Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

"Det iranska folket är redo att störta regimen", säger oppositionsledaren till ledamöterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den tillträdande presidenten för Irans nationella motståndsråd, Maryam Rajavi, har uppmanat parlamentsledamöterna att stödja en mycket hårdare hållning från EU och dess medlemsländer mot den teokratiska regimen i Teheran. Hon sa att folket i hennes land hade rest sig mot religiös fascism och hon kritiserade europeisk passivitet som svar på avrättningarna av demonstranter, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Maryam Rajavi återvände till Europaparlamentet fyra år efter sitt senaste besök, en period som har sett en massiv ökning av folkligt motstånd mot mullornas styre i lran. Hon är nu tillträdande president för det framstående oppositionsorganet, Irans nationella motståndsråd. Hennes kamp har varat en livstid, sedan hon deltog i studentprotester mot den siste shahens diktatoriska styre.

Dussintals parlamentsledamöter från olika politiska grupper kom för att höra Maryam Rajavi. Hon sa att 112 fångar hade avrättats av regimen sedan början av maj, i ett försök att skapa en atmosfär av terror för att förhindra ytterligare uppror. Folket hade svarat med protester mot dessa brutala dödande men Europas svar hade varit en besvikelse.

"Tyvärr bevittnar vi en brist på åtgärder från Europeiska unionen och dess medlemsländer", sa hon. "Är inte att motsätta sig avrättningar en av de välkända principerna för Europeiska unionen? Så varför, när det gäller Iran, tonsätter ekonomiska intressen och politiska överväganden vikten av människorättssituationen?”

"Jag är här idag för att vara rösten för demonstranterna i Iran, särskilt kvinnor, som har rest sig mot religiös diktatur", tillade hon och sa att hennes budskap var att det iranska folket har rest sig för att störta den religiösa fascismen. "De avvisar tyranni i alla dess former och kommer att fortsätta i sin kamp tills de uppnår frihet och demokrati."

Stanislav Polčak från EPP-gruppen sa att Europaparlamentet måste stödja skapandet av en demokratisk och sekulär republik i Iran och beskrev National Council of Resistance som den enda aktiva oppositionen mot regimen. En annan EPP-ledamot, Ivan Štefanec, sa att under Maryam Rajavis ledning är människor i Iran "närmare än någonsin sin frihet". Han uppmanade dem som fortfarande trodde att det var möjligt för EU att ha en konstruktiv relation med regimen att komma ihåg historiens läxa, att "när de står inför fascismen fungerar inte eftergifta".

Ryszard Czarnecki från ECR-gruppen fördömde de som fortfarande hoppades på business as usual med den iranska regimen och sa att mullorna borde betala ett högt pris för att leverera drönare till Ryssland för användning i dess krig i Ukraina. Men Jan Zahradil, även han från ECR, varnade för att vissa EU- och USA-politiker är bekväma med status quo, eftersom de fortfarande trodde att de skulle kunna göra affärer med regimen.

Annons

Inom Iran växer det organiserade motståndet. National Council of Resistance och dess kärnbeståndsdel, People's Mojahedin Organisation (MEK), har outtröttligt strävat efter demokratisk förändring. Dess 10-punktsprogram kräver en republik med separation av religion och stat, fullständiga individuella och sociala friheter, jämställdhet mellan könen, autonomi för etniska nationaliteter, avskaffande av dödsstraffet, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad, upplösning av revolutionsgardet och ett icke-nukleärt Iran med internationell och regional samexistens och samarbete.

Maryam Rajavi uppmanade Europeiska unionen att inkludera revolutionsgardet i sin lista över terroristorganisationer, för att utlösa den så kallade "snapback-mekanismen" i 2016 års kärnkraftsavtal med Iran som skulle återställa FN:s sanktioner mot regimen, för att utse regimen som en allvarligt hot mot den globala freden och säkerheten och att erkänna det iranska folkets rätt att kämpa för att störta regimen, liksom vad hon kallade "iranska ungdomars legitima kamp" mot revolutionsgardet.

Protesterna, sa hon, hade avvisat både den nuvarande prästerliga diktaturen och shahens diktatur som föregick den; de var falska alternativ. "Det iranska folket är redo att störta regimen."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend