Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Iran: Rådet upprätthåller restriktiva åtgärder under sanktionsregimen för icke-spridning efter JCPoA Transition Day

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rådet beslutade att vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla de restriktiva åtgärderna enligt EU:s icke-spridningsregim mot Iran.

Rådet bedömde att det finns giltiga skäl att avstå från att häva dessa restriktioner på Övergångsdag (18 oktober 2023), som ursprungligen förutsågs i den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPoA). Rådets beslut ligger i linje med bestämmelserna i FN:s säkerhetsråds resolution 2231 och JCPoA, med hänsyn till Iran uppfyller inte sina åtaganden enligt JCPoA, som rapporterats av International Atomic Energy Agency sedan 2019.

Rådet antog rättsakter för att behålla beteckningarna, det var det från början påtvingat av FN för individer och enheter som är involverade i kärnvapen eller ballistiska missiler eller ansluten till Islamiska revolutionära vaktkåren (IRGC). Rådet gick också med på upprätthålla sektoriella och individuella åtgärder, som finns under EU:s sanktionssystem, särskilt de som rör Irans kärnvapenspridning, såväl som vapen- och missilembargon.

Dessa steg innebär inte införandet av ytterligare EU-sanktioner mot Iran. Dessutom förblir alla EU-sanktioner som redan hade hävts under JCPoA upphävda.

This decision is in line with the EU’s commitment to the full implementation of the JCPoA, as expressed in Council conclusions in December 2022. The decision follows the letter received on 14 September 2023, by the High Representative as Coordinator of the Joint Commission of the JCPoA, from the Foreign Ministers of France, Germany, and the United Kingdom within the setting of the JCPoA’s Dispute Resolution Mechanism, that they had triggered in January 2020. The ministers stated that they stand ready to reverse their decision, should Iran fully implement its JCPoA commitments.

Besök mötet sida

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend