få stöd för ett självständigt södra Azerbajdzjan.

Rörelsen för självständighet är beroende av västvärldens stöd: den är avgörande för själva existensen. Även om ämnet utträde har kommit upp tidigare, är det första gången som lokala organisationer går samman.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend