Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Iransk oppositionsledare: "Pionjärkvinnor för att gå i spetsen för regimens störtande"

DELA MED SIG:

publicerade

on

At an international conference in Paris on Saturday, Iranian opposition leader Maryam Rajavi emphasized that resolving the crises in the Middle East hinges on “the overthrow of Iran’s fundamentalist religious dictatorship.”

Rajavi, the President-elect of the National Council of Resistance of Iran, delivered the keynote address at the conference, organized in the lead-up to International Women’s Day on March 8.

The conference highlighted the pivotal role of Iranian women in sustaining the tense state of Iranian society, often characterized as ’embers beneath ashes,’ and advocated for strategies of resistance against the theocratic regime.

Dussintals framstående kvinnliga politiska figurer, en Nobels fredspristagare, tidigare höga tjänstemän, parlamentariker och kvinnoaktivister från Nordamerika, Europa, Latinamerika och Mellanöstern talade vid konferensen.

"Kvinnor i People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) och de stridande kvinnorna i Iran spelar en avgörande roll för att uppnå detta mål", tillade Rajavi med hänvisning till pressen för regimändring.

Rajavi avbröts flera gånger av jubel från publiken, som till största delen bestod av exiliranska.

Annons

Samtidigt som han betonade kvinnors roll i de senaste upproren i Iran, sa Rajavi: "Under upproret i december 2017-januari 2018, upproret i november 2019 och det rikstäckande upproret 2022 som utlöstes av det tragiska mordet på Zhina Amini, som fortsatte i flera månader. Med uppoffringen av 750 demonstranter stod modiga kvinnor i Iran i spetsen för dessa rörelser och visade upp för världen deras centrala roll i kampen.”

Rajavi uttryckte stort förtroende för N:s triumf över prästregimen och om att etablera ett demokratiskt system som respekterar jämställdhet mellan könen och det iranska folkets grundläggande rättigheter i allmänhet och kvinnor i synnerhet.

"Nu för tiden håller mullorna med stor fanfar en skenrättegång i frånvaro i Teheran för 104 medlemmar och tjänstemän från PMOI [People's Mojahedin Organization of Iran] och Iranian Resistance... En av de viktigaste anklagelserna som riktats av regimens åklagare mot denna rörelse är att den har accepterat kvinnors ledarskap. De är korrekta. Kvinnors ledarskap har utmanat deras regims existens.”

Vaira Vīķe-Freiberga, Lettlands tidigare president; Najat Vallaud Belkacem, fd Minister för utbildning, högre utbildning och forskning, Minister of Women’s Rights and Government’s spokesperson of France;  Anneli Jäätteenmäki, former Prime of Finland; Michèle Alliot-Marie, former Minister of Foreign and European Affairs of France, Rosalía Arteaga Serrano, former President of Ecuador; Ana Helena Chacon Echeverria, former Vice-President of Costa Rica; Senator Erin McGreehan, Spokesperson of the Irish Senate on Equality and Children’s Affairs; and Leymah Gbowee, Nobel Peace Laureate, were among more than 70 the dignitaries who addressed the event.

Publiken visade entusiastisk respons på flera videoklipp från kvinnliga aktivister i Iran, som hade skickat sina meddelanden till evenemanget.

Dr. Vaira Vīķe-Freiberga, Lettlands tidigare president, sa: "Idag lider inte bara Iran av en brutaliserad teokrati, utan även ukrainare. Regimen har extra blod på händerna, genom att leverera vapen till Ryssland. Vi står i solidaritet med det iranska folket i deras strävan efter frihet och demokrati, för en regering där religionen är skild från staten och det inte finns något dödsstraff. Du kommer att segra."

Ecuadors tidigare president Rosalía Arteaga Serrano uppmanade det internationella samfundet att "sätta stopp för tystnaden och erkänna det iranska folkets rätt att göra motstånd, att upprätta en republik med åtskillnad av religion och stat som formulerats av Maryam Rajavi och NCRI."

Linda Chavez, som var Vita husets chef för offentliga förbindelser under Regans administration, betonade: "Om denna rörelse inte är ett hot mot mullorna i Iran, varför lägger de så mycket ansträngning på att demonisera dem?

While making reference to the Iranian regime’s plot to bomb the NCRI’s Free Iran World Summit in Paris in June 2018, by one of its diplomats, she said “Why would there be assassination attempts?… Maryam Rajavi’s message is a message of freedom, her 10-point plan is a plan to give the people of Iran the chance to choose their leader in a future free Iran, and I do not doubt if there were a free election, their choice will be Maryam Rajavi.”

Baroness O’Loan DBE, a member of the House of Lords in the UK, called “on European governments, especially the government of Albania, to counter Tehran’s illegal activities and uphold the rights of members of the Iranian opposition People’s Mojahedin Organization of Iran at Ashraf-3 in accordance with the 1951 Geneva Refugee Convention, the European Convention on Human Rights and international law. Failure to challenge [the regime’s Supreme Leader] Ali Khamenei, will further encourage more terrorism against the Iranian Resistance. Europe must stand with those fighting for freedom and democracy and to stand with the NCRI.

Hon fortsatte med att säga: "Etableringen av ett demokratiskt Iran kommer att vara ett massivt bidrag till världsfreden. Jag applåderar MEK-motståndsenheterna, som modigt gör motstånd mot den brutala IRGC, som måste föras upp på terroristlistor av alla EU-stater. Motståndsenheterna har ett omätligt mod.”

Ingrid Betancourt, en före detta colombiansk senator, och presidentkandidat som hölls som gisslan av FARC i flera år, underströk: "Detta är inte ett könskrig, utan en kulturell revolution. I MEK finns känslan av att män och kvinnor är alla tillsammans. Kvinnor är säkra; de är partners med män. Detta är anmärkningsvärt. Dessa kvinnor i Iran ligger i spetsen för denna strid. Den iranska regimen gör sitt yttersta för att demonisera MEK och terroristernas planer på att mörda medlemmar och anhängare av MEK.”

Trots omfattande arresteringar har MEK:s Motståndsenheters verksamhet stadigt vuxit det senaste året. Kvinnor har spelat en framträdande roll i dessa enheter. Som svar har den prästerliga regimen tillgripit massiva arresteringar av kvinnliga aktivister i Iran. Den utdömde nyligen långa fängelsestraff för flera kvinnliga anhängare av MEK.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend