Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Varför behandlas inte EU-parlamentets uppmaning att lista IRGC som en terrororganisation ännu?

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s utrikeschef upprepade EU:s vägran att stämpla IRGC som en terroristenhet, vilket utlöste ytterligare kritik från parlamentsledamöterna under plenardebatten. Borrell hävdade att de rättsliga grunderna för listningen av IRGC inte har uppfyllts ännu. Som svar på Borrells argument att de rättsliga grunderna för listningen av IRGC inte har uppfyllts, kallade Charlie Weimers, en svensk parlamentsledamot, honom "en lögnare".

Förra veckan antog Europaparlamentet en resolution som uppmanar EU att ge Teheran fler sanktioner och utse Irans revolutionsgarde (IRGC) till en terroristorganisation. Denna resolution, som antogs med 357 röster för, 20 emot och 58 nedlagda röster, var ett svar på Irans nyligen genomförda attack mot Israel.

Den 13 april sjösatte Iran sin första direkta offensiv någonsin mot israeliskt territorium med mer än 350 drönare och kryssnings- och ballistiska missiler, varav 99 % stoppades upp av Israel och en USA-ledd koalition, enligt den israeliska armén.

Under sessionen fördömde Europaparlamentet starkt Irans aldrig tidigare skådade attack mot israeliskt territorium och lovade fullt stöd för Israels och dess medborgares säkerhet mot hoten från den iranska regeringen och dess ombud.

Resolutionen upprepar parlamentets långvariga uppmaning att inkludera Irans islamiska revolutionsgardet på EU:s lista över terroristorganisationer, och betonar att ett sådant beslut är sedan länge väntat på grund av illvilliga iranska aktiviteter. Den uppmanar på samma sätt rådet och EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell att lägga till Hizbollah i sin helhet på samma lista.”, står det i resolutionen.

Hizbollah i Libanon är Irans största och rikaste proxy och för just nu krig mot Israels norra front. Sedan den 7 oktober när Iran-stödda Hamas i Gaza invaderade Israel har över 3,200 70,000 projektiler avfyrats mot israeliskt territorium från Libanon. Av denna anledning har XNUMX XNUMX israeler evakuerats från gränssamhällena och har inte kunnat återvända till sina hem sedan oktober.

Antagandet av den senaste resolutionen kom en dag efter hetsiga argument under debatten om Iran i parlamentet där EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell togs hårt på sig av parlamentsledamöter för hans misslyckande med att utse IRGC som en terroristorganisation. Borrell hävdade att blocket redan har listat Teherans paramilitära styrka under sanktionsregimen "Iran Massförstörelsevapen", sa Borrell att "att lista denna organisation som en "terroristorganisation" skulle inte ha någon praktisk effekt."

Annons

Förresten, under debatten anspelade Borrell på den israeliska attacken mot den iranska konsulatbyggnaden i Damaskus som föregick attacken mot Israel. ''Vi fördömde också när detta hände,'' sade han, samtidigt som han ignorerade det faktum att detta konsulat faktiskt var ett högkvarter för IRGC:s befäl i den syriska huvudstaden.

Så här sa Borrell också: ''Vi har en sanktionsregim mot Iran för att ha tillhandahållit drönare till Ryssland. Tja, sanktionsregimen kan nu användas för att sanktionera produktion och potentiella överföringar av missiler från Iran till Ryssland. Jag säger den potentiella överföringen, men också själva produktionen, och även att rikta in sig på iranska leveranser av sådana vapen i Mellanöstern och Röda havet.''

Han tillade att sanktioner är ett viktigt verktyg, och vi har använt dem för att skicka ett tydligt budskap till Iran om deras farliga spridningsaktiviteter som syftar till att destabilisera regionen. Jag tror dock att vi måste förstå att sanktioner enbart inte är en politik. Sanktioner är verktyg för en politik. Bara sanktioner kan inte avskräcka Iran. Detta borde vara uppenbart efter år och år av internationella sanktioner. Iran är, tillsammans med Nordkorea, det mest sanktionerade landet i världen. Enbart sanktioner kan inte lösa risken för eskalering, och diplomatin måste ges en plats. Diplomatiska åtgärder måste vara lika viktiga.''

Borrell tog bara upp den viktigaste frågan, som är att lista IRGC som en terroristorganisation, under sina slutanföranden i debatten.

EU:s utrikeschef upprepade EU:s vägran att stämpla IRGC som en terroristenhet, vilket utlöste ytterligare kritik från parlamentsledamöterna under plenardebatten. Borrell hävdade att de rättsliga grunderna för listningen av IRGC inte har uppfyllts ännu.

''Införandet av enheter eller individer till den så kallade "EU-terroristlistan" (gemensam ståndpunkt 931 sanktionsregim) är föremål för ett beslut av rådet med enhällighet och ett nationellt beslut av en nationell behörig myndighet, såsom en domstol beslut eller preskriptionsföreläggande av en förvaltningsmyndighet är en förutsättning för eventuella ytterligare listningar. Ett nationellt beslut måste fattas för handlingar som följer under definitionen av terroristhandlingar under sanktionens regim i fråga, sa Borrell.

''Herr Borrell förklarade ett antal gånger frågan om att lista IRGC som en terroristgrupp. Detta kan göras först efter att ett relevant beslut av en nationell myndighet i en medlemsstat har fattats. Så är inte fallet hittills, sade EU:s talesperson för utrikesfrågor, Peter Stano, till en journalist under EU-kommissionens middagsmöte i fredags.

I motsats till Borrell har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen stött idén om en EU-utnämning av IRGC.

Som svar på Borrells argument att de rättsliga grunderna för listningen av IRGC inte har uppfyllts, kallade Charlie Weimers, en svensk parlamentsledamot från gruppen Europeiska konservativa och reformister, honom "en lögnare".

"Det är nonsens. Här har jag rådets hemliga juridiska yttrande. Ingenstans i det här dokumentet står det att det måste vara en myndighet i EU... Du vet det. Du visste sanningen. Du ljög skamlöst för att skydda IRGC. Vi kommer inte att sakna dig, herr Borrell, men jag är säker på att mullorna kommer att göra det”, sa Weimers.

I juli förra året uppgav två parlamentsledamöter att IRGC kunde listas utan några rättsliga hinder enligt artikel 1 i "Gemensam ståndpunkt 2001/931/GUSP."

Den tyska parlamentsledamoten Hannah Neumann, som länge har argumenterat för utnämningen av IRGC, sa: "Vad mer behöver den här regimen göra tills du äntligen vaknar upp till den hårda verkligheten? IRGC är en terrororganisation ... Drönarna och missilerna som attackerar Israel och attackerar våra fartyg i Röda havet är tillverkade i Iran, och vi borde ha sanktionerat alla inblandade för månader sedan."

"Och sist men inte minst, regimen representerar inte legitimt det iranska folket, och du bör sluta låtsas att det skulle göra det", tillade hon och riktade sig direkt till Borell.

Enligt Kasra Aarabi, en expert på Iran, är ”att sätta upp IRGC på EU:s terrorlista ett viktigt steg för att skydda den nationella säkerheten, för att skydda våra samhällen, särskilt den iranska diasporan och det judiska samfundet eftersom det finns ett genuint terrorhot och eftersom de riktar sig inte bara mot och genomför terrorkomplotter, utan de fostrar också hemmagjord shia-islamistisk radikalisering med hjälp av Isis och Al Qaidas metoder."

"Men eftersom IRGC inte är förbjuden (som en terrorgrupp), är dessa aktiviteter inte förbjudna. Den nuvarande sanktionsregimen förbjuder inte IRGC:s förmåga att sprida jihadistisk propaganda. Att förbjuda IRGC skulle hjälpa på den fronten, men det kommer inte att ändra IRGC:s kalkyl. Det enda som kommer att ändra IRGC:s kalkyl vid denna tidpunkt är riktade attacker mot IRGC:s militära underrättelsetillgångar i regionen och inuti Iran, säger Aarabi, chef för IRGC:s forskning vid United Against Nuclear Iran (UANI) i London, till europeiska judiska. Tryck.

IRGC bildades som en väktare av Irans 1979 islamiska revolutions ideologiska principer. Med tiden har den förvandlats till en betydande styrka, som omfattar militära, politiska och ekonomiska aspekter av landet. Den har aktivt engagerat sig i terrorkomplotter i och utanför Europa, inklusive mord, bortföranden och övervakningsplaner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend