Anslut dig till vårt nätverk!

Iran

Upprördhet i det belgiska parlamentet över ökningen av iranska avrättningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Hundra belgiska parlamentsledamöter har uttryckt upprördhet över det kraftiga antalet avrättningar i Iran. De har förklarat sitt stöd för Maryam Rajavis tiopunktsplan för ett demokratiskt Iran och uppmanat EU att placera den islamiska revolutionsgardet (IRGC) på listan över terroristorganisationer. Gérard Deprez, Minister d'État, Belgien.

Mer än 100 belgiska parlamentariker från de viktigaste politiska partierna och alla regioner i landet har anslutit sig till den internationella upprördheten över det kraftiga antalet avrättningar i Iran. Undertecknarna inkluderar flera partiledare, senatens president och seniora ledamöter och kommittéordförande från de federala och regionala parlamenten.

När det iranska folket strävar efter ett fritt Iran har den islamiska fundamentalistiska regimen svarat med en upptrappning av avrättningar, massgripanden och omfattande förtryck, särskilt mot kvinnor. Regimen använder avrättningar som en terrortaktik för att undertrycka alla oliktänkande. Över 860 avrättningar genomfördes 2023 och mer än 230 2024, vilket gör Iran till världens ledande bödel av kvinnor och ungdomsförbrytare.

Den aldrig tidigare skådade bojkotten av det senaste skenvalet i Iran, med mindre än 10 procents deltagande, bekräftade återigen det absoluta förkastandet av regimen under upproret 2022 där det iranska folket förklarade att de förkastade någon form av diktatur, vare sig det var shahen eller Mullahs.

Eftersom den regerande religiösa diktaturen har visat sig oförmögen att reformera och har blockerat alla politiska vägar för förändring, deklarerade parlamentarikerna sitt stöd för det iranska folkets rätt att resa sig mot tyranni och förtryck, enligt den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

De avvisade regimens rättsväsendes absurda agerande mot 104 medlemmar av den iranska oppositionen som är politiska flyktingar i Europa. De uttryckte sitt stöd för motståndsenheterna i Iran som kämpar mot IRGC:s repressiva apparat.

Parlamentarikerna upprepade uppmaningen förra månaden från Europaparlamentet, den belgiska senaten, premiärminister Alexander De Croo och utrikesminister Hadja Lahbib att placera IRGC på EU:s terroristlista. IRGC:s centrala roll i att undertrycka folkliga uppror i Iran och dess destruktiva roll i Mellanöstern gör den till ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Annons

Som en lösning stödde lagstiftarna det iranska folkets demokratiska strävanden efter en demokratisk och sekulär republik och den 10-punktsplan som lagts fram av Maryam Rajavi, tillträdande president för Irans nationella motståndsråd (NCRI), som kräver avskaffandet av dödsstraffet, jämställdhet i alla aspekter inklusive kvinnors rätt att välja sina egna kläder och delta i politiskt ledarskap, minoriteters rättigheter, ett icke-kärnvapen Iran, etc.

De belgiska parlamentarikerna uppmanar det internationella samfundet att vidta konkreta åtgärder för att ställa den iranska regimen till svars för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran. Vi kan inte vara tysta inför dessa grymheter och vi måste agera beslutsamt för att stödja det iranska folket i deras strävan efter frihet och rättvisa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend